3 Ocak 2019 Perşembe

#2/2019 Diyet




2019 Nisan 1’de 40 yaşımı doldurup 41’e basacağım. 20 li yaşlarım 50 li kilolarda, 30 lu yaşlarım 60 lı kilolarda geçmiş doğumlar hamilelikler vs ardından 70 den aşağı zinhar inemez olmuştum. Bir kaç kere indiğim oldu tabi ama kalıcı olmadı.

Ekim ayı başlarında, biraz da tesadüfen bir diyetisyen ile tanıştım ve denemeye karar verdim. O sıradaki kilom 69.4 idi ve ideal kilom 62 çıktı. Sadece 7,5 kilo pek de çok değildi ama insan uzun zaman aynı kiloda olup da boş çabalarla boğuştuğunda inancı kalmıyor. İlk hafta ödem atıcı diyetle hop 1,8 kg verince devam ettim, ilk ayda çoğu gitmişti. Şimdi 2,5 ay bitti ve 7 kilo vermiş durumdayım. (6 haftalık iki paket almıştım, son iki haftam kaldı) Tabi hal böyle olunca hedefi arttırdık 58-59 a çektim varmak istediğim kiloyu ve artık çok rahat inanıyorum ki yapabilirim.

Diyetim aslında bir çok standart diyete benziyor, az kalorili sık beslenme şeklinde. Üç ana üç ara öğünüm var. Saatleri birebir takip etmiyorum çünkü midem kazınmaya başlayınca anlıyorum ki yeme saatim gelmiş. Diyetten önceki durumuma bakınca bana IF iyi gelir sanıyordum ama öyle değilmiş (biraz denemiştim) benim vücudumun ihtiyacı buymuş.

Şöyle ki benim öğünlerim abartılı değildi, paketli gıda ve tatlı neredeyse sıfıra yakındı. Hatta kimi zaman yemek yiyecek fırsatım olamazdı. Çoğunlukla öğün atlar, acıkınca çok yer (çoktan kastım şimdiki diyet porsiyonuma göre çok) ertesi gün öğlene kadar acıkmazdım. Hatta çoğu zaman hiç açlık duymadan yemek saati diye yerdim.

Açlık hissetmek önemliymiş. Metabolizmanın çalıştığının işareti... Benimki çalışmıyormuş. Diyete başladığımdan beri maşallah öyle güzel çalışmaya başladı ki, hiç uygulayamadığım zamanlarda bile kilo vermeye devam ettim. Her öğünümde acıkıyorum. Yeteri kadar yiyiyorum. Şimdi vücudumun bu ritmini hiç bozmamak arzusundayım.

Diyete başlamadan önce mental olarak da hazır hissediyordum. Gözümün arkada kaldığı hiç olmadı. Zaten diyorum soranlara, 40 yıldır her şeyi yedim çok şükür. Bu göz açlığının sonu yok frenlemezsek. Ben doydum, sağlığım için dikkat edeceğim. O yemeği yemezsem kaybedeceğim şey, o yemeği mideme sokmadığımda kazanacağım şeyden daha önemli değil.

Diyet başında tabi ki bir de tahlil yaptırmıştım. Her değerim olmadı gereken aralıktaydı çok şükür. Bazen düşünürüm, 40 yaşında bu kadar enerjik olmamın sırrını. Diyetisyenime göre yüzde 99 ev yemeği yememiz. Bana göre geç anne olmam. İnsanların ikinci bahara geçtiği dönemde sabah akşam koşturmak, onları sağlıklı besleyelim diye mutfağı hep sağlıklı şeylerle doldurmak, örnek olalım diye paketli gıda almamak, spor yapmak, neşeni hep korumaya çalışmak, koyvermemek gibi bir sürü  nedeni var.

Şimdi şöyle hayal ediyorum. 20 li yaşlarda 50’li 30’lu yaşlarda 60’lı kilolardaydım ama artık 40’lı yaşlarda yine 50 li kilolarda olacağım. Bunu söylemek bile öyle mutlu ediyor ki... Darısı tüm isteyenlere...


9 yorum:

  1. Ne güzel, ben de kilo fazlam olmasa da spor yapmaya motive oldum şimdi. Biraz diyet yemeklerinize yer verebilir misiniz? Özenli ve çeşitli yemekler yaptığınızı söylemiştiniz, menülerinizden biz de faydalanalım.

    YanıtlaSil
  2. Bende kafaya koydum sağlıklı beslenme işini . Evet örnek menü alabilirsek iyi olur

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ne güzel olmuş bu arada yaşıyız sanırım bende 1 martta 41 kutlayacağım inşallah benimde öyle bir 8 kilo fazlam var spora başladım çokta keyif alıyordum lakin yıllar içinde spordan uzak bir beden hemen olumsuz cevap verdi ve malesef menüsküs yırtığımi armağan etti bana şimdilerde dinlenmeseydim ama vazgeçmiş değilim zira spor yaparken çok iyi hissediyorum sizin adınıza çok sevindim. Diyrtisyenininz online anladığım kadir ile bu konuda bende bilgi almak isterim sizden ve yeni gelen 40li yaşlarınızın ye.mutlu geçmesini dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında aynı şehirdeyiz ama zaman açısından online görüşme yapmayı tercih ediyorum. Çok geçmiş olsun size de. Ben ciddi şekilde spor yapamadım ama bir yıldan fazladır devam ettiğim yoga diyet süresince de oldu. Aslında yoga gibi yormayan sporlar da yapabilirsiniz.

      Sil
  4. Karar vermek, sürecin başarısı için çok önemli. Hedefinize kısa süeede ulaşacaksınız.

    YanıtlaSil