2 Temmuz 2015 Perşembe

# Yemek tariflerim

İki Basit Tarif: Pancar Salatası ve Parmesanlı Patates


Markette kavanozda hazır olarak satılan kırmızı pancardan sık sık alıyor, genelde tek başına yemeklerin yanında garnitür olarak servis ediyordum. Bi de tabi dolabı açtıkça dayanamayıp yiyiyordum. Birkaç ay önce evde fazla malzeme olmadığı bir gün, salataya çeşit olsun diye ilave etmiştim, bir nevi kırmızı lahana gibi diye. Ama o da ne, öyle çok beğendim ki ondan sonra üstüste sürekli öyle yaptım salatayı.

Geçen gün yine yapıp ig ye koyunca burada da yer alsın dedim. İnce kıydığım göbek salata, rende havuç ve pancarı (burada dilim ve rende halde iki çeşit satılıyor, rendelenmiş olanı kullandım) karıştırıp hazırlıyoruz. Başka ilaveye gerek yok biraz tatlımsı bir salata oluyor ama, zeytinyağı ve limon da eklenebilir elbet.

Bir çok kere dile getirmiş olmalıyım evde kızarmış patatesi çok nadir yaparım. Daha doğrusu bildiğimiz anlamdaki patates  kızartmasını. Yoksa patates sürekli tükettiğimiz sebzelerden biri. Dondurulmuş patateslerden fırında pişirilenleri veya taze patatesleri dilimleyip biraz yağ ile ovup fırında pişirmeyi ama en çok da yukarıdaki gibi biraz yağ ile kapağı kapalı tavada, kendi suyu ile pişirmeyi tercih ediyorum. Tavada yaptığım usulde, patatesler kızartma tadında ama biraz daha yumuşak oluyor. ara sıra karıştırdığım için küp şeklinde kesiyorum (uzunlar zaten kırılıyor) ve önce birkaç dakika harlı ateşte şöyle bir karıştırarak pişirip, sonra kısık ateşte ve kapalı kapakla devam ediyorum. Bu sürede de içi iyice pişiyor. Buna biz ailecek pamuk patates diyoruz :)

Bu akşam da yine patatesi yapacakken birden ilham geldi. Daha doğrusu bir tat, bir duyumsama hissi. Dedim içine kırmızı toz biber, tuz ve parmesan koyacağım. Sadece bunlar. Şunu da koysam mı, sarımsak eklesem mi vs gibi düşünceler kafamdan geçti ama hayır sadece bunların konması gerektiğinden emindim. Patatesler pişip altını söndürünce bunları ilave edip karıştırdım.

Sonuç tam duyumsadığım gibiydi. Nefis olmuş, eşim de beğendi. Çok basit ama bazen ufak bir değişiklikle basit bir yemeği zengin ve değişik bir yemeğe dönüştürürsünüz ya, bu da öyle olmuştu.

En son hatırladığım kadarıyla parmesan peyniri Türkiye'de pek de ucuz değildş. Ancak bence çok özel bir tadı var. Tek başına birşeye benzemiyor ama orda yaşarken de ara sura bazı yemeklerde ve makarnalarda kullanmak için, öğütülmüş olanlarından alıyordum ben. Dolapta uzun süre saklanabiliyor.

8 yorum:

  1. İyi fikir. Elinize sağlık!
    Ben patatesi aynı şekide pişirip tuz ve karabiber katıp çırptığım yumurtayı ekledim mi oldu size yumurtalı patates:))
    Çocuklar küçükken çok severlerdi, büyüdüler hala çok seviyorlar. Bir dahaki sefer sizin tarifinizi deneyeceğim:) Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu ben de yapıyorum hala yaparım annemden kalan alışkanlık

      Sil
  2. Patatesi haşlayıp, az yağda kırmızı biber ve sarımsakla çeviriyordum ben de. Sizin tarifinizle haşlamadan pişirdim. Gayet güzel oldu. Teşekkürler.
    Aslı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haslamaya hic gerek yok boyle daha lezzetli ustelik patates puresini de haslayarak degil de biyle yaparsaniz daha guzel oluyor

      Sil
  3. Seker pancari butun halde haslanmis olarak satiliyor. Alta rendenin ince tarafindan rendelenmis havuc , uste kup dogranmis seker pancari , kup dogranmis kivi ve konserve misir. Sos olarak da cok az mayoneze azcik limon ve siviyagi katip cirpiyorum. Kulaga garip gelebilir belki :))));Ama ben bunu cok seviyorum. Orucluyken bu salatanin hayaliyle yasiyorum :)))))

    Fransaya donunce senin salatani da mutlaka deniycem demistim ig de . Hala aklimda :)))

    Parmesan peyniri hakkaten tek basina bi seye benzemiyor :)))) domates soslu kalem makarnanin ustune serperim ben. Fakat bu oatatesleri de denemeliyim <3

    YanıtlaSil
  4. Kucuk bir hatirlatma... Seker pancari beyaz ve kocaman olur, pazarlarda da bulamazsiniz cunku seker fabrikalarina satilir ve islenir. Ayrica oldukca serttir de. Yani salatalarda tuketmeye uygun degildir. Bu resimlerdeki pancarlar bildigimiz kirmizi pancar, seker pancari ile uzaktan yakindan alakasi yok. Bilin istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok tesekkürler bilmiyordum. Güya ben şeker pancarı salatası diye google da arastırdım hep bu kırmızı olan çıkmıştı, tabi belki de tamamlama yaptı otomatikman bilemeyeceğim şimdi, yazıyı da düzelteyim bari

      Sil