21 Kasım 2012 Çarşamba

# diş # Helodünya

6 dişli bir fare

Bugün itibariyle (8 ay dolmasına 2 gün kala) 6.dişimiz de çıktı ve altta iki üstte dört kesici dişi tamamladık. İlk iki diş 5 ay 5 günlük ve 5 ay 16 günlük iken çıktı. Sonra bir ay hiç çıkmadı ama 7 ay 2 günlükten itibaren bu güne kadar tüm dişler sırayla çıktı. Artık diş konusunda tecrübeli bir anne olarak deneyimlerimi paylaşabilirim. Ama önce bizim diş çıkarma sıramız:
Resimde görüldüğü gibi çok komik bir sırada çıktı. Şuan 1, 2 ve 3 nolu dişler oldukça büyük. 3. diş yanda olduğu için çok komik duruyor:)

  • İlk dişlerinin kaşımaya 2 aylıkken başladı. Bu kaşınma su akıtma dönemi yaklaşık 3 ay sürdü. Gözlemlediğim o ki bir çok bebekte bu kadar sürüyor. Yaklaşık 1,5 aydır yan dişleri kaşıyor. Herhalde onlar da 2 ay sonra çıkabilir.
  • İlk dişte 38 in üzeerinde ateş oldu. Normalde diş ateşi 38 i geçmez derler ama bizde uymadı. Üstelik ateş diş patladıktan sonra oldu ve 3 gün boyunca gece gündüz devam etti.
  • Bu ilk dişin ateşi sadece kafasında idi. Boynundan aşağısı normal sıcaklıkta kaldı. 
  • Diğer dişler çıkarken bu kadar çok ateş olmadı fakat başı yine sıcak oluyordu. Bu zamanlarda diş geleceğini anlıyordum. Bu sefer öncesinde ateş oluyordu.
  • Üst dişler çıkmadan önce hepsi balon gibi şişmişti. Dokunmama izin vermiyordu. Bu balon şişliği birkaç hafta sürdü ondan sonra diş çıkmaya başladı. Hepsi birden şiştiği için sırayla yakın zamanlarda çıkacağını anladım.
  • Daha sonra bu şişlikler indi ama damağı bembeyazdı. Öyle ki derisinin içinde dişleri görebiliyordum, sadece dişin çıktığı yarık oluşmamıştı diş etlerinde.
  • Dişlerini kaşıma amacıyla bir çok şey verdim, ekmek kabuğu, pırasa, elma, havuç vs. Sonra internetten silikon uçlu diş fırçalarından haberdar oldum ve burda böyle birşey bulup aldık ve memnun kaldık.


6 yorum:

  1. merhaba,
    ne kadar çok dişi çıkmış kuzunun :)) maşallah
    benim ikizlerim 11aylık halen 2dişle idare ediyorlar üst dişler bir an önce çıkmak yerine ızdırap olmayı seçtiler nedense
    ama damağın içinde dişin gözükmesi kısmı son derece hoş gerçekten ,tam bizim üst dişleri tarif etmişsin
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Maaşallah, ne kadar güzel.
    Diş çıkarma sırası komikmiş :)) Oğlumunki de böyle karışık çıkmıştı :)))

    YanıtlaSil
  3. merhaba Ge.
    ne uzun zaman olmuş blog alemine dalmayalı. seni en son okuduğumda, çocuk sahibi olmaya daha yeni yeni karar vermiştin galiba. olmuş, doğmuş da büyümüş bile maşallah. ismi ne bu tatlı suratlının? :) sevgiler..
    Gülcan (egemen'li hayat)

    YanıtlaSil
  4. Maşallah kuzuya
    Ön dişler tamam ya tavşan gibi kıtır kıtır yer artık her bişeyi :)
    Darısı başımıza dokuz ay bitti dişimiz yok bizim :)
    Ebe gümeci gibi dolanıyoruz ortalıkta :)

    YanıtlaSil
  5. Benim kizim 4 aylikti ilk disini cikardiginda simdi 1 yadinda 14 disi var.cok hizli cikardi,cok sukur ates olmadi ama uykusuzluk ve huysuzlukta tavan yapti malesef..

    YanıtlaSil
  6. ne kadar büyümüş maşallahhh, 8 aylık ve 6.diş öylemiiii, işin zor tatlım. Benimkiler 10 aylık olmadan çıkarmadılar dişleri. Kuzucuğu benim için kokla olurmu ;D öpüyorum..

    YanıtlaSil