6 Ocak 2015 Salı

Novadünya'nın İsmi


Kardeşinin ismini kızım seçti, daha doğrusu diktatörlükle kabul ettirdi diyebiliriz. Bu ısrarını da uzun zaman sürdürünce biz de mecburen kabul ettik tabi :) Oğluşun ismi EREN olacak Allah nasip ederse.

Ben hep bebeklerin isimlerini kendileri seçtiğine inanırım ve bir şekilde bu isim ortaya çıkar. Kimi zaman anneye ilham olur, kimi zaman kitapta parmak o isme gider. Bizimkisi de bu sefer bana veya babasına değil de ablasına gönderdi ismini. Zira yaşadıklarımızın başka açıklamasını yapamıyorum. 

Buraya yazmıştım kaçıncı gebelik günlüğümdü bilmiyorum şimdi bakamayacağım (21-22. hafta civarıydı) , şeker kontrolü için doktorda beklerken çıktı bu isim. Ben geceden not aldığım isimleri eşime sırayla danışıyordum. O sırada kızım da kendi kendine başka bir şeyle meşguldü, konuşmamıza dahil olmuyordu ta ki ben ardarda sıraladığım 10 kadar isimden sonra Eren diyene kadar. Babası o zamana kadar tüm isimlere hayır demişti ve Eren'e de hayır dedi. Ama Dila birden oyunu bıraktı, silkindi ve Ereeen diye bağırdı. Hayır Eren olacak dedi. Bu andan sonra listemdeki diğer isimlere devam ettim ve hepsine hayır dedi o da. Eren olsunmuş.

Bu olaydan önce başka zamanlarda ona yine soruyorduk ancak o zamana kadar hepsine hayır demişti. Eren ismini ben de seviyordum ama eşim pek istemiyordu doğrusu, çünkü arkadaşının çocuğu da Erenmiş. Onun dışında, çevremizde tanıdığımız (ki o çocuğu ben ve kızım tanımıyoruz) hiç Eren yok ve kızım herhangi birinden bu ismi duymuş da değil. Sadece sevgili Tüten'in oğlu Aren'i tanıyor ki acaba Aren mi demek istiyor diye  defalarca sordum Aren değil Erenmiş (onun deyişiyle eyen).

Eşim bu seçimini pek ciddiye almadı ve yaklaşık 17-18 hafta boyunca biz hep sormaya devam ettik, başka isimler sorduk ve şaşırtma amaçlı telaffuzu Eren'e benzeyen isimleri de sorduk. Hiç birini ama hiç birini kabul etmei, her defasında sadece Eren olacak dedi ve bitti. Onu severken Eren napıyor diye sevdi bu süre boyunca.

Ben bu ismi seviyordum ama Hollandaca kelimeler içinde eren hecesi geçen veya bir iki harf ilavesiyle okunuşu buna benzeyen çok kelime var, acaba nasıl algılanır diye tereddütteydim. Sözlükten araştırdım ve bazı kişilere sordum, Hollandaca anlamı çok güzeldi ki eşimin yelkenleri suya indirmesinin sebebi budur, anlamı "too honor (onur)" demekmiş, ancak pek tabi ki onlar böyle sözcükleri isim olarak koymuyorlarmış, olsun biz koyacağız :)

Diğer yandan Hollandalılar için telaffuzu çok kolay ve anlaşılırmış, hiç yadırganmıyormuş, o zaman dedik tamam Eren olsun madem :) Böylece ablası sayesinde pek de zorlanmadan ismini bulmuş olduk Novacığımın.


15 yorum:

  1. ayyy maşallah güzel ablaya...ne güzel bi isim bulmuş. biz de iki secenek vardi kendi aramizda konystugumuz; Aras Ömer (hepimizin ismi A ile baslasin diye esim istemisti) ve Ömer Buğra (AhmetTugra ile uyumlu olsun diye ven teklif etmistim)... biz bu ikisi arasinda düşünürken AhmetTugra ArasÖmer de karar kıldı ve her sorana kardeşimin adı ArasÖmer dedi ve öyle oldu ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinki de ne güzel olmuş. Aras ismini ben de çok severim ama yakınımızda var diye eledik

      Sil
  2. Süper isim! Hayırlı uğurlu olsun, adıyla yaşasın! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin ismine de çok yakın değil mi ;)

      Sil
  3. ismiyle yaşasın çok güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  4. Ne guzel bir isim :)

    Bende cocuklara isim dusunurken fransizca telaffuzunu sevmedigim icin sectigim isimlerde R hargi olmamasini tercih ettim. Isim konisinda biraz despotum galiba :)) Zira cocuklarin isimleri hep bana ait :p

    Saglicakla gelsin minik Eren :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. R harfiyle ilgili yazılarını hatırlıyorum. Orta lise ve üniv de yabancı dilim fransızcaydı, kuradan o çıkmıştı :) az biraz hatırlıyorum tabi ben de ve fransızcadaki r lerden ben de hoşlanmıyorum. Ordaki r ler, hollandacada g ler bir acayip :)

      Sil
  5. Ya her konuya da anlatacak bir şey aklıma geliyor, yaşlılığım çok feci olacak gibi hissediyorum.Ama bak bunu anlatmalıyım. Annem bana hamileyken bir komşu teyze rüyamda gördüm oğlun olunca ismini Ömer koy demiş. Sonra ben kız olmuşum, zaten ismim babam tarafından benden önce koyulmuş falan. Altı yıl sonra kardeşim doğduğunda annemin taaa küçüklüğünden istediği Kürşad ismini koymaya karar vermişler. Ama bu arada ben de Ayhan Işık'a aşık olduğumdan isim Ömer olsun diye istemişim:-) ( Bağlantıyı hiç sorma, filmlerde ismi Ömermiş herhalde:-) Neyse sonuçta iki ismi de koymuşlar ben üzülmeyeyim diye. Bundan çok sonra annem hatırladı yaşlı teyzenin oğluna Ömer ismi dediğini, tüylerim diken diken olur düşündükçe.

    Eren Bey, ismiyle yaşasın, sağlıkla sıhhatle aramıza katılsın, sevsikleriyle upuzun harika bir ömrü olsun:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir hatıraymış gerçekten rüyası çıkmış komsunun sağol canım

      Sil
  6. Ya bu birinci çocuklar kardeşlerine hep güzel isim koyuyorlar, ne mutlu kardeşlere!!!!

    YanıtlaSil
  7. Sağlıkla gelsin Eren.
    Ben de bebeklerin isimlerini seçtiklerine inanıyorum. Biz de Oğuzalp güzel olur sanki demiştik ama kız olacağını düşünüp Ayşe Pelin diyorduk, erkek olunca da aa Oğuzalp işte dedik öyle de kaldı :D

    YanıtlaSil
  8. Çok severim Eren ismini ailemizde de iki tane Erenimiz var ikisi de adına layık insanlar.Hayırlı olsun ismi bebeğinizin.

    YanıtlaSil
  9. hikayesine bayıldım ismin , ne kadar güzel:)Ablasına fısıldamış belli ki:) Ben de buna inanıyorum, sağlıkla gelsin oğulcuk inşallah:)

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir isim... Adıyla yaşasın ve sağlıkla al kucağına :) Merakla ve heyecanla takip ediyorum gelişmeleri..

    YanıtlaSil