1 Kasım 2013 Cuma

# amsterdam günleri # Kütüphane günlüğü

Kütüphane dönemine girdik

Geçtiğimiz haftalarda merkez kütüphaneyi ziyaret etmiş ve çocuk bölümünde zaman geçirmiştik. Sonrasında 19 yaşa kadar herkesin ücretsiz üye olduğunu ve kitap alabildiğini öğrenince, geçtiğimiz hafta sonu yeniden kütüphane yollarına koyulduk.


Helo kitapları gerçekten çok seviyor. Çocuğunu öven annelerden olmadığım için abartmıyorum. Doğduğundan beri önce bez kitaplara daha sonra da normal kitaplara bakıyor. Kitaplara başlamak için yırtmadığı dönemleri beklemedik. Yırttığı şeyler de oldu ama genelde o dönemdeki kitapları kalın sayfalıydı. Şu an her türlü kitabı zarar vermeden okuyor, kimi zaman köşesinden kitabını alıp kendi başına takılıyor, kimi zaman yanıma gelip okumamı istiyor. Her akşam uyku öncesi kitap okuma faslımız o kadar uzun zamandır var ki kaçıncı ayda başlamıştık hatırlamıyorum bile.

Hal böyle olunca kitaplarından sıkılmaya başlamıştı. Yeni kitaplar da aldım ama artık tek tük satın almam da yetmiyor. Bu yüzden kütüphane bize hem maddi açıdan hem de onun iştahını karşılaması açısından çok iyi oldu.

Üye kartı babasında olduğu için foto çekemedim ama kendi adına bir kütüphane kartı var çok şirin. İlk üyelikte çocuklara aşağıdaki gibi bir hediye kutusu veriyorlarmış.


İçinde kitaplar ve broşürler vardı. Çantayı çok sevdi.

Her kitap alma sırasında maksimum beş kitap alabiliyormuşuz ve üç haftada iade edilmeliymiş. Eğer bunu geçerse kitap başına 10 cent gecikme bedeli alınıyormuş ama günlük mü haftalık mı nasıl oluyor bilmiyorum henüz. Türkçe kitaplar da varmış diye duydum ama kütüphanede bulamadık, sormaya fırsat da olmadı bir dahaki sefer artık.

İlk seçtiğimiz kitaplar aşağıda. Eve ilk geldiğimizde kitaplara fazla ilgi göstermedi birkaç saat. Sonra bir başladı pir başladı, bir haftadır diğer kitaplarına elini sürmedi. Bundan sonra aldığımız kitapların fotoğraflarını bloga koyacağım ki unutmayayım.


Kitapları seçerken dili anlamadığımız için sadece resimlerine bakarak karar verdik. Helo'nun bu dönemde ilgi duyduğu karakterleri ve konuları seçiyoruz. Artık kavram-nesne öğreten kitapları geçtik, bir olayı anlatan hikayeli kitaplara başladık. Yukarıdakiler bu türde kitaplardı. Özellikle doktor jan isimli kitabı çok sevdi. Aşağıda içinden bir kısım görünüyor.


Bir diğer kitap sayıların ve bu aralar tiryakisi olduğu her türlü taşıtın yer aldığı bir kitaptı. Hiç ummadığım halde sayfalarındaki resimlerden çok kocaman yazan rakamlara odaklandı. Günde defalarca sayıları göstererek sayıyoruz ve bazı rakamları tanıyor artık. Kalemle ve parmağıyla 1 i çiziyor, sırayla sayarken bazı sayılarda sonrakini kendisi söylüyor.


Sonuncunu da kalın ve hikayeli oluşu sebebiyle seçtim. Çok ama çok güzelmiş. 5-6 hikaye var, yazısı az kurgusu güzel, son fotodaki sayfa ise favorisi, piyano var ya ondan :)







6 yorum:

  1. Hikayeler ve hediyeler çok güzel gerçekten :) Kütüphane de çok güzel hediyeleriyle falan :)

    YanıtlaSil
  2. ne güzel çocuğunuza şimdiden kitap okuma alışkanlığını aşılıyorsunuz :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. İnanamıyorum, daha dün doğmuştu şimdi 1 mi diyor :) Maşallah, ne çabuk geçmiş zaman...

    YanıtlaSil
  4. Maşallah Dila'ya, fıstıkım benim..
    Ada kitapları genelde yırttı.Ben engel olmadım hatta tanıda da baktı
    ama babası biraz kızdı:)) kendi kitapları kalın allahtan yırtılmıyor kolay..
    Ama geceleri kitap okuma olayını ben daha yapamadım buna çok üzülüyorum işte..

    YanıtlaSil
  5. Ah ben de kızımın kucağımda oturup, ona okuduğum kitabı dinlediği ve izlediği günleri iple çekiyorum. Umarım annesi gibi kitap kurdu olur :) Kitap okuma alışkanlığı dediğin gibi çok küçük aylardan çocuğa verilmesi gereken en güzel hediyelerden biri. O aynalı hışır hışır bebek arabası kitaplarından aldım ben de, hoşuna gidiyor, ağzına atıyor arada :) Bir de özellikle yenidoğanlar için siyah beyaz figürlerin olduğu kitaplar var, sonra karşıt renklere geçiliyor, çok basit ama çok yararlı bu kitaplar da. Yenidoğan annelerine ve babalarına öneririm ben de.
    Bu arada, Türkiye'de de özellikle İstanbul'da çok güzel kitapçılar ve kütüphaneler var, mutlaka araştırılmalı.

    YanıtlaSil
  6. Keşke burada da olsa böyle güzel kütüphaneler...

    YanıtlaSil