22 Ocak 2019 Salı

21/2019 Diyet Listem


Daha önce bu yazımda diyetimden bahsettiğimde, beslenme şeklimi merak eden yorumlar almıştım. Bu yazıda ne yedim nasıl yedim topluca anlatmak istiyorum.

Saatler: 
O yazıda söylediğim gibi sık yediğim zaman metabolizmam çalışmaya başlamış ve açlığımı yeniden duyumsar olmuştum. Diyet listemde üç ana üç ara öğün var ve bunların saatlerini belirleyen yine açlık hissim. Fakat düzene girdikten sonra 2-3 saatte bir sinyal geliyor zaten midemden ve ben o uyarı gelince yiyorum. Bu yüzden diyetimin birinci rahat kısmı saatlerinin esnekliği. Tek dikkat etmem gereken son ara öğünüm uyumadan 2 saat önce olmalı.

Su: Günde en az 2,5 litre su. Bunun 1 litresi bazı haftalarda detoks suyu şeklindeydi. Bol bol tuvalete gitmek anlamına geliyor ama benim vücudumun su içmeyince, su tuttuğunu defalarca test ettik. Vücuttaki ödemi atmak için en iyi yöntem su içmek. Su içmediğimizde vücut su depolamaya başlıyormuş.



Detoks suları değişik şekillerde hazırladık. Hepsinin ortak noktası 1 bardak yeşil çayı, üzerine su ilave edip 1 litreye tamamlamak ve mevsim meyveleriyle tatlandırmak. Zencefil, taze nane, biberiye yaprakları, bazen elma, bazen portakal bazen ananas dilimleri. Yeşil çayı sevmediğim için bu sular yerine normal suyu içmeyi tercih ettim ve detoks sularını çok düzenli tüketemedim.

Ama geçtiğimiz hafta yeni gelen bir detoks suyu tarifini çok beğendim ve onu içiyorum. Ananas kabuklarını soyup bir litreden biraz fazla su içinde kaynatıyoruz ve soğuyunca o süzüp bir litre suyu gün içinde tüketiyoruz. Gerçekten çok iyi bir ödem atıcı.

Her gün değişik menü içeren haftalık liste. Çocuklarla çok yoğun bir günlük rutinimiz var. Bu yoğunlukta kendime diyet yemekleri nasıl pişiririm endişesini ben de yaşamadım değil. Fakat listem haftalık olunca günleri yer değiştirebiliyor, öğle ve akşam öğünlerini evdeki diğer yemeklere uygun olacak şekilde değiştiriyorum. Bundan başka nispeten kolay seçenekler verdi diyetisyenim. Bu da benim için diyeti sürdürmeme yardımcı oldu.

Her gün değişik olması çok önemliymiş. Vücudu şaşırtmak amacıyla, özellikle kahvaltılarda (ki Türk kahvaltıları klasiktir neredeyse her sabah aynıdır) hep değişik şeyler yedim.

Kahvaltılar: Kahvaltıyı birkaç farklı grup olarak özetleyebilirim.
- süt veya yoğurt ile hazırlanmış yulaf, tatlandırıcı olarak meyve (elma, kivi) tarçın
- 2 adet wasa, üzerine lor peyniri, dereotu salatalık (veya avokado)
- kahvaltı salatası (maydanoz, dereotu, domates, salatalık, kapya biber), biraz peynir, bir dilim tam buğday ekmeği.
- omlet (bazen 1 bazen 2 yumurtadan), mantarlı, peynirli veya domates/biber ile menemen gibi.
- smothie. Ispanak, elma (bazen muz, armut) kivi, limon (bazen taze zencefil), bir bardak süt ile blenderdan geçirilip içiliyor.



Ara öğünler: Ara öğünlerin en önemli özelliği 150 kaloriyi geçmemesi gerektiği ve diyetin her öğününde olduğu gibi mümkün olduğunca sağlıklı yiyeceklerden oluşması. Paketli krakerler, bisküviler veya barlar yoktu listemde. Klasik meyve ve kuruyemişe alternatif yeni alışkanlıklar da edindim diyet sayesinde. Ara öğünlerim genelde şunlardan oluşuyor
- kuru kayısı +ceviz
- kuru incir +ceviz
-10 adet çiğ badem
- 2 adet kivi/ 2 dilim ananas/ 1 elma / 1 muz / 2 mandalina .... gibi meyveler
- içine bir tatlı kaşığı toz zerdeçal eklenmiş bir bardak kefir
- 1 bardak süt / badem sütü
- üzerine keten tohumu serpilmiş sınırsız salatalık
- bunlardan başka eğer dışarıdaysam ve uygun birşey yoksa, kurabiye, kek, hatta 1-2 dilim baklava bile yedim. Ama abartmadım.

