19 Aralık 2013 Perşembe

# altkitap.net # ebook

Okuduğum e-kitaplar ve e-kitap siteleri

Elimdeki kitapları tüketince tırım tırım ne okusam arayışına giriyorum. Hollanda'ya teslimat yapan bir iki kitap satış sitesi buldum ama henüz çok inceleyemedim. Satış sitelerinde gezinmek, seçmek çok zamanımı alıyor ve sadece kitap için değil, başka şeyler için de alışveriş sitelerini bu yüzden bir türlü gezemiyorum.

Diğer yandan e-kitapları okuduğum kindle  cihazım karanlıkta okumam için uygun değil (ışıklı modeller var mı bilmiyorum ama bizimkinde yok) ve ben de genelde gece uyumadan önce karanlıkta okuyor olduğumdan telefona yapışıyorum. Kindle için uygun formatta e-kitaplar genelde Amazon'da bulunuyor. Bir ara taramıştım fazla türkçe kitap bulamamıştım. Bulduklarım arasından da satın almıştım oradan ve onlar da çoktan bitti.

Eşim telefonun küçücük ekranından nasıl okuduğuma şaşırıyor ama öyle iştahlıyım ki okumaya farketmez benim için, nasıl olursa olsun yeter ki okuyabileyim.

İnternette e-kitap falan yazınca sürüyle site çıkıyor, bir çoğu satış sitesi, diğerleri tanıtım yazısını okutan devamı için tıklayın dendiğinde reklamlara bağlanan kazıkçı siteler. Bir kaç tane doğru düzgün kitap veren site buldum ve oradan okuyorum şimdilerde. 

Bunlardan hariç zipli veya torrent dosyası olarak e-kitap arşivleri var. Bu yazıda onlara değinmeyeceğim ancak doğumdan önce öyle bir arşiv indirip çoğunu okumuştum. Yıllar önce de benzer şekilde piyasadaki tüm fizik kitaplarını (ingilizce) toplayıp 3000 e yakın kitapla minik bir sanal kütüphane kurmuştum. O kitapların çoğunu taramış, bazılarını el altı yapmış durumdayım.

Neyse. Kitap okuduğum siteler şöyle.

Birinci site epubkitap.com

Tüm arşivi gezemedim (geriye giderken okumak istediğim kitaplar olunca kaldım) ama herkesin oluyacak bir şey bulacağını düşünüyorum. Şu anda bu siteden Amin Maalouf Doğunun Limanları'nı okuyorum ve bundan önce de Cengiz Aytmatov'un Cemile'sini ve Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sını okudum. Bu sitede pdf formatında olan kitaplar bilgisayara kaydedilebilir, doc viewer olanlar internet gerektiriyor.

İkincisi altkitap.net

Bu siteden de Doğan Pazarcıklı'nın Bir Hasta Sahibinin Hastane Günlüğü'nü okumuştum tam da gezi olaylarından hemen sonra. Kitap ülkemizin trajik hastane anlayışını eleştiriyor ve yer yer altını çizdiğim çok değerli bilgiler sunuyor. Ben çok beğendim.

Bu siteden birkaç kitaba daha baktım ama genelde ciddi konularda kitaplar olduğu için ve bu sıralar canım istemediği için yarım bıraktım. Daha sonra yine okuyacağım.

Bir diğer önerim ise Hermann Hesse'nin Siddartha'sı olacak. İstanbul'daki evimde bu kitap var ve defalarca okumuşumdur. 98 yılında eşimle tanıştığımızda onun bana okumam için vermesiyle başlayan Hermann Hesse tutkum, tüm kitaplarını temin etmeme, okumama ve hatta bazılarının ingilizcelerini okumama vesile oldu. Geçenlerde Günün Çorbası blogunun sahibi Yeliz, bu kitabı yazdığında yeniden Siddartha'yı okuma aşkım depreşti ve elimde olmadığından acaba internette var mıdır diye bakınca çok şükür buldum ! Öyle sevindim ki anlatamam ilaç gibi geldi. Son iki haftadır falan diğerlerine ek olarak aynı anda arada bunu okuyorum, kitabın içinde kayboluyorum, bitsin istemiyorum ama neredeyse bitecek.

Bu bir pdf dosyası sanırım bilgisayara kaydedilebilir fakat bana telefonda kayıt seçeneğini sormadı


Bu kitabı ararken aynı yazarın daha önce okuduğum başka bir kitaplarını da buldum, onları da ekleyeyim sonra okurum. 

Çarklar Arasında

Masallar

Keyifli okumalar.

15 yorum:

  1. çoook teşekkürler, Sddartha'yı üniversitedeyken ödev olarak vermişti hocamız, tekrar ve bu bilinçle okumak iyi gelecek:)

    YanıtlaSil
  2. merhaba, ben de Hollanda'da yasiyorum. www.bol.com adresinden turkce kitaplar siparis edebilirsiniz, ust menuden boeken'a tiklayin orda cikan menuden turkse boeken a tiklarsaniz karsiniza turkce kitaplar cikacaktir. Her ne kadar kendilerine kizgin olsam da www.kitapyurdu.eu adresini de yazayim, mor kitabevi'nin sayfasina da bir göz atin daha önce bakmadiysaniz eger....bir de blogumda kitap cekilisi var arzu ederseniz ona da katilabilirsiniz, yok cekilise katilmam derseniz, www.dokundum.com adresinden kitabi online okuyabilirsiniz...keyifli okumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap yurdunu ve diğerlerini biliyordum ama bol.com u bilmiyordum. Genelde dediğim gibi keyfi okumalar için internetten kitap almak beni zorluyor. Çok zamanımı ve paramı yiyor ;) tavsiye ettiklerinize hemen bakıyorum

      Sil
  3. çok teşekkürler.bende kindle dan okuyorum.bu adresleri de kaydedeyim. facebookta bir grup var ordan alıyorum genellikle.

    YanıtlaSil
  4. Bende Hermann Hesse'nin Gençlik Güzel Şey'i var ama henüz okumadım. Ama şimdi sen bahsedince merak ettim Sİddharta'yı!

    YanıtlaSil
  5. Türkçe e-kitap konusunda. http://eskikitaplarim.com/ sitesine bakmanızı öneririm. (Ağzını açık kalacak.)

    YanıtlaSil
  6. ben hiç e-kitap olayına girmedim, sanki elime almadan okuyamam gibi geldi ama yine de denemek istiyorum merak ettim..bu arada çok yazı birikmiş okumadıgım ig de vakit harcamaktan..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. :) Kitap zevkimiz benziyor baksana! e-kitaba yıllarca çok mesafeli durdum ama çocuk olalıberi onu uyutma çalışmaları sırasında amazon kindle'a bir başladım, başlayış o başlayış. Kitap kokusu diye yanan tutuşan ben gittim, elektronik sevdalısı bir ben geldim resmen. Kendimi de kınıyorum o kadar seyahat ederken kalın kