3 Ocak 2019 Perşembe

#3/2019 Kültür Sanat


Hollanda’ya taşınmamız üzerinden 5,5 yıl geçti ama malesef ben hala sıradan bir turistin Amsterdam’a geldiğinde ilk gezdiği müzeleri gezemedim. Hiç gitmedik diyemem, çocukların sıkılmayacağı yerlere gittik veya ciddi yerlere gittiysek de fazla kalamadık. En nihayetinde henüz ülkenin kültür sanat nimetlerinden tam anlamıyla faydalandığımı hissetmiyorum.

Hala devam eden kış tatili sebebiyle bugün gitmek üzere bir müze aktivitesi bulmuştum. Fakat eşimden yılbaşı hediyesi olarak açık açık istediğim müze kartım henüz gelmemişti. Biz de yukarıya görselini eklediğim çocuk tiyatrosuna gittik. Zaten Hollandacam henüz yetişkin tiyatrosuna yetmiyor. Fakat bu bile beni hayran bırakıyor. Bir tiyatro oyuncusunun mimikleri, duruşu, sesini kullanışı, hal ve edası sıradan bir insandan ne kadar farklı. Oyundan çok bu ayrıntıları izliyorum.

Eve geldiğimizde posta kutusunda müze kartım duruyordu. Nasıl sevindim anlatamam. Yıllarca beklediğim an geldi çattı sanki. Çocuklar büyüdü, oğlum 10 gün sonra ilk okula başlayacak ve ben onlar okuldan çıkana kadar haftada bir yada iki gün müze gezeceğim. Bir yarım günde bitmezse ertesi gün devam edeceğim diye hayaller kuruyorum. Tüm müzeleri çekiştiren olmadan, çocukların peşinde koşmadan, bir yere dokunmasınlar, kırmasınlar diye evhamlanmadan, kalabalıkta kaybolacaklar diye korkmadan, üzerinde düşüne düşüne, doya doya inceleyeceğim. Allahım hayali bile güzel.

Aslında geçtiğimiz yıllarda çocukları ara sıra bırakıp da gidebilirdim. Ancak ne sıklıkta gidebileceğimi kestiremediğimden müze kart alsam yanar mı, almadan parasını ödesem (ki bence tek tek müthiş pahalı) değer mi gibi tereddütlerimden ötürü gerçekleştiremedim. Hem şimdi çocuklarla da daha rahat gidebilirim. Genelde giriş ücretleri, çocuklara indirimli yetişkinlere ise epey tuzlu oluyor. Kartım olunca ben bedavayım zaten, onlara da indirimli bilet alırım ara sıra. Böylece hepimiz daha sık müzeye gidebiliriz.

Oyh yazdıkça heyecanlanıyorum. Hele tek gittiğim zamanlarda, bir başıma olacağım düşüncesi... Arada güzel kafelerde oturup kahve de içerim ve belki denk gelirsem sizlere de hoş fotoğraf kareleri çekerim.

Bana iyi şanslar dileyin :)




7 yorum:

  1. Ben bile heyecanlanıp mutlu oldum buradan :)

    YanıtlaSil
  2. Muze benim klasik iki uc haftada bir Pazar ogleden sonra programim :))) Acaip keyif aliyorum, tek sorun esimin alani sanat ve teknoloji olunca, onunla muze gezmek bir kahir cunku benim 10dk bakip da gordugumu, o aliskin gozle 1dk'da goruyor ve hop hemen siradakiiii.. Biz cocuklari da goturuyoruz, ozellikle teknoloji, bilim ya da ulasim konularindaki muzeler ilgilerini cekiyor, bir de interaktif artik cogu muze, gercekten keyif.. Bazi muzelerin cocuklar icin programlari da oluyor, mesela mayayi prenses gibi giydirip oyle gezdirmislerdi ortacag davranislari vs ogretmislerdi. Ama tabii dedigin gibi cocuksuz, cooook ayri bi keyif..
    Bu arada Munih'te muzeler pazar gunu 1euro :))) Cok sansliyim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 eu olsa hiç kaçırmam. Burada sadece yılda bir iki kere open day oluyor ücretsiz. Tabi müthiş kalabalık yine de gidiyoruz. Müzeler burda da çok çocuk dostu. Sadece çocuklara yönelik etkinlikler oluyor. Tarih müzesinde kostümler giyiyorlar falan. Ama dediğim gibi ya paralı ya açık günlerde. Bundan sonra daha sık inşallah

      Sil
  3. Çocukların gelişimi için çok güzel bir aktivite.

    YanıtlaSil