16 Eylül 2008 Salı

# Çizimler # Drawing

Bir "Eksik Resim"den Dökülenler

Aylar önce yaptığım tamamlanmamış bir resim bu. Sahurdan sonra uyumaya çalışırken zihnim gerçekten çok üretken oluyor ve saatlerce yeni fikirler düşünüyor. Bu gece aklım bu resme takıldı, tamamlasam iyi olur diye düşündüm. İşte problem de burda başlıyor. Bu resim nasıl tamamlanmalı?

Yaptığım resimlerin soyut anlamlar içermesinden hoşlanıyorım. Bu halde bile bazı şeyler ifade edebilir. Ancak hem görsel olarak hem de verdiği mesaj zenginleştirilebilir. Aklıma gelen bazı olası görütüler...


1. görüntü: Şehrin koyu renkleri içinde, tüm narinliği içinde yaşama tutunmaya çalışan bu çiçek, kaldırımların diğer tarafında bulunan dükkanlardan süzülen ince bir su akıntısına ulaşmaya çalışmaktadır.


Mesaj: Böyle bir canlı bile zor koşullar altında hayata tutunmaya çalışıyor ne güzel. Ama aynı zamanda insanların kendi elleriyle dikmedikleri çiçekleri sulamadıkları gerçeğini de gözler önüne seriyor.


2. görüntü: Şehrin karamsar renklerine bir de bardaktan boşanırcasına yağan bir yağmur eklensin.


Mesaj: Zor yaşam koşullarına, tüm sıkıntılara rağmen çiçek direniyor ve yaşamaya devam ediyor. Ortamdaki tüm karamsarlığa rağmen hayatta her zaman bir renk, bir çözüm vardır.


3. görüntü: Kaldırımda aceleyle koşuşturan insan kalabalığının arasından bir çocuk çiçeği farkedip ona kendi suyundan vermektedir.


Mesaj: Çocukların her zaman büyüklerden farklı bir bakış açısı vardır, küçük şeyleri bile görür mutlu olurlar. İçimizdeki çocuğu korumalıyız. Diğer yandan gerçekten insanlar bir çiçeği bile farketmeyecek kadar körleşti mi?


4. görüntü: Pahalı parlak deri ayakkabılar altında ezilmekten son anda kurtulmuş bir çiçek.


Mesaj:Pahalı ve parlak ayakkabıların yanında bile çiçek ne kadar doğal ve güzel. Tüketim dünyasına kapılıp gittiğimiz bu günlerde doğal güzellikleri unutuyoruz. İnsanlar artık diğer canlılara saygı göstermiyor, korumak neyse de yıpratmayı bile bırakmıyorlar. Çiçek herşeye rağmen yaşama tutunuyor.


5. görüntü: Yolda tam çiçeğin önünde bir çukur oluşmuş ve geçen arabalar, çukurdaki suyu çiçeğe sıçratıyor.


Mesaj: Her şeyin bir sebebi var, çiçek suyun beslediği yerde ortaya çıkmış ya da allah her canlıya rızkını bir şekilde ulaştırıyor.


Ben en çok son olasılığı beğendim daha az karamsar gibi. Diğer yandan bunlardan başka bir sürü olasılık olabilir. Gece gece bunları düşündün de ne oldu derseniz onu da bir sonraki yazımda yazacağım. Basit bir resim bile insanı derin düşüncelere itebiliyor.


Sizin de önerileriniz varsa bekliyorum, hangi olasılık daha çok hoşunuza gitti? Çiçeğin hikayesini hep birlikte tamamlayalım.

15 yorum:

  1. 5. maddeyi okuyup, "işte bu" dedim ve peşinden gelen cümlelerini okudum, sen de son maddeyi beğenmişsin.
    Aslında bence şöyle olmalı,
    arka fonda dediğin gibi betonlaşmış bir şehir,

    az ileride çiçeğin bir türlü ulaşamadığı su sızıntısı,

    koşuşturan insanlar pahalı ayakkabılar,

    ve arabalar tarafından yoldaki çukurdan sıçratılan,hem pahalı ayakkabıların bedenlerini hemde çiçeğimizi ıslatan su

    ve bütün bunları izleyip, düşünen bir çocuk.

    Çiçek ve su olayını aşıp, uzunca makaleler yazacak kadar kavramlar barındıran bir resim olur bence.

    YanıtlaSil
  2. nasıl acele ile yazmışım, resmin çok güzel olduğunu söylemeyi unutmuşum, ellerine sağlık gece, çok başarılı bir çalışma, çizimde de çok başarılısın.

    YanıtlaSil
  3. Sen öyle cok secenek sunmussunki benim hicbir baska fikrim yok. Sonuncu ve 3. yü sevdim en cok :)
    Merak ediyorum nasil olur diye sonucu, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. sağolun arkadaşlar, ama şu var ki aslında her seçenekte var ama su çizmek çok da kolay değil benim için. Bir kere denedim pek olmadı. Aslında hepsini resmetmek güzel olur da ben o resimi o zaman nasıl bitiririm bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Tüm maddeler çok güzel gerçekten yeni bir madde ekleyip de bulandırmayalım. sadece bacak ve ayaktan oluşan parlak ayakkabılı kalabalık ve diğer şıktaki o çocuk. hatta 5.maddedeki su birikintisi az ileride de olabilir. çiçeğe ulaşmadığı için çocuk kendi suyundan veriyor. söylemesi daha kolay tabii de artık çizimi sana düşüyor. bu arada gerçekten basit görünen resimlerin aslında binbir türlü anlamlar içerebileceğinin de farkına varmış olduk. teşekkürler. resim tamamlanınca da daha da güzel olacağından hiç şüphem yok.

