Blogunuzun kumanda panelinden Ayarlar ----> Temel bölümüne gelin burada özel etki alanı ekle kaydettir bölümü göreceksiniz.
Özel alan adı ekle kısmına tıkladığınızda aşağı doğru açılarak alan adını yazmanız için bir bölme çıkacak. Buraya alan adını yazmadan önce yönlendireceğiniz adı satın almış olmanız gerekiyor.
Satın alma işleminden sonra yukarıya www.alanadiniz.com gibi bir adresi yazıp kaydedeceksiniz. Eksik dosya barındırma sistemi ise hayır olarak seçili kalsın. www ile başlayan adreslerde böyle olması gerektiğiniz söylüyor yardım dosyası.
Bu işlemden önce alan adı almanız gerektiğini söylemiştik. Yukarıdaki resimde görülen ayar talimatlarına tıklarsanız aşağıya bir kısmını görsel olarak aldığım şu yazı çıkıyor.
Burada alan adını satın alabileceğiniz firmalar listelenmiş. Elbette ki bu listede yer almayan diğer yerli veya yabancı hosting firmalarından satın alabilirsiniz. Genelde insanlar neden bilmem Godaddy'den alıyorlar ve şablon işlerinde hep bu firma karşıma çıkıyor :) Satın alma işleminden sonra hosting panelinizin içinden blogger için bir ayar yapmanız gerekiyor. Bu ayar aşağıda açıklanmış. Ancak okla gösterdiğim yerde bir hata var. Koskaca yardım dosyasında bu hatanın olması ve kimsenin farketmemesi tuhaf. Aynı yardım dosyasının ingilizce ve flemenkçe halleri doğru.
İkinci ve üçüncü IP değerlerinde üçüncü hanede 36 yazılmış. Biri 34 olacak. Zaten dördüne de bakarsanız 32,34,36,38 diye gitmesi gerektiği anlaşılıyor.
Godaddy'den alınmış bir alan adı için, bu ayarı yapabilmek için; Godaddy kumanda paneline giriş yapıp DNS ayarlarını bulmak lazım. Son günlerde yaptığım tasarımlarda bu bölümü ara tara bulamıyorum. Başka sitelerden yardım yazıları okuyorum yok olmuyor, oralarda görüntülenen panel ile benim gördüğümün alakası yok.
Bu tip yazılar google da pek çok var ama zamanla güncelliklerini yitiriyorlar. İşte şimdi olduğu gibi Godaddy bu DNS panelini kaldırmış ve yerine çok pratik bir araç geliştirmiş. Ancak bu aracı bulana kadar anam ağladı diyebilirim. En sonunda kendi yardım yazılarının içinde buldum. Bu yazının içinde this tool yazan yere tıklarsanız çıkacak olan pencerede yönendirmeyi yapabiliyorsunuz.
Godady hesabınıza girin ve aracı kullanın. Burada blogunuzu seçeceksiniz ve ok diyeceksiniz bu kadar. Blogunuzun dns yönlendirmesi yukarıdaki rakamları girmenize gerek kalmadan otomatik yapılıyor.
Tabi bu aşamadan sonra blogunuzun kumanda panelinde alan adınızı yazıp kaydedeceksiniz (2. görsel) ve beklemeye başlayacaksınız. 24 saate kadar yönlendirme sürebilir ama genelde daha kısa sürüyor. Ara sıra tarayıcınıza yeni alan adınızı yazıp bekleyin. Blogunuz çıktığı vakit tamamdır.
Hadi geçmiş olsun :)
GUNCELLEME:
Yukarıda anlattığım her işlemi yaptınız ama hala hata veriyorsa endişelenmeyin. Yakın zamanda blogger yeni bir ek iş çıkardı başımıza :) Elbette ki bir bildiği vardır ama ufak bir ayar daha yapmanız gerekecek.
Hata mesajında CNAME ayrlarının yapılması gerektiğini ve iki ayrı cname adresi veriliyor. Önceden
www ghs.google.com
şeklinde giriş yapılması yeterliydi. Fakat şimdi bunun altına ikinci bir cname verisi daha girilmesi isteniyor ki bu veri her blog için farklı bir adres.Yani hata mesajında sizden
www ghs.google.com
çeşitli_sayı_ve_rakamlar sayılar_rakamlar.googlehosted.com
şeklinde iki veriyi eklemenizi talep edecek. Yazının yukarısında yazdığım Godaddy'de otomatik olarak tanımlanmış olan araç, ghs.google.com adresini otomatik olarak ekliyor ama bu size özel adresi ekleyemiyor pek tabi ki, bunun da elle girilmesi gerekiyor.
Bunu yapmak için Godaddy hesabınıza girin, domain adresinizi görün ve Launch kısmına basın.
Aşağıdaki sayfayı göreceksiniz. Burada pembe çerçeve içine aldığım DNS Zone File kısmına tıklayın.
Burada tüm dns verileriniz gözükecek. Size özel ikinci cname kaydını girmek için edit kısmına basın.
Sayfa aşağıdaki görünüme gelecek ve quick add butonu çıkacak. Bu butona tıklayarak, blogunuzda size verilen host adı ve adresini sırayla kopyalayıp yapıştırın.
Kaydedip çıkın ve blogger ayarlarınızda hata mesajı vermiş olan sayfayı yenileyin. Hata mesajınız kalkacak ve alan adı yönlendirmesi yapılmış olacaktır.
Oldukça detaylı ve güzel bir yazı olmuş, sağ olun.
YanıtlaSilYazdım aklımın bir kenarına, cesaretim olunca deneyeceğim inşallah:)
merhabalar,
YanıtlaSilBunu yapmanın bir önemi yararı var mı sence?
Yapmalımıyım?
Daha kurumsal bir hava veriyor ama bence hiç gerek yok. Hatta bazı büyük firmalar bile bir blog açıyor blogspot uzantılı. Çok gördüm. Blogspot uzantısı artık o kadar kanıksandı ki com kafar yaygın oldu ve insanlar yadırgamıyor. Ben şahsi blogum için hiç düşünmüyorum mesela
Sil