20 Ocak 2015 Salı

1 Hafta Sonra Bizden Haberler

Bu gece itibariyle bir haftalık oldu Novadünya, hem çabuk hem yavaş geçiyor günler. Gerçi bu bir haftanın yarısı hastanedeydik.

Cuma günü eve geldikten sonra her gün Hollanda'nın Kraamvogel isimli hizmetinden faydalandık. Gayet tecrübeli bir anne bebek hemşiresi günde sekiz saat ortalama 8 gün (biz bir kısmında hastanede olduğumuz için hastane günleri çıkarılıyor) eve gelip yardımcı oluyor. O kadar çok iş yapıyorlar ki (en azından bizimki öyleydi) anneye sadece dinlenmek kalıyor :) Ama tabi alışmadık bünyeye hizmet ters ben yine elimden geldiğince hareketliydim. Hemşiremiz ilk defa benim gibi bir sezeryanlı anne gördüğünü söyledi :) Ağrım neredeyse hiç kalmadı, biraz yorgun olmak dışında iyiyim.

Nova ile her şey yolunda diyebiliriz. Hastaneden çıkarken en alt seviyede sarılığı vardı, dolayısıyla çıkmasına izin verdiler. O günden beri artmadı bu gün ise epey azaldı. Zaten sarılığın bir diğer belirtisi olan miskin ve halsiz bebek halleri bize hiç uğramadı. Erkek bebek epey farklıymış, kızım da ağlardı ama bunun sesi 7 köy öteden duyulur o derece.

Tabi bu kadar cırlak olunca başlarda elim  ayağıma dolaşıyordu ağladığında. Şimdi hem huyunu anlamaya başladım hem de biraz daha duyarsız olmaya :) Hemşiremiz sağlıklı olduğunun göstergesi diyor. Yine de sürekli ağlayan bir bebek değil, uyku ve beslenmesi düzene girdi sayılır.

İlk iki gün sadece ve canı ne zaman isterse emzirdim hastanede. Ancak geceleri çok uyuyamadık, çoğunlukla iyi doymuyordu herhalde. Üçüncü gün hastane hemşireleri olaya el koydu ve emzirme sonrası kalan sütü pompalamaya başladık her üç saatte bir. Ve emzirdikten sonra da 10-20 ml kadar formül süt verdik ilk birkaç sefer. İlk sağmalarda moralim epey bozulmuştu zira iki memeden toplamda sadece 2ml süt çıkıyordu. Sonra gitgide arttı ve emzirme sonrası sağdığım sütü vermeye başladık. Son üç gündür ise durum önlenemez bir hal aldı. Sağmayı bıraktık çünkü miktarı gitgide artıyordu ve ben çatlamak üzereydim. Emzirme sonrası iki memeden tamamen boşaltmadan 260ml sağıyorum (boşaltsam daha da çıkacak) dersem anlaşılır sanırım :) Çok süt olması sevindirici olsa da mastit riski nedeniyle aslında o da zararlı. Son iki gündür memeleri ıslah etmeye çalıştık ve galiba  oldu, bu gün biraz daha iyiyim çok şükür.

Yalnız erkek çocukların emzirme işi biraz daha farklıymış. Hemşire de diyor ki kızlar acıkınca 15-20 dak içinde emer ve bitirir erkekler ise daha tembeldir yayıla yayıla emer :) Gerçekten bizim Nova oğlan da öyle iki fırt bir uyku iki fırt bi cup cup bi gevşeklik gidiyor. Kızımdan alışkın olmadığım için biraz fenalık basıyor doğrusu. Hemşirem de en fazla yarım saat tutmamı, sonra sağma sütlerden takviye yapmamı tavsiye ediyor, senin başka bir çocuğun da var diyerek. Ekstra sütü şimdilik finger feeding denen bir yöntemle veriyoruz. İkinci bebek olmasına  rağmen bir sürü yeni şey öğrendim hemşiremizden. Fırsat bulunca ayrı bir yazı olarak yazacağım.

Kızıma gelince, onun açısından çok travmatik bir değişiklik olmadı, yani en azından bunu belli eden bir işaret yok. Kardeşine karşı ilgisi ve ilgisizliği eşit düzeyde. Tüm gün onun yanında değil ama arada napıyor diye gelip bakıyor sonra oyuna dönüyor yine. Babannesinin varlığı ve getirdiği hediyeler şimdilik daha ilgi çekici. Tabi zamanla daha iyi anlayacağız tepkisini. Galiba şimdilik sadece gözlemliyor.

Yalnız ben kızımı daha az görmeye alışamadım. Etrafta babası ve babannesi olunca beni fazla aramıyor ama ben onu çok arıyorum. Her gün ne yediğinden ne zaman çiş-kaka yaptığına dair, ne oynadığından neye gülüp eğlendiğine daşr herşeyi biliyordum. Şimdi her anını yakalayamıyorum ya bunun hayatımda ne çok yer kapladığı yüzüme çarptı. Çok ağladım ne yalan söyleyeyim, kızıma her baktığımda o güzel yüzünü özlemiş olduğum için ağlamak geliyor içimden. Yine de son iki gündür bu hislerimi daha kontrol altına almayı başardım onu etkilememek için.

