12 Ocak 2019 Cumartesi

11/2019 Elmalı Kurabiye 


Perşembe günü oğlumun oyun okulunda son günü idi. Doğumgünü ile karışık bir nevi veda partisi yapılıyor. Bu partide de çocuklara birşey ikram ediliyor. Kimi evde yaptığı cupcake, kurabiye gibi şeyleri;  kimi basitçe bisküvi, kuru meyve falan gibi şeyleri dağıtıyor. Bizim okulda açıkça bir yasak olmasa da (bazı okullar sadece meyveye izin veriyor mesela) yine de Hollanda genelinde, çocuklar söz konusu olunca şeker ve nut (fındık fıstık) içeren şeylerde rahat olamıyorsunuz. Çocukların alerjileri olabilir veya anneleri şeker vermiyor olabilir.


Kızımdan dolayı bu etkinliklere yıllar önce başladığım için tecrübeliyim. Çocuklar bazı şeyleri de beğenmeyebiliyor. Genelde tatlıyı seviyorlar ama meyveyi orijinal bulmuyorlar (zaten okulda meyve saati var). Bir diğer dikkat edilmese gereken şey ise çocukların bunu döküp saçmadan, öğretmenlere iş çıkarmadan, kendi başlarına kolayca yiyebilecek şekilde olması.


Günlerce ne yapsam diye düşünmenin ardından Elmalı kurabiyeye karar verdim. İçinde çok az şeker var ve Hollanda’nın Elmalı tartı meşhurdur. Herhalde çocuklar sever dedim.


Yaşıtlarım hatırlayacaktır biz çocukken piyasaya çıkmıştı bu tarif. Büyük ablam evde hep yapardı. Bu tarif onun çok yıllık defterinden. Mutlaka internette daha farklıları da vardır ama ben hem bu hamuru hem bu şekil kurabiye için hem de turta için kullanıyorum.


Hamuru için malzemeler:
-125 gr oda sıcaklığında tereyağ veya margarin (yarım paket)
- yarım su bardağı sıvıyağ
- yarım su bardağı yoğurt
- 1 çorba kaşığı pudra şekeri
- 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu
- yarım kiloya yakın un ( dikkat: unu birden değil yavaş yavaş ekliyoruz. Eğer kurabiye yapılacaksa hamur merdane ile açılacak ve şekil verecek yumuşaklıkta olmalı, kulak memesi kıvamı. Eğer turta yapılacaksa biraz daha sert olabilir.)
Bu malzemelerle bir tepsi çıkıyor, malzemeleri iki katına çıkarıp çoğaltabilirsiniz.


İç harcı için malzemeler:
- rendelenmiş veya minik doğranmış elma ( elmanın büyüklüğüne göre değişir ama 4 orta boy yeterli bu hamur miktarı için)
-tarçın
- eğer elmalar ekşi ise biraz şeker (ben genelde kullanmıyorum)
Hepsini bir tencereye alıp elmalar eriyip püre kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz.
İç harcını evde hazırlamak yerine markette kavanozda satılan elma pürelerinden de kullanılabilirsiniz. Bu kurabiye için ben öyle yaptım.

Hazırlanışı
Önce elmaları pişirip soğumaya bırakmakta fayda var. Hamuru hazırlarken onlar yeterince soğuyacaktır. Hamuru yoğurduktan sonra sıra şekil vermeye geliyor. Elde inceltip de yapılabilir ama her zaman merdane ile açıyorum ben. Çünkü elle yapıldığında bazı yerler kalın oluyor ve içindeki elma da her yere eşit yayılmadığından kalın ve kuru gelebiliyor.

Ben çocukların tek kurabiye ile doyabilmesi için çaydanlığın üst parçasının kapağını kullanarak yuvarlak hamurlar elde ettim. Hamuru açabildiğim kadar büyük açıp kapakla aynı anda bir sürü yuvarlak çıkardım. Açarken hamurun altına üstüne biraz un serpmekte fayda var.  İçlerine harcı koyup yağlı kağıda diziyoruz ve 200 derece fırında 15-20 dakka rengi dönünceye kadar pişiriyoruz.

Sadece bu kurabiyeler için değil fırında her ne pişirirsem pişireyim kokuyu takip ediyorum ben. Kurabiyenin kokusunu ilk duyduktan sonra fırından fazla uzaklaşmayın. Kısa bir süre daha geçince hazır olacak çünkü.

Çıkarınca soğumaya bırakıyoruz ve pudra şekerini soğuduktan sonra döküyoruz. Sıcakken dökülürse hepsi içine çekiliyor.

Farklı şekil olarak açılan hamur üçgen şeklinde kesilip rulo da yapılabilir. Fakat ben onu, hamur çok ince açılmadığı takdirde kalın buluyorum. Hamuru az iç malzemesi çok kurabiyeler daha hoşuma gidiyor. Bir de dikkat,  eğer iç harcınız çok yumuşak ise (püre mesela) rulonun açık yanlarından akıp gidebiliyor.  Benim yaptığım gibi kapalı daha iyi olacaktır.

6 yorum:

  1. Annemi hatırladım.Mis gibi kokusu geldi.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  3. EN sevdiğim, asla bıkmayacağım bir lezzet....

    YanıtlaSil
  4. Dün tarifi aynen uyguladım, sonuç nefis oldu, teşekkürler bu güzel tarif için.

    YanıtlaSil