6 Ocak 2019 Pazar

#6/2019 Sosyal Deney


Bir hafta kadar önce, kızımın çok sevdiği bir kitabın tüm sayfalarını çekip instagram hikayede paylaşmıştım. Konusu benim için de çok özel. İlk paylaştığımda amacım, yılbaşı öncesi görenlere hoş bir tebessüm hediye etmek ve biraz da düşündürmekti. Fakat sonradan olay birdenbire bir sosyal deneye dönüştü.   Hikayede paylaştıktan sonra zaman geçtikçe görüntülenme sayıları çok ilginçti (ki normal günlük hikaye paylaşımlarımda sayı aşağı yukarı aynı çizgide devam eder). Fakat bu kitap görsellerinde, ilk paylaştığım andan son ana kadar (24 saat görüntüleniyor) ilk sayfadan itibaren görüntülenme sayısı giderek azalıyor ve oranı üçte bire düşüyordu.

Süre sonlanıp bittiğinde fark yarı yarıya olmuştu ama (yukarıdaki görsel) bunda kitap sayfalarından sonra normal hikaye koymamın etkisi olduğunu düşünüyorum. Diğer görseli görmek için hızlıca atlanmış olmalı. Yine de yarı yarıya fark oldukça düşündürücü.

Tahminime göre bu görüntülenme sayısı okunma sayısını da göstermiyor. İlk sayfadan sonra bunun uzun bir iş olduğu anlaşılınca bir kısım kişi hızlı hızlı atlamış, bir kısım da bakmaktan bile vazgeçmişti.

Yine de okuyan ve beğenen bir çok kişiden yorum aldım, sanıyorum onlar da bu kitabı gönüllerine yazdılar. Ve bu da bana yetti. Okumak da okumamak da insanın kendi bileceği iş. Bazen şeytan dürtüp de “ay okumadılar kendileri kaybettiler” şeklinde bir düşünce zihnimi yoklasa da hayır aslında öyle değil. Hangi bilgiyi hangi kanaldan, ne zaman aldığımız kişiden kişiye değişiyor ve şimdi olan, benim hikayemi izleyen kişiler içinde bazıları o bilgiyi o anda ve benim kanalımdan almaya yöneltilmiş kişiler oldular. Belki diğer kişiler için doğru zaman değildi veya gerekli bilgi değildi. O kadar geniş bir çerçeve ki bu, sınırlı aklımız bunu anlamaya muktedir değil.

4 yorum:

  1. Bende okuyup beğendim sorun yok

    YanıtlaSil
  2. Merhaba
    Benim Instagram hesabım yok. Onun için kitabın ismini buradan paylaşmanızı rica edebilir miyim? Burada paylaştığınız resimde görünmüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi kitabın adı Gün Bey’in Penceresi

      Sil
  3. Teşekkür ederim cevabınız için.

    YanıtlaSil