Yani lohusa depresyonu kızımla ilgili durumlarda daha çok su yüzüne çıkıyor şimdilik. Bir de uyuşukluğa karşı biraz tahammülsüzüm, bir şeyi istemek yerine hemen alıp yapasım geliyor ama.. Ama işte öyle... Kendimi tutmaya çalışıyorum.

15 yorum:

  1. Güle güle büyütün bebeğinizi sağlıkla sevgiyle yaşasın....

    YanıtlaSil
  2. Gözün aydın güzel anne...daha yeni tam bir aile oldunuz,taçlandınız maşallah...Allah analı babalı büyütmek nasip etsin evlatlarınızı...Ablamız çok hassastır şimdi annesi ona daha fazla özen göstermek lazım...senin hassasiyetini de tahmin edebiliyorum sevgini bölmüş gibi hissedebilirsin kızına bakıp duygulanabilirsin,ben öyle olmuştum ...4,5 yaş kızlarımın arası küçük doğduğunda büyük gözüme genç kız gibi görünmüştü,onun kardeşine ve bana yardım çabalamalarında duygulanırdım...oğlumuz küçük abladan 12 sene sonra doğdu,bambaşka bir duyguydu...neyse hayat hikayemi yazmayım şimdi sana öpüyorum kendine dikkat et,oğlan çocuklarında gaz çok olur kimyonu biliyorsundur...birde buradaki eczanelerde nurse harweys diye bir şurup satılır,kimyon ve dereotu özütü içerir,o türde bir şurup da gaz gidericidir...sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ben de en çok kızımı kucağıma alamadığım için kahroluyorum..sarılmak delice döndürmek istiyorum onu ama bir ay daha beklemeliyim..rahatlıkla beraber o da olacak o da olacak diyorum..senin doğum haberini alınca rahatladım inşallah hayirlisiyla ben de rahatlarim..sevgiler gönderiyorum Allah huzurunuzu artirsin kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
  4. Helo'ya duyduğun özlem ile ilgili satırları okuyunca gözlerim doldu, ne yalan söyliyim, kötü hissettim... Hepinize hasretle ve sevgiyle sarılıyorum. Güzel günler görsün Nova, öperim miniş ellerinden :)

    YanıtlaSil
  5. bebeğin Sağlık ve sıhhat ile büyür inşallah...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Senden/sizden haber aldığıma çok sevindim.. Sağlıkla, güzelliklerle, neşeyle büyüyün.. :)

    YanıtlaSil
  7. gözünüz yadın.Allah analı babalı büyütsün :)

    YanıtlaSil
  8. benimde bir kızım var ve 2. yide düşünüyorum. kızımı özledim deyince çok duygulandım. kıyamam ben ilk çocuklara...

    YanıtlaSil
  9. Sevgili gece evladın sağlıkla büyüsün inşallah,çok geçmiş olsun.ne çabuk toparlamışsın,benim 10 gün falan ağrılarım devam etmişti.ayrıca hemşire yardımcı sistemine bayıldım,keşke burda da olsa..bişz o medeniyet seviyesine zor erişiriz gerçi:))inşallah yeni düzenine uyum sağlamak kolay olur.Allah yardımcın olsun canım sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Gözünüz aydın GeCecim güle güle büyütün...

    YanıtlaSil
  11. Bizim hayatımız depresyon olmuş ben sana diyeyim :) Yalnız o an Dila'ya bakışın ve düşündüklerin bir an gözümde canlandı da ağlamamak için zor duruyorum şu anda. Çok zor çok:(

    Erkek bebeklerin tembelliği doğru demek ki, Oğuzalp de öyledi ve sürekli kucağımda emer uyur, sonra sık sık uyanırdı. Sütü sağmakla iyi yapıyorsun, bana sürekli ay emer bilmem ne dedikleri için fazla sağamıyordum, keşke daha çok sağıp biriktirseydim.
    Bizde de hemşire olsa keşke ya :)

    YanıtlaSil
  12. Hayırlı olsun, geçmişler olsun.

    YanıtlaSil
  13. Çok iyi bir başlangıç yapmışsınız, hep böyle gitsin umarım.
    Tekrar tebrikler, sevgiyle büyüsün bebiş :)

    YanıtlaSil
  14. Merhaba, bende 3 ocakta doğum yaptım. Size sormak istediğim bende bebeğimi emziriyorum ama bazen torbaladığım sütümü ya da formül mamayı vermem gerekiyor. Bunun için kaşık kullanıyorum. Çünkü biberona alışmasından korkuyorum. siz formül mamayı nasıl verdiniz bebeğinize? Hollandadakilerin tutumu bu konuda nasıldı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda taslakta tamamlayamadığım bir yazım var yakında bitiririm inşallah

      Sil