12 Ekim 2013 Cumartesi

# İndüksiyonlu ocak # indüksiyonlu ocak kullanımı

İndüksiyonlu Ocaklar

Hollanda'daki evimize taşındığımızdan beri (4 aydır) indüksiyonlu ocak kullanıyorum. Hakkında bir yazı yazmanın zamanı geldi de geçiyor bile.


Indüksiyon (induction) ısının transfer yoluyla iletilmesidir. Ancak bu ocaklara indüksiyonlu denmesinin nedeni ısı indüksiyonu değil, magnetik indüksiyon denen başka bir olaydır. Mıknatıslı tencereler elektrik akımının oluşmasına yardımcı olur. Daha fazla bilgi için internete bakabilirsiniz.

Diğer alevli ısıtma yöntemlerinde durum biraz daha farklı ( mesela gaz yanar alev oluşur, bu alevler cismi ısıtır-aslında işin fiziğine bakılırsa bunda da transfer var, ısı önce havaya sonra tencereye iletilir). Indüksiyonlu ocakta ise havaya temas olmadan doğrudan ocak-kap ısı transferi ile pişirme olduğundan, enerji kaybı çok az ve oldukça tasarrufludur ve ayrıca pişirme süresinin de oldukça kısalmasına vesile olur. Faturalarımızı aylık sabit fiyatlar şeklinde ödediğimiz için ne kadar tasarruf yaptığını öngöremiyorum ama bazı artı ve eksilerine değineyim.

Bence artıları
-seramik cam yüzey olduğu için temizlemesi çok kolay, hatta pişerken taştığında bile kaldırıp hemen silebiliyorum
-evet ocak yanarken de siliniyor çünkü el yakmıyor yüzeyi
-bu ocaklarda üzerine uyumlu tencereyi koyduğunuzda devre tamamlanıyor ve cihaz çalışıyor, tencereyi çektiğinizde otomatik olarak kapanıyor
-marka ve modele göre değişiyor olabilir ama çocuk kilidi ve fırınlardaki gibi zaman ayarı var

Bence eksileri
-sadece uyumlu tencerelerle çalışıyor. Tencere alırken üzerinde hangi ocak türlerine uygun olduğunu gösteren simgeler var. İndüksiyonlu ocak için olmalı.
-ne yazık ki bu tencereler çok ucuz değil. İkeanın ucuz bir seti var ama.
-diğer tipteki ocaklara alışınca, bunun ısı değeri yüksek olması ve daha kısa sürede pişirmesi yüzünden yemekleri çoğunlukla yakabilirsiniz benim gibi. Hala alışamadım. Kafamda her yemek için pişme süreleri bilinçaltımda kayıtlıdır, koyar bırakırım gelince olmuştur ama bu ocakta öyle olmuyor, genelde kokuya koşuyorum :(
-henüz indüksiyonlu tencere-tava yelpazem pek geniş değil ve ne yazık ki türk kahvesi ve çayı için, cezve ve çaydanlık kullanamıyorum. Bu özellikte cezve ve çaydanlık var mı bilmiyorum bile
-ocak ateşinde patlıcan biber közleme işini sık sık yaprardım, artık böyle bir imkanım olamıyor

Son olarak aşağıdaki görsele dikkat çekeyim. Bu fotoğrafta görülen ocak indüksiyonlu ocak değil, seramik yüzeyli (elektrik veya gaz olabilir bilmiyorum) başka bir ocak. Bu tip ocakları da bir süre kullandım ve biliyorum. Ocağı açtığınızda yüzey fotoğraftaki gibi kızarır ve ısınır. Oysa indüksiyonlu ocakta kızarmış yüzey olmaz, zaten tencere konmadığında çalışmadığı için çalışır halde fotosu böyle boş şekilde çekilemez. 



24 yorum:

  1. Benim ocagim elektrikli plaklardan.Sarma ya da duduklude uzun sure pismesi gereken yemeklerin dibi tutuyor.Pisme suresini kisaltsam da yemekler gerektigi kadar pismiyor.Bu ocagi alirken , temizliginden nefret ettigim ocak tellerinden kurtulmak icin almistim :))) Yakinda ocagimi degistirecegim ve kararsizim.Induksiyonlarda bahsettigim sorunlar oluyor mu merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazıda da belirttiğim gibi ben de çokça dibini tutturuyorum. daha alışamadım ama kısık seviyede pişirmeye başladım. henüz pişirmeme gibi bir sorunu olmadı, tencerelerle de alakalı olabilir belki.

      Sil
    2. kısık ateşte sarma pişirebilirsin elektrilikli ocak gibi değil alın ben memnunum pişirmesinden.temizliği harika.yemek taşsa da kolayca siliniyor yanmıyor.altı mıknatıslı çelik ve emaye cezve de var çaydanlıkta var.ben kullanıyorum.kesinlikle indiksiyonlu ocaaaaaak

      Sil
  2. indüksiyon ocağı ısının cisimler arasında transferi ile çalışmaz. basitçe anlatmak gerekirse, camın altındaki bobinlerden geçen akım bir manyetik alan yaratır, bu manyetik alan da tencerenin metalinde bir akım yaratarak ısınmasına sebep olur. manyetik metaller olan demir ve nikel daha kolay ısınır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında birkaç yazı okudum bu ocakla ilgili ama nedense magnetik indüklenme ile çalıştığından bahsetmemişti. Bir fizikçi olarak magnetik indüksiyonu iyi bilirim :)

      Sil
  3. cezve kullanmakla ilgili yorumlarınız nedir acaba.Şikayetvar da biri cezve küçük diye cezve kullanamadığını yazmış böyle bir problem va rmı hakkaten?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde bulunuyor ama ben cezve aramadım kullanmıyorum bu ocakta, elektrikli aldım onu kullanıyorum. Yalnız geekten küçük olduğu için kullanılmayabilir çünkü biraz daha ufak tavalarım var mesela, sadece en küçük bölmede çalışıyor diğerlerinde çalışmıyor ki o en küçük bölme de tavayla aynı büyüklükte. Yani bölmelerden daha ufak ebatlardaki tencere tava cezve ne ise çalışmayacaktır

      Sil
  4. selamlar, bu ocaklarda çalışmayan tencerelerin altlarına (ocakla tencere arasına) metal bir plaka koyarak (metal ince bir nihale gibi) çalıştırma acaba mümkün olur mu? Türk aklı işte, illa bir yolunu bulmak lazım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu eşimle bizim de aklımıza geldi ama tabi ki böyle bir levha bulamadık ancak belki bir demir çelik firmasına tencere tabanı kestirilebilir. Bu durumda çalışacağından eminim ama üstte koyacağımız tencere ne olur ondan emin değilim sanki yanar gibime geliyor. Hani bazen çaydanlığın suyu biter de her yeri kararır ya öyle olabilir

      Sil
    2. ben buldum: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.TRS0&_nkw=Induction+Cooktop+Converter&ghostText=&_sacat=0
      ancak fiyatlar tencere fiyatı :)
      uygun fiyatlı tencere-tava tavsiyeniz var mı?

      Sil
    3. İkeanın şu tenceresinin seti var bende en ucuzu bu http://m.ikea.com.tr/urun-katalogu/yemek-pisirme/pisirme/tencere-ve-tavalar/10129724/snitsig-kapakli-tencere.aspx

      Sil
  5. orta büyüklükteki gözün 1saatlik elektirik tüketimini nasıl hesaplayabiliriz? gözler büyüklüklerine elektirik harcıyor değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapçıklarında kaç watt/sa olduğu yazar, buradan harcanan elektrik hesaplanabilir

      Sil
  6. bu tür ocakları koymak için naısl bir dolap almalıyız?arıyorum ,bulamıyorum. fırınlı ocakların bir kapağı olurdu onu kapatıp üzerine koysak sorun olur mu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BiZimki tezgaha gömülü halde ama ayrıca tek göz satılan ind. Ocaklar gördüm aynı tek göz elektrikli ocak gibi. Sanıyorum dediğiniz şekilde olur

      Sil
  7. elektirik tüketimi içinde 2000 watt yazan göz bir saat çalıştırıldığında 2kw elektirik tüketiyor. o da günümüz fiyatları ile 1 tl yapıyor.

    YanıtlaSil
  8. cezve veya caydanlik varmi induction ocaklari icin hic bir yerde bulamadim malesef bir senedir ne turk kahvesi yada cay icebiliyorum ikea da da caydanlik bulamadim induction ocaklari icin satan bir yer varmi ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum hangi ülkedesiniz ama ben hollandada uzun sürs bulamadım. Sonra almanyadaki akrabam bana çaydanlık bulmuş almıştı. Muhtemeldn cezve de vardır ama ben elektrikli kahve mak aldım gerek kalmadı diye araştırmadım sonra :)

      Sil
  9. çelik çaydanlık veya emaye var kullanıyorum

    YanıtlaSil
  10. merhaba elektrıklı ocaklarda patlama riski var indiksiyonlu olanlarda da varmı acaba patlama sorunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette ki satış uzmanları daha iyi bilgi verecektir ama şu an 5 yıldır kullanıyorum (fakat ocsk daha eski biz taşındığımızda vardı 15 yıllık olmalı) bir sorun yaşamadım hiç.

      Sil
  11. Elektrikli ocakların patlama riski kullanılan malzemenin kalitesiz olmasından.Bu malzemeyi tvlerde kullanırsak onlardada aynı patlama olabilir.Garantili kurumsal firmaların ürünlerini tercih edelim .

    YanıtlaSil