8 Şubat 2017 Çarşamba

Bir Ehliyet Meselesi

Geçen yıl ilkbahar aylarından beri ehliyet almayı kafama koydum, yaz tatili falan derken ancak sonbahara kaldı girişimlerimiz. Eh bir süre de hoca aradık, başlamam Ekim ayını buldu.

Aaa bu yaşa gelmişsin senin ehliyetin yok muydu diyeceksiniz. Evet yoktu. İstanbul'da sürekli toplu taşıma kullanıyorduk ve işlerimiz karşı yakadaydı. Yani trafiğe girmek delilik olurdu vapurlar varken. Ayrıca hep çevremde ehliyeti olan ama kullanamayan kişileri gördükçe, ne zaman araba almaya ve sürekli kullanmaya karar verirsem ehliyetimi o zaman alıcam derdim.

Hollanda'ya taşındığınızdan beri de çok ihtiyaç duymadım aslında. Ama ikinci çocuktan sonra kullanırsam hayatımın biraz daha kolaylaşacağını düşünüyorum. Zaten bu güne kadar toplu taşıma ile idare ettik (eşimin arabası var ama işe gidip geliyor ve tabi olsa bile ehliyetim olmadığı için kullanamam), yine de yapardım ama artık böyle bir heves de geldi. Arabam olsun süreyim istiyorum, hele de kullanmanın zevkine varınca.

Hollanda'da ehliyet almak biraz meşekatliymiş. Seviyenize göre 20-30-40 saatlik ders paketlerinden oluşan sürüş dersi alıyorsunuz. Deneme dersi sonucu hiç bilgim olmadığı için bana tavsiye edilen paket 30 saatlikti. İstediğiniz sıklıkta olabilir dersler ancak öğretilenleri sindirmek için haftada bir kere 2 saatlik paketler halinde aldım ben. Birkaç hafta, haftada 4 saat de yaptım fakat çoğunlukla haftada bir kezdi. Hocanın tatili bizim tatillerimiz falan derken 10 gün önce sürüş derslerini bitirdim.

Gerçekten öğrendiğimi hissediyorum tabi. Hoca iyiydi fakat dersler dışında pratik yapma imkanım yoktu. Çünkü otomatik vites ehliyeti alacağım ve eşimin arabası normal vitesli. Burada iki araba türü için iki cins ehliyet veriyorlar ve normal vitesliler her ikisini de sürebilirken, otomatik vitesliler sadece otomatik kullanabiliyor. Doğrusu ay normal olsun garanti olsun vs diye hiç düşünmedim çünkü arkada çeneleri hiç durmayan iki çocukla, etrafta vızır vızır bisikletler varken ve en ufak falsoda cezalar yağmur gibi yağarken, mümkün olan en kolay yolu seçmeliydim. Nitekim 30 dersin sonunda kuralları iyice öğrenmiş, trafiğe çıkma özgüveni gelmiş biri olarak karşınızdayım şu an. Ancak tek eksiğim var ehliyet :))

Ben zamanlamayı pek tutturamadım. Normalde dersler devam ederken teori sınavına hazırlanıp onu geçmek, ve ardından ortalama bir ay sonrasına verilecek olan sürüş sınavını, derslerin sonuna denk getirmek iyi olurmuş. Şuan teori sınavına çalışıyorum. Ne yazık ki zaman ayırmak çok zor oldu. Akşamları çocuklarla sızıp kaldığım sonra da gecenin ortasında uyandığımda azar azar çalıştım. Biraz önce teori kitabının son chapterını bitirdim, deneme sınavlarının olduğu bir kitap var sırada. Hedefim on gün içinde bitirip sınavı almak. Umarım.

Hollandaca bilmediğim için sınavları İngilizce alacağım. Çalışırken de bu yüzden biraz daha dikkat etmem gerekti çünkü teknik bszı terimleri bilmiyormuşum onu da öğrenmiş olduk. Çok önceden Türkçe sınav da olunabiliyormuş ama kaldırılmış, çeviriler çok hata içeriyormuş çünkü.

Evet şimdi önümüzde sınavlar var, gelişmeleri ve inşallah ehliyet alınca müjdeli haberi yazarım. Bahar gelene kadar alsam çok iyi olacak 💃🏼

6 yorum:

  1. Dilerim ki hayırlısı ile ehliyetini alırsın ve yükünün nasıl hafifledigini görürsün özellikle çocuklu ve yardımı olmayan anneler için araba şart haliyle ehliyet de.
    Manuel vitesli kullanmak da faydalı ben Manuel kullanıyorum otomatik hiç denemedim babam kardeşim hepsinin arabası Manuel vites böylece istediğimi kullanabilirim onu da öğrenmek iyi olur belki,kolaylıklar dilerim sezgiler.

    YanıtlaSil
  2. hiç merakım yok ehliyete araba kullanmaya ama bazen lazım olabilyor, şimdiden hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
  3. Umarım en kısa zamanda kavuşursun ehliyetine...Bisiklet dünyası ülkede yaşamak ne güzel olsa gerek, bisikletlere hep öncelik veriliyorken araba sürmek nasıl olur acaba diye düşünüyorum...Çorum da bir tane bile bisiklet süren genç kız ya da kadın göremedim, kırkıma gelmişken en büyük hayalim bisiklet sürmeyi öğrenebilmek...

    YanıtlaSil
  4. Bu postu ne zaman yazdin goremedim ama alabildin mi ehliyet? Aldiysan nereden ders aldigini da paylasir misin ben de basvuracagim. Bir de teori sinavi icin calisabilecegin bir internet sitesi var, mail atabilirsen adrese ben uyeyim bilgilerimi paylasabilirim. Tabii hala almadiysan ehliyet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ehliyeti henüz almadım dersleri tamamladım sınava gireceğim yakında çalışmam bitti ama deneme sınavı için internetten online sınav satın alıyorum varsa bu yönde bir bilgi sevinirim. Ben otomatik vites alacağım için autorijschool Turgut bey

      Sil
    2. İle hazırlandım

      Sil