Öğle ve akşam yemekleri:
Aslında diyette neredeyse her şeyi yiyorum ama miktarlarına dikkat etmek gerekiyor. Zaten bir süre sonra vücut bu miktara alışıyor. Sadece birkaç dikkat edilecek konu var. Diyete ilk başlandığında genelde ilk hafta ödem atıcı bir liste uygulanır. Sonra da yap yakıcı listeler. Ve bu ödem atıcı liste her adet döneminden sonraki ilk hafta uygulanıyor, çünkü adet döneminde vücut su tutuyor. Ödem atıcı haftada ağırlıklı olarak ödem atan yiyecekler ve bunlardan yapılmış yemekler oluyor. Bunlar nedir derseniz
- maydanoz / dereotu / biberiye/ bol salata
- salatalık
- kefir/ ayran / activia veya normal yoğurt
- sebzelerden kabak / lahana / brokoli / ıspanak (bunlardan yemekler ve çorbalar)
- ananas/ kivi/ greyfurt / mandalina portakal
- yulaf
- bol bol su.
Ödem atıcı haftada yine ekmek ve protein olur öğünlerde ama miktarı az tutulur.  Genelde kolay olması için kabak yemeği yerine kabakları küçük küçük doğrayıp az yağda kavuruyorum ve sarımsaklı yoğurt ile bir dilim ekmekle beraber yiyorum. Veya kapuska yapmak yerine Brüksel lahanalarını ortadan ikiye bölüp fırınlıyorum (ince olunca daha kısa sürüyor pişmesi) üzerine balsamik sirke (sarımsak sirke de olur) döküp yine ekmekle yiyorum. Yine aşağıya yazacağım gibi birkaç ödem sökücü çorba tarifi var, onları yapınca zaten çok fazla oluyor. Buzluğa atıp gerektiğinde yiyorum. Böylece nispeten pratik oluyor. Yine kahvaltıda olduğu gibi iki öğün ve iki gün üst üste aynı yiyecekler olmayacak.

Yağ yakıcı listelerde ise ağırlıklı olarak protein var. Protein aldığımızda vücut yağ yakmaya başlıyormuş. Bu yüzden her gün bir öğün et/balık/ tavuk olmak zorunda. Diğer öğünler diğer protein kaynakları ile destekleniyor. Protein içeren bakliyatları yemek olarak veya salataların içine katılarak tüketmek gerekiyor. Kinoalı, yeşil mercimekli, nohutlu salatalar çok hoşuma gidiyor. Yine fırında mantar kolayca yaptığım bir protein içeren yemek. Bir öğünde et olunca diğer öğünde bir sebze yemeği veya salata oluyor genelde. Bir dilim ekmekle yiyorum.




Klasik bir günlük listem. Buradan miktarları anlayabilirsiniz.
Sabah
2 kasik yulaf,
Yarim muz
Yarim bardak sut
Ara: 2 tam ceviz
Oglen: 3 corba kasigi hutte peynir
2 avuc ispanak bol domates salatalikli salata , 1 dilim tam bugday ekmegi
Ara: 2 dilim ananas
Aksam:150 gr izgara balik sinirsiz salata
Ara: 1 kivi, 10 badem

Ekmek: Benim listelerimde günde iki dilim ekmeğe eşdeğer karbonhidrat oldu. Bu bazı kişiler için 3 dilim de olabilir. Kahvaltıda ekmek yoksa yulaf veya wasa oluyor. Yine diğer öğünlerde ekmek yerine bulgur pilavı veya makarna olabiliyor.  Yine kolay bulduğum hem yemek hem salata olan tarif kısır. Diyetimde bolca kısır yedim, hem bulgurlusu hem kinoalısı.

Bir çorba tarifi ile veda edeyim. Daha detay isteyen olursa özelden sorabilirsiniz

ÖDEM SÖKÜCÜ ÇORBA
1 sogan, 1 sarmısak
1 corba kasıgı zeytinyagı
1 adet dilimlenmiş pırasa
3 parca kereviz sapı
3 yemek kasıgı arpa
Bol maydanoz, dereotu, 1 tatlı kasıgı kimyon
1 adet kabak
1 kase tüketilecek.

4 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil