22 Ekim 2013 Salı

# blogger ipuçları # iyi bir blog dersleri

Blogunuza Sağ Tuş Engeli Koymak mı? Şaka Yapıyor Olmalısınız.

Arada sırada bloglarla ilgili yazılar yazıyorum. Bu konu ise geçen gün engelli bir blogla karşılaştığımda aklıma geldi. Sağ tuş engeli koyarak kopyalamaya engel olacağınıza inanıyorsanız ve kullanmak istiyorsanız hiç sorun değil, elbette kullanırsınız ama ben yine de kendi görüşlerimi yazayım.

- Öncelikle sağ tuş engeli olan siteler beni çok huzursuz ediyor. Sıkılıyorum kalmak istemiyorum. Hayır kopyalamaya çalıştığım için değil. Hem aptal yerine konduğum için hem de çokça kullandığım yeni sekmede aç işlevini kullanamadığım için.

Mesela eski yazıları, verilen linkleri yeni sekmede açmak isterim ben. Böylece geri dönüp kaldığım yerden okumaya devam ederim, açılan sekmeler de sırasını bekler. Ancak sağ tuş engelinde bu imkanım elimden alınıyor. Aslında bilgisayarda isem sağ tuşa ihtiyacım yok. Ctrl ve mouse tıkı ile yeni sekmede açmak mümkün ama tablette zor bu iş.

- İkincisi sağ tuş engelini koymanız, eğer istiyorsam yazılarınızı ve resimlerinizi kopyalayamayacağım anlamına gelmez. Blogunuzu daha önce burada yazdığım görüntüleme tekniklerinden biri ile açarım, bütün yazı ve resimler saf halleriyle elimde. Bu sayfada iken dilediğim yazıyı sorunsuz kopyalayabilirim. Bu rss ile blog görüntülemesi anlamına geliyor. Dolayısıyla blogunuz blogger veya wordpress olsun rss versiyonu ile her şekilde kopyalamaya müsait. Bir de şimdi mobil versiyonlar var onlar da kopyalamaya açık, eklenen engel kodu buralarda işlevsiz.

- Bunun çözümü rss sınırlamak. Bunun için ayarlar-->diğer bölümünde blog içerik takibine izin ver kısmı sınırlı olmalı. Ancak bunu değiştirdiğinizde takipçilerin ve blogdaki diğer ayarların ne kadar ve nasıl etkilendiğini bilmiyorum, araştırılmalı.

- Bence blog yazıyorsanız bazı şeyleri göze almanız gerekiyor. Karşımıza iyi niyetli insanların çıkması hepimizin arzusu elbette. Resimleri engellemek için mümkün olduğunca watermark kullanmak lazım. Gerisi biraz risk alma cesaretimize kalıyor. Zaten bu cesareti bulamayanlar blog yazamıyor.

- Görselleri flash vb şekillerde eklemek de işe yaramıyor. Bir site açılırken içinde yer alan bütün görsel ve dosyalar temprory internet files klasörüne gelir ve bir süre burada kalır. İşte o klasörden tüm fotoğrafları almak öyle kolay ki. Laf aramızda bir yastıkta için gelinlik görsellerini bu şekilde almak benim işime geliyor. tek tek o görsele gelip kaydet demektense hepsini tek seferde alıyorum.

Yani diyeceğim o ki, blogunuza engelleyici kod eklemeden önce bir kez daha düşünün. Üstelik eklediğiniz kod sitenizi yavaşlatmaya neden olabilir. Bu da bir diğer yazının konusu olsun.

12 yorum:

  1. hahaha benimki öyle Gece :) lütfen sıkılma benim blogtan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bak unutmusum uzun zamandır cepten okuduğumdan hiç etkilenmiyorum da :)

      Sil
  2. Çok haklısın ben de sevmem hiç sağ tık olayını ki kopyalamak çok kolay prtscr yeterli oluyor bana yapmak istediğimde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o da mümkün ancak o tipteki kopyalamayı işlemden geçirmek gerekiyor, yazı ise yazmak resim ise kırpmak falan o yüzden hırsızlar tercih etmiyor

      Sil
  3. Sana katılıyorum. Canı gönülden hemde

    YanıtlaSil
  4. yazına olduğu gibi katılıyorum bnde sevmiyorum sağ tık engelini siteyi gezerken bakıyorum sağ tık var takibe bile almıyorum yeni sekmeler açıp aht izleyemiyorum amaan gereksiz bişey işte hem yazıalrını resimlerini koy nete hemde kopyalamayın de olacakm işmi arkadaş

    YanıtlaSil
  5. kesinlikle katılıyorum

    YanıtlaSil
  6. ben de sinir oluyorum, sadece ve sadece linkleri açmada zorluktan başka bişey değil

    YanıtlaSil
  7. Valla benim gibi bu blog-web olayına yabancıysan en basit gibi gözüken çözümlere başvuruyorsun, yazından anladığım kadarı ile de s.çıp sıvıyorsun:)) Bu arada bende çelişkiler yumağı olaydım; girdiğim sitelerde sağ tıka acayip kılımdır, kendi blogumda bunu yapıyorum, puu Allah beni kahretmesin:))

    YanıtlaSil
  8. Benimkinde de var. Ama bu kadar detaylı bilmediğim için kendimce bir çözüm uygulamıştım. :/

    YanıtlaSil
  9. sağ klik kullanan çok site var. adi hırsızlar kendi üretsin öğrensin daha iyi onlar için.

    sağ klik olmadan da içerikler kopyalama engelleri konabilir.

    sen insanları yanlış yönlendiriyorsun. sana ne engel koyan koysun. nasıl aşıldığını anlatmıșs>n orası güzel bravo

    YanıtlaSil