29 Nisan 2016 Cuma

# börek # çorba

Birkaç Tarif: Havuç Çorbası ve Tavuklu Börek

Her kadın gibi hergün yemek yapsam da her denediğim tarifi yazmıyorum buraya. Fakat bazı tarifler var ki, ben uydurmuşumdur veya çok fazla sevmişimdir o zaman paylaşma hevesine girerim. Birazdan yazacaklarım da böyle özel tarifler. Gerçekten çok lezzetli ve en ağır sofralara bile çıkarılabilir türden.

Havuç Çorbası

Aslında bu çorbanın orjinali terbiyeli havuç çorbası. Ancak ben nedense terbiyeli yemeklerin birgün sonraki tadını beğenmiyorum ve bu yüzden ertesi güne kalacak kadar yapacaksam terbiyesiz yapıyorum. Bu hali de oldukça nefis.

İri bir adet havucu rendeleyip tencerede biraz yağ ile soteliyoruz. Havuçlar diriliğini kaybettikten sonra biraz salça (1 çorba kaşığı kadar-veya eşdeğer miktarda domates sosu) ilave edip biraz daha kavuruyoruz. Bu aşamada biraz kıvamlı olsun diye iki çorba kaşığı kadar un ilave edip onu da biraz kavurduktan sonra yarım kutu krema (100ml kadar, yoksa eşdeğeri 1su bardağı süt) katıp 1lt kadar su (varsa et suyu daha iyi olur) ilave ederek pişiriyoruz. Damak tadınıza göre tuz ekleyip servis edebilirsiniz.

Tavuklu, Garnitürlü, Mantarlı Börek
Yapım aşaması sırasında instagrama koyduğum börek ne yazık ki fotoğraflayamadan bitti :) Bu börek çay saatlerinden ziyade yemeklerde ikram edilmeye daha uygun. Yanına sebzeli bir sote veya salata ile pekala bir ana yemek olabilir. Benim için olur yani :))

Garnitür, ufak doğranmış mantar ve tavukları, biraz salça ile soteliyoruz önce. Miktarı ne olacak derseniz, ne kadar çoklukta yapacağınıza bağlı ama oranları şöyle olsun. Eğer garnitür bir kaseye denk geliyorsa mesela, aynı kase ebatınca doğranmış mantar ve yine o kase kadar doğranmış tavuk diyelim. İçine tuz, karabiber, sevdiğiniz diğer baharatlar (maydanoz, kimyon, isterseniz acı biber) ekleyebilirsiniz.

Bunları üçgen yufkalara bol miktarda koyup kalın sigara börekleri yapıyoruz. Bu iç harcıyla birlikte, içine biraz da peynir (özellikle cheddar nefis olur ama yoksa rende kaşar da olur) koyabilirsiniz. Tepsiye dizdikten sonra üzerine bir yumurta, sıvıyağ, biraz süt (veya yoğurt su karışımı) ile hazırlanacak karışımı bolca döküyoruz. İstenirse çörek otu veya susam da eklenebilir tabi. Fırında pişirdikten sonra üzeri sert olmuş ise, sıcakken plastik bir örtü ile kapatıp bırakabilirsiniz. 

3 yorum:

  1. Çorbayı bugün deniycem. Kemik suyuyla. Yihuu!

    YanıtlaSil
  2. Yaptım ama un kavurmayı beceremedim sanırım. Daha önce yapmamıştım hiç. Yine de hoş bi lezzeti oldu. Turuncu, içilmesi keyifli bir çorba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Un kavurma işini ben de her çorbada yapmıyorum zahmetli geliyor ama kavurunca daha farklı ve güzel bir lezzeti oluyor

      Sil