12 Şubat 2016 Cuma

# Annelik # Pratik anne fikileri

Pratik Anne Fikirleri 1

Anne olunca eski hayatımızda yayıla yayıla yaptığımız işleri düşününce, "ay ne kadar da boş vaktim varmış" diye düşünüyor musunuz siz de benim gibi? Şimdi ise herşey hızlı ve pratik olmak zorunda. Yoksa ya hiçbir iş yapamayacaksın, ya da iş yaparken çocukların anlarını kaçıracaksın demek oluyor bu. Bir de tabi zaten yorucu geçen bir gününe ekstra yorgunluklar ilave edeceksin demek...

Çocuklarımı büyütürken sık sık yaptığım ve bence pratiklik sağlayan şeyleri yazmak istiyorum. Biliyorum ki her annenin böyle kendine has çözümleri var, onlar da paylaşırsa ve yeni fikirler edinirsem memnun olacağım.

Gece bez sızıntısı durumunu siz de yaşıyor musunuz? Çok sık olarak özellikle bel kısmında bir ıslaklık oluyor oğlumda. Bezini, pijama altını değiştiriyorum ama badiyi ve üstünü çıkarmak istemiyorum gece gece. Yoksa uykusu daha da açılacak. Bunun için imdadıma ufakken kullandığım ağız mendilleri yetişiyor. Islak yer vücuduna temas etmesin diye bu mendillerden koyuyorum içerden. Islak yerler de sabaha kurumuş oluyor zaten. Sabah uyanınca komple değiştiriyorum.

Yine gece bez sızıntısını önlemenin çaresini bir numara büyük bez bağlamakta buldum. Bel ve alt kısmı çok sıkı olmasın. Genelde oğlumun bezlerinin ön yarısı dolar, arka yarısı kupkuru olurdu. Büyük bez bağlayınca hem öne hem arkaya eşit dağılıyor çişler. Gündüzleri büyük bez bağlamıyorum çünkü yürümesini zorlaştırıyor.

Bezi bırakmış çocuğun dışarda tuvaleti gelirse ve gidebileceğiniz en yakın tuvalet çocuğun dayanamayacağı kadar uzaktaysa (kızım son ana kadar söylemediğinden başımıza çok gelir bu durum) çare çantanızda yedek taşıdığınız bebek bezi. Hemen bir kuytuya çekilip bezi takıyorum, işeyince bezi çıkarıp atıyorum. Doğrusu bunu o kadar çok yaptık ki, mağazalarda, marketlerde... Benim çantamda oğlumdan dolayı hep bez var ama, bu iş için en ucuz bezleri dahi kullanmak mümkün. Sonuçta hemen takıp çıkarıyorsun, tem teması minumum.

Eğer çocuk kabız olduysa, çok fazla beklemiyorum ben. Düşünceme göre vücuda giren-çıkan dengesi bozulmamalı, yoksa sıkıntılar başlar. Her gün düzenliolarak  kaka yapmaları için sıvı tüketimine dikkat ediyorum ama bazen oluyor işte, kaka bir gün sekteye uğruyor veya çıkışı zorluyor. Kabızlığa çare olarak tavsiye edilen meyve kuruları, kayısı suyu... gibi şeyler (yani içerden müdahaleler) bence kabız olduktan sonra kolay kolay etki etmiyor. Bu içerden gelen yumuşatıcı faktörlerin en dış sınırdaki sert kakaya ulaşması zor olduğu için böyle. Onun yerine bu sert bölümü yumuşatacak bir dış etki lazım. Ben bu durumda gliserinden yapılmış bir fitil olan Kansuk kullanıyorum. Bu yağ kakayı yumuşatıyor ve popoyu acıtmadan dışarı çıkmasını sağlıyor. Fitil alışkanlık yapar vs yorumlar var, bizde hiç öyle olmadı. Zaten her gün değil belki ayda yılda bir kullanılıyor. Oysa kabızlığın sebep olduğu acı bir yana, çocuğun psikolojisine de olumsuz etkisi var.

Bu yazı hep kaka/çiş üzerine pratik fikirlerden olmuş oldu, beslenme ve diğer konulardakileri de ayrı post yapacağım. Yani devam edecek :))


7 yorum:

  1. 1 yaştan sonra özellikle ateşli hastalıklarda sık kullanılan fitilleri kullanırken çok çok dikkatli olmak lazım, çocuk farkında olduğu için popoyu sıkabiliyor ve gliserinli olsa dahi poponun girişini zedeleyebiliyor. Ufacık bir çatlak aylarca uğraştırıyor, kronik kabızlığa, psikolojik tutmalara neden oluyor, biliyorsun ben çok çektim ve nedeni sanırım geçen sene bu sıralar Afrika seyahati sırasında yaşadığı 1 haftalık hastalık, ateşli diye itirazına rağmen devamlı koyduğum fitiller, psikolojik kabızlık ve sonrası biliyorsun 1 senedir devamlı tutuyor, sadece kaka değil 20 saatlere kadar çiş tutmaya da vardırdı, çok çektim ben bundan.. Şimdiki aklım olsa asla ama asla 1 yaştan sonra fitil kullanmam, çok pişmanım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet cerencim biliyorum sizin durumunuzu, bu bahsettiğim tamamen gliserin yani yağ elinde dururken bile eriyor ancak ben asla çocuk kendini kasarsa zorlamıyorum ve dilada mesela olayın bilincinde olduğu için rıza göstermediği sürece vermiyorum

      Sil
    2. Ben de ateşlenince veriyordum çok çabuk etki ediyor tabii fitil, anneler hemen kullanıyor. Yazık zaten ateşli, hali yok hayır demeye ama sağlığı için lazım diyordum.. :( Şimdi kendimi suçluyorum tabii, şimdiki aklım olsa dediğim gibi 1 yaştan sonra popodan fitil asla ama ben fark edene kadar olan oldu.. Bazen biliyorsun çocuklar yaşadıkları travmalar sırasında o an sesleri çıkmıyor ama içlerinde biriktiriyorlar sonradan topluca kusuyorlar, o nedenle ben artık bu fitil olayından çok korkuyorum.. Çok dikkatli olmak lazım fitil kullanırken..

      Sil
  2. Korkmakta haklisin ama nerden bikirdin ki, ben sahsen senden baska kimseden duymadim binde bir olacak birsey belki de. Yine de cok kesin konusmamak lazim bazen gercekten ihtiyac duyulabilir

    YanıtlaSil
  3. merhaba,

    son bir aydır ege de gece çok çiş yapıyor ve her sabah uyku tulumuna kadar ıslak uyanıyor yavrum. bezini büyüttük bana mısın demedi. bady, pijama alt üst, uyku tulumu... hepsi ıslanıyor... başka bir yolu olmalı ama ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gece bez değiştiriyor musun sanırım değiştirmen gerekir bu durumda ben elimle yoklayıp şişkinliğini gerekirse değiltiriyorum

      Sil
    2. Bazen hiç uyanmıyor bazense süt için uyandığında hemen sütünü içip uyuyor. açıkçası uykusunu bölmek istemiyorum. altını açarsam ayılacak ve bir daha uyuması zaman alacak. hatta salona felan gitmek isteyeceği için riske girmeyip çamaşır yıkamayı tercih ediyorum :)

      Sil