11 Ocak 2015 Pazar

Mikroplar Hakkında İlginç Gercekler

Eşim sayesinde haberdar olduğum bu yazıda yazanlar çok ilginç geldi, kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. http://www.wired.com/2014/12/microbe-discoveries-of-2014/ (not: yazıyı bire bir çevirmedim, çok bilimsel bulduğum bazı maddeleri eklemedim)

Onlari goremiyoruz ama, etrafimizda ve icimizde her yerdeler. Kisisel mikroplarimizin sagligimizi ve hayatimizi nasil etkiledigine dair son yillarda cok sayida calisma yapilmis. Bunlardan bazi onemli bulgular ise soyle listeleniyor.

Biz hareket ettigimizde mikroplarimiz da bizimle birlikte tasinir: 
Science dergisinin Agustos sayisinda yer alan bir calismaya gore, bilim adamlari 7 ailenin her bir uyesinin, el, ayak,burunlarindan ve ayrica yasadiklari evin kapi kollari, lamba dugmeleri, evdeki esya yuzeylerinden mikrop ornekleri toplamislar. Bu mikrop toplulugunun her bir aile icin farkli ve aileye ozel oldugu bulunmus. Oyle ki bir ev ve kisideki mikroplara bakilarak o kisinin hangi evde yasadigi soylenebiliyormus. Bir ilginc saptama daha bu ailelerin tasinmasi durumunda, mikrop toplulugunun o aileyle birlikte derhal bir gun icinde yeni yere yerlestikleri hakkinda. Buna gore aileler tasindiklarinda, mikrobiyolojik aurasi da onunla birlikte hareket ediyor.

Mikroplar Suclari Cozmeye Yardim Eder:
Kadavralardaki mikroplarin ne sekilde evrimlestigi bilindigi icin, geriye dogru gidilerek maktulun tam olum zamani bulunabilirmis. Ayrica dna kalintisi birakmamak icin ozel caba sarfedilmis suclarda (mesela seksle ilgili olanlar), mikroplar kanit olarak kullanilabilir ve kisiyi belirlemede kullanilabilirmis.

Peynirlerde Inanilmaz Bir Mikrobiyolojik Cesitlilik Bulunuyor:
Bir parca peynirde, sutu lezzetli bir peynire donusturen 10 milyar mikrobiyolojik canli yasiyormus. 10 farkli ulkeden alinmis 137 cesit peynirde yapilan incelemelerde, ulkelere gore bakteri toplulugunun pek degismedigi ama peynir turlerine gore desigtigi bulunmus.

Mikroplar Ilaclar Icin Kaynak Olabilir:
Ilaclarin bazi molekul gruplari oldugunu biliyoruz. Uzerimizdeki ve icimizdeki bakteriler de sayisiz molekuller olusturuyorlar. Bilim adamlari insan uzerindeki mikroplardan ilac benzeri molekuller olusturmaya musait genleri arastiran bir bilgisayar programi yapmislar ve ornek olarak da vajinada yasayan bir bakteri turunden bir cesit antibiyotik ilac uretmisler. Ayrica bu ilacin vajinadaki bir cok zararli bakteriyi oldururken, yararli bakterileri korudugu bulunmus.( Ne ilginç değil mi şifa yine içimizde inancının başka bir yorumlaması oluyor bu sanki)

Mikroplar Olmasa Hayat Olmaz
Eger mikroplar olmasaydi ne olurdu derseniz, birkac gun farketmezdik belki ama sonrasi felaket. Bagirsak (sindirim) mikroplari olmadan sindirim sistemimiz zarar görecektir. Fakat hayvanlar bundan daha çok etkilenecektir ve güle güle et kaynakları. Nitrojen onarıcı bakteriler olmadan ekinler bozulmaya başlayacak. Ayrıştırma duracak, atıklar birikecek ve yaşamı destekleyen besin döngüsü duracaktır.Bunların sonucunda yiyecek ihtiyacı sebebiyle, toplumsal çöküşün bir yıl içinde oluşması kaçınılmaz. İnsanların ve mikroskobik olmayan hayatın yok olmaya başlaması da, uzun süren açlıklar, hastalıklar, iç savaş, anarşi gibi sonuçlara yol açacaktır.

5 yorum:

  1. Çok enteresan bir yazı, hiç bu yönünü bilmezdim mikropların. Genelde negatif anlam yükleniyor mikroplara ama dediğiniz gibi çok da yararlı varlıklar. Güzel bir çeviri, teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  2. merhaba.
    mikrobiyoloji sınavından sonra bu yazıyla karşılaşmak çok hoş. mikrop hakları savunucusu mu olsak ne yapsak?

    YanıtlaSil
  3. Burada mikrop ile bakteri kelimesi karışmış gibi. Mikrop yok etmeye çalıştığımzı kötü şeylerdi bakteriler iyiydi falan. Ya da tam olarak biz yanlış kullanıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı maddelerde tam mikrop deyimi kullanılıyor bazılarında ise mikroorganizma şeklinde topluca bahsedilmiş, bakteriler ve mikroplar da dahil sekilde

      Sil
  4. çok ilginç. hiç bu yönünü bilmiyordum bakteri ve mikropların...

    YanıtlaSil