29 Ekim 2014 Çarşamba

# diş ağrısı # Haftanın Bilgisi

Haftanın Bilgisi: Diş Ağrısı ve Mide Yanması için Naneli Sakız

Öncelikle herkesin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, sonsuza kadar bu coşkuyu sürdürebilmemizi temenni ediyorum.

Başlıkta belirttiğim şikayetlerin çözümü için bir çok başka yöntem mevcut tabi ki. Ancak ben en etkili olduğunu düşündüğümü, nedenleriyle yazmak istiyorum.

Diş ağrısı: bazen dişimiz apse yapar ve çekilmez bir ağrıya sebep olur. Doktora da gitsek ağrıyı bir süre çekmek zorunda kalırız çünkü apse kuruyana kadar doktor pek birşey yapamaz. Bir süre apse iyileştirici antibiyotik içerikli ilaçlar kullanmamız gerekir ve ayrıca ağrılar için de genelde bir ağrı kesici hap verir. Fakat ağrı kesici hapın kana karışıp da etkili olması bir kaç saati alır. Bu esnada ağrıyı dindirmek için çok çeşitli şeyler denedim ben de. Kısa süreli sonuçları olan, ağızda soğuk su tutma, alkollü pamuk bastırma, ağız gargara sıvılarıyla yıkama... gibi. Bunlar hem çok kısa süren hem de (olay gece olduysa) uyutmak bilmeyen çareler. 

Oysa çok kolay bir yolu var naneli sakız. Ben bunu tesadüfen keşfettim ve bir çok kişiyle paylaştığımda dualarını aldım :) Mentolün ağrı dindirici bir etkisi olduğunu öğrendim sonradan ama, bu kadar hızlı ve uzun süreli etki edeceğini ummazdım. Naneli sakızı biraz çiğneyip ağrıyan dişin yakınlarına yapıştırın tamam. Birkaç saat hiç ağrı yokmuş gibi oluyor. Etkisi geçince başka bir sakız yapıştırın ve rahatça uyuyun ;)

Mide yanması: özellikle hamileliklerimde mide yanmasından epey çektim/çekiyorum. Teorik olarak bunun sebebi (hamileyken mideye baskı oluşması nedeniyle, değilken de mide kapasitesinin aşılması nedeniyle) yiyeceklerin mide kapakçığından yukarı doğru kaçmasıdır. Bu rahatsızlık için verilen çözüm önerileri hep birşey içmeye yada yemeye yönelik oluyor. Oysa mide zaten aşırı dolu, bu yüzden bu tip yöntemler bende işe yaramadı. Bir tek naneli sakız derdime derman oluyor çünkü mentolün rahatlatıcı etkisini (buharı veya tükürüğe karışmış tadı, artık her neyse) almamıza rağmen, mideye ekstra yiyecek gitmiyor. Böylece mideyi zorlamadan rahatlamaya yardımcı oluyor.


3 yorum:

  1. Midemle başım dertte bu aralar, ilaç alamıyorum çünkü daha önemli bir ilacımla çakışıyor, sakızı denemeliyim, zaten arada bir dişim de ağrıyor :(

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bir bilgi. Naneli sakız bende genellikle mide ağrısına yol açsa da yine de diş ağrısı için bir kere denemeye değer :)

    YanıtlaSil
  3. Hım mide yanması için denemek lazım. Gaviskon almam yakındır benim çünkü.

    YanıtlaSil