31 Ocak 2019 Perşembe

30/1019 Hollanda'da Alisveris


Yeni bir ulkeye tasindiginizda resmen damdan dusmuse donersiniz. Kendi ulkende gozun kapali yaptigin en basit ihtiyaclarin alisverisinde bile buyuk caba harcaman gerekir. Eger ayrica ulkenin dili bilmedigin bir dil ise, oncesinde o dildeki karsiligini, sonra hangi marka olmali, sonra da nereden almali sorularinin yanitlarini bulmak gerekiyor. Biz de vakti zamaninda bolca cebellestik bu sorularla. Simdi nispeten oturdu fakat ozellikle de cocuklar buyudukce, degisen ihtiyaclarindan oturu, yuz yuze kaldigimiz yenilikler hala mevcut. Ancak simdi en azindan artik nasil yapacagimizi biliyoruz.


Bu yazida bir ornek uzerinden gidecegim. Tum alisverisler icin bu yollari kullanabilirsiniz.


Yakinda oglum judo derslerine başlayacak insallah. Ona bir judo kiyafeti almamiz lazim. Yapacagim ilk is hollandaca karsiligini bulup ikinci el sitelerinde aratmak. En populeri ve en cok kullandigimiz marktplaats.nl  https://www.marktplaats.nl/

Ikinci el alisveris Hollanda'da cok yaygin. Ustelik bunu eski yipranmis urunlerin satilmasi gibi dusunmeyin. Hollanda'da cop atma sistemi epey karisik. Aklina gelen herseyi cope atamiyorsun. Oysa degistirmek istedigin, kucuk kalan veya artik ihtiyacin olmayan seyler olabiliyor ve onları oylece cope atamiyorsun. Ilgili yerlere ulastirmak ise cok zaman, emek ve hatta para istiyor. Bu yüzden cuzi miktara satmak daha kolay, sonucta kapindan gelinip aliniyor. Diğer yandan al bunu sen kullan diye birine veremiyorsun. Boyle bir aliskanlik, yaklasim yok insanlarda. Dolayisiyla ikinci el sitelerinde oyle seyler oluyor ki, agzim acik kaliyor bazen. Ozellikle ev esyalarini yok pahasina bulabiliyorsun. Bebek yataklari, dolaplar, bebek arabalari, buyuk bas diyebilecegimiz tum bebek ve cocuk esyalari bu sitelerden cok ucuza saglanabilir. Cunku ozellikle buyuk boy esyalari tasimak icin alicinin ayrica bir arac kiralamasi gerekiyor. O aracin masrafi, yola parasi da gozonune alınınca, satıcının onu elden cıkarabilmesi icin cok ucuz olmasi gerekiyor.

Diyelim ki orada bulamadim ve sifir alacagim. Yine markplaats bana sonuclari verirken, kullanilmamis yeni urunler satan magazalari da reklam olarak sunar. Bunlar genelde en hesapli satan yerlerdir. Onlara goz atmakta fayda var.

Ikinci bakmam gereken site bol.com https://www.bol.com/nl/
Ayni aramayi orada yaparim. Bu site farkli markaların urunlerini satan cok cok zengin bir site. Ayni urunun fiyat kalite karsilastirmasini buradan yapiyorum. Mesela gecenlerde bir arkadasim, esine hediye olarak iyi bir eldiven almak istedigini soylemisti (bisiklet surerken cok soguk oluyor) fakat ne cesitler var, eldivenlerde ne tur yenilikler var (isiticili olanlar bile var mesela) bunlari arastirmak cok zor. Dedim bol.com a yaz tum opsiyonlar cikacak. Sonra sectigin markayi ozellikle ara.

Ucuncu adim sectigim marka/ model/ ozellik uzerinden en hesaplisini bulmak. Bunun icin de beslist.nl en ideali. Aradığım urunun satildigi siteleri listeliyor ve ucuz veya kampanyali olani bulabiliyorsun. Doğrudan link bağlantısı da var ilgili siteye. Kolayca satın alınabilir. Diğer yandan diyelim ki online alışveriş yapmak istemiyorum ve mağazaya gideceğim. Ama hangi mağazada var? Buradan yönlendirildiğim sitede ürün satış mağazaları da listelenir, artık ne aradığımı bildiğim için o mağazaya gidip almak kolay.

Bu siteler gıda hariç, aklınıza gelen herşey için kullanılabilir.


Bunlardan başka fırsat siteleri de var biliyorsunuz. Hollanda için en yaygın olanı socialdeal.nl ve groupon.nl Çok fazla kullanmıyorum ama ayda bir kız arkadaşlarımla gittiğimiz spa paketlerini oradan alıyoruz ve ara sıra restoran kampanyalarını kullanıyoruz.

Bir başka yazıda da çocuk etkinliklerini nasıl buluyor ve planlıyoruz konusuna değineceğim.

6 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil