27 Ekim 2014 Pazartesi

Saatlerin Alınması Bence Güzel Bişey

Bir çok anne özellikle çocukların uyku saatlerine olan olumsuz etkileri dolayısıyla saatlerin ileri geri oynanmasından pek haz etmez. Oysa ben seviyor ve dahası ihtiyaç duyuyorum. 

Coğrafyada öğrendiğimiz bilgileri birkaç farklı ülkeye gidince daha iyi idrak ediyor insan. Hele bir süre yaşadıysa, iklimini hissedip, meyvesini sebzesini yediyse. O zaman anlıyorsun ki "ülkemizde dört iklim birden yaşanır", "Türkiye bir cennettir" şeklinde öğrendiğimiz kalıplar ne kadar doğruymuş. Bulunduğu enlem ne büyük bir şansmış. 

Biliyorsunuz ekvator civarında gece ve gündüz süreleri eşittir ve 12 saat sürer. Tüm sene ve yaz kış hiç değişmez. E doğru dürüst iklim de yok zaten, çok yağışlı ve az yağışlı diye iki mevsim. Maldivlerde kaldığımız 10 gün boyunca havanın 7 de kararmasına nasıl sinir olmuştum nasıl. Bizim yaz gecelerimiz 9a kadar sürerdi, denizin en güzel saatleri 6 dan sonra  başlardı. Yazın tadını geç saatlere kadar çıkarırdık. Oysa Maldivler gibi harika bir deniz ortamında o keyif yok, bir şeyler eksik, hemen akşam oluveriyor. Ve günlerin hiç değişmemesi çok tekdüze, hiç heyecan yok :)

Kutuplara gittikçe saat farkları uzuyor. Hollanda'da yazın günler çok uzun, neredeyse hiç geceyi yaşayamıyoruz, ayı yıldızları hiç görmüyoruz. Kışın ise gündüzler çok kısa ama doğrusu pek farketmiyor. Zaten saat 5-6 dan sonra dışarıda hayat durduğundan havanın karanlık olması pek etkilemiyor. Ayrıca hep kapalı hava olunca günün kısa - uzun oluşunu da insan önemsemiyor..

Haftasonu saatleri almadan önce sabah 8 de hava aydınlanıyordu ( tam açılması 8,30u buluyordu). Helo'nun okula gittiği günler ne zorlanıyorduk. En geç 8.45 de evden çıkmamız lazım ama karanlık havada hazırlanmak, yedirmek ikna etmek işkence. Şimdi 7 de aydınlanıyor ve bizim için harika oldu.

Psikolojik olarak da, aydınlığa uyanmak ve karanlığa uyanmak arasında bence çok fark var. Hava aydınlanmamışsa, insan uykusunu almış olsa bile, daha hava karanlık, erken uyandım gibi düşüncelere giriyor ve güne pek iyi başlayamıyor.

Türkiye'de ise hem kış hem yaz dönemlerinde, gece gündüz süreleri harika bana göre. Bu sabah düşündüm alışkanlıktan mı seviyorum acaba diye ama yok değilmiş. Uzun yaz günlerinin de uzun kış gecelerinin de keyfi bambaşka. Yazın doyasıya dışarılarda, kışın dost evlerinde sohbetler ne keyifli. Ayrıca günlerin uzaması ve kısalmasını beklemenin heyecanı da bir başka :)


3 yorum:

  1. bu sabah ilk defa ben okula giderken hava aydınlıktı nasıl sevindim anlatamam,ilk dersi karanlıkta işliyorduk resmen.seni çok iyi anlıyorum canım çokkk:)

    YanıtlaSil
  2. Ben de aynı şeyi düşünüyorum, mevsimlerin, gündüz gecenin değişmesini çok seviyorum. Hepsinin keyfi başka . Ve bu bakımdan ülkemizde olmak büyük şans.

    YanıtlaSil
  3. Bir de bu sayede 1 saat erken yatan çocuk var ki can can can! :D

    YanıtlaSil