    YanıtlaSil
  6. Ben en çok 3. maddeyi tuttum. En çok o etkiledi beni. Bence o olsun. Bence bitince harika birşey olacak bu :)

    YanıtlaSil
  7. ben 1,3, 5 i sevdim en çok 3. 1 i de şöyle yorumladım, suyun kıymeti daha fazla artıyor, her an ulaşılamıyor, başka sulara ulaşmak için uğraşmak gerekiyor. nasıl bitireceksin bakalım bu kadar alternatifle.

    YanıtlaSil
  8. selam.ben en çok 5. maddeyi sevdim.hiçbir şeyin tesadüf olmadığına inananlardanım çünkü.
    yalnız nacizane bir yorumum olacal.resme ilk bakışta kaldırım taşları bende bir evin kiremitli çatısı görüntüsü çağrıştırdı.renk gri kaldırımla çok keskin bir şekilde ayrılmış.renk geçişi biraz daha yumuşak olsaydı diye düşünmeden edemedim.lütfen uanlış anlamayın olurmu?bakış açınız yorumlarınız harika..yüreğinize sağlık.sevgiler.güzel günler.

    YanıtlaSil
  9. merhaba...yazdıklarımı önemseyip geri döndüğünüz için teşekkürler önce.sayfam daha çok yeni aslında.1 yıldır blogcuda devam ettiğim bir sayfam var.birde burada açmak istedim.değişik sayfalar gezmek benimde çok hoşuma gidiyor zamanım elverdiği sürece.listenize eklenmek beni tabiki çok mutlu eder.sevgiler bırakıyorum.iyi geceler.

    YanıtlaSil
  10. gece ilk önce ellerine sağlık resim güzel olmuş hele üstüne bu kadar çok olasılık yazılan bir çiçek hayatta ne kadar olumsuzluk varsada mutlaka bir yerlerde güzel ve olumlu bişey vardırın resmi olmuş.Bende 5. olasılığı beğendim.
    Bir söz vardı insanlar gül bahçesine koşarken ayaklarının altında ezdikleri kır çiçeklerinin farkına varmazlar diye şimdi birden oda geldi aklıma neyse daha bişey gelmeden ben kaçayım..

    YanıtlaSil
  11. Sevgili gece resmi,mesajları ve yorumları beğendim bir arkadaşın dediği gibi bende resmi kaldırım değilde çatı olarak algıladım.
    Bunun gibi inanılmaz bir görüntüyü geçen sene gördüm ve aynen sizin gibi düşündüm,düşündüm,düşündüm...
    Kıbrıs seyahatinde ağustos sıcağında(kıbrısın çok sıcak memleket olduğunu ve yazın yeşilliklerin neredeyse kuru olduğunu bilmeyen yoktur)
    misafirliğe gittiğim evin karşısında rumlardan kalma yıkıntı yer vardı kapı üstünde çatıda ilginç bir şekilde neredeyse fidan olmuş otlar vardı ben bu görüntüden olağanüstü bir şekilde etkilenmiştim.Hala zaman zaman aklıma gelir ve ürperirim tavanda sıcak bir memleket ve sulanmayan bir yer nasıl oluyorda yeşillikler oluşuyordu ve sizin 2. mesajınızı düşündüm inanıyorum ki Allahü Teala her canlıya rızık verir onu besler korur ve yaşatırdı...
    Düşünceleriniz bu yönde daim olsun sevgiler ellerinize yüreğinize düşüncelerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. 5 yi okurken ay ne güzel demeden edemedim hikayenin sonu bu olsun bence canım.

    YanıtlaSil
  14. Bir görüntü de benden olsun:
    Görüntü: Çiçeğin az ilerisinde en az çiçek kadar susamış yaşlımı yaşlı bir adam oturmaktadır, çiçekten habersiz.Çiçek ön plan, adam arka planda daha flu.
    Mesaj: Acaba çatlamış elleri ve yüzü gören tazecik çiçek susamış olmasına rağmen bu durum karşısında haline şükredermi? Veya susuzluğunu unutup tamamen hayata küsermi?

    YanıtlaSil
  15. Ankaradan Merhabalar arkadaşım. Blogspot şablonları ararken ge-ce nin sayfasın da buldaum kendimi. Hakikatten tebrik ederim sizi. O kadar çok yönünüz varki. Bir gecemi sizin blogunuza ayırmam lazım ki tek tek bakabileyim. Bu resime bayıldım. Bence okadar çok şey anlatıyorki. Göreceli bir resim. Bu resme herkes kendince yorum yapabilir.
    Amigurumi diye bir kategori gördüm. Ne olduğunu bilmiyorum. Açıkçası çok ta merak ediyorum. Yorum yazmayı bitirdikten sonra hemen bakacagım. Belkide görüp te adını bilmediğim birşeydir. Sayfanız tek kelimeyle ışıl ışıl. Tebrik ederim. Bende beklerim. Görüşmek üzre arkadaşım...

    YanıtlaSil