20 Kasım 2014 Perşembe

Pratik Market Alışverişi

Uzun zaman önce mikemmel annenin şu yazısını okuduğumda hak vermiştim (http://mikemmelanne.blogspot.nl/2013/12/mazeretim-vaaar-anneyim-benn.html) özellikle marketle ilgili maddeye. Kasada sıra beklerken o zamanlar daha küçük olan Helo'yu zaptetmek benim için büyük işkenceydi. Özellikle sürpriz yumurtalar için ağlarken, öndeki ve arkadaki insanların bakışları altında direnmek çok zordu. Alışveriş sırasındaki taleplerini geçiştirmek daha kolay oluyordu, sonuçta dilediğin kadar vaktin var ve insanlar acayip şekilde bakmıyorlar. Kasada ise durum daha zor bir hal alıyor.

Neyse, biz taşındıktan kısa bir süre sonra marketimizde tadilat yapıldı (daha önce başka şubelerde vardı ama bizimkinde yoktu) ve şimdi anlatacağım düzene kavuştu. Ve ondan sonra artık böyle bir derdim kalmadı ohh.

Hollanda'da bulunan zincir marketlerden biri olan Albert Heijn marketlerinde, alışverişi ister tamamen kendi başımıza yapıp ödüyor, istersek de kasada ödeyebiliyoruz. Türkiyede hatırladığım kadarıyla migroslarda hızlı kasalar vardı. Ürünleri tek tek okutup kredi kartıyla ödüyorduk. Buradaki de ona benziyor ama bir farkla (tabi ben yokken değişmediyse) barkod okuma cihazını alışverişin başında alıyorsunuz, alışveriş sırasında ürünleri tek tek okutuyorsunuz (tabi bu sırada doğrudan çantalara yerleştirerme şansı olduğundan daha sonra kasada uğraşmıyorsunuz) ve en sonda çıkış noktasında ödemeyi yapıyorsunuz.


İlk önce girişten bonus kartımızı okutarak bir cihaz alıyoruz ve alışverişe başlıyoruz.


Alışveriş sırasında okutup sepete (veya arabaya) koyuyoruz. İndirimli ürünlerin indirimleri, her birinin fiyatı, toplam fiyat hep gözüküyor. Bazen fiyatını anlamadığımız ürünleri de okutup öğrenebiliyoruz, sonra istenirse listeden silinebiliyor. 


Alışveriş bitince cihazları bırakma noktası var. Buraya bıraktıktan sonra otomatik kasalardan birinde bonus kartımızı okutunca, bizim alışveriş bilgilerimiz ekrana geliyor. Kartla ödemeyi gerçekleştirip, faturayı alıyoruz ve fatura üzerinde yer alan bir barkodu okutarak çıkış kapısını açıp çıkıyoruz.

Bu yöntemde elbette suistimal edilme olasılığı çok yüksek. Okutulmamış ürünler olabilir, birden fazla aynı ürün alındığında sayısı az gösterilebilir vs. Bunu engellemek için belki gizli başka önlemler de alıyorlardır bilmiyorum ama aleni olan tek önlem ara sıra ödeme noktasında karşımıza çıkan kontroller. Ödemeyibeklemeye  alıyorlar ve bir görevli gelip çantanızdan rasgele 4-5 ürünü okutuyor kendi cihazına. Sorun çıkmazsa işleme devam ediyorsunuz. Bir yıldır kullanıyoruz ve bizim kontrollerimiz onu geçmemiştir sanırım, her zaman olmuyor yani. Belki de bir miktar ödenmeden kaçırılan ürünleri göze alıyorlardır sonuçta çok sayıda kasiyer maaşı ve sigortasından tasarruf ediyorlar. Ancak genel olarak yaşadığımız yerde güvenlik sorunu fazla yaşanmıyor, insanlar belli bir ekonomik düzeyde olunca, hırsızlıklar daha az olmalı.


10 yorum:

  1. Haaarika bir sistemmiş, çok beğendim, keşke buraya da gelse ama suistimal edilir kesin :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de belki burda da her subede yoktur tam bilmiyorum

      Sil
  2. Sahane bir sistem bence de. Ama dedigin gibi suistimale cok cok acik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama rahatlığı ve kazandırdığı hız mükemmel keske olsa

      Sil
  3. Avrupa ve Amerika'da bu tip güven üzerine kurulu şeyler çok fazla ve yapılan araştırmalar da insanların bunu suistimal etmediklerini gösteren yönde. Dediğin gibi, ekonomik rahatlığın da tabii ki etkisi var ama biraz da psikolojik; güven içinde yetiştirilen, kendine sorumluluk verilen ve güvenilen bireyler, genel olarak diğerlerine de güven duyar ve ufak hırsızlık ya da sahtekarlıklara daha az başvururlar. Bunun etkisi de olsa gerek.. Bizde malum küçük sahtekarlıklar bir nevi "tilki gibi zeki" falan diye ödüllendirilir bile..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsun eşimle sık sık konusuruz burda 4-5 yaşındaki ufacık çocuklarda bile öyle bir özgüven var ki şaşıp kalıyoruz

      Sil
  4. Avrupa'da biletsiz binilen toplu taşımaları ve çok ender yapılan kontrollerini gördükten sonra bu sistemde de aynı şeyi düşündüm "Türkiye'de olsa yağmalarlar marketi"... Hazır değiliz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk gördüğümde otobüslere ben de şaşırmıştım hatta suistimal bile etmiştik arkadaşımla yıllar önce italyada, fakat şimdi çok normal geliyor ve aklıma dahi gelmiyor ücretsiz kullanmak ne tuhaf demek ki göre göre insan yontuluyor

      Sil
  5. Çok pratik ve güzel bir sistem. Ancak sadece Türkiye değil, bence yurtdışındaki sosyo-ekonomik seviyesi düşük yerler için de çok uygulanabilir değil diye düşünüyorum. Fire çok olacaktır böyle yerlerde. Ama genel olarak güvene dayalı sistemler görmek çok hoş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki her şubede yoktur ben de öyle düşünüyorum

      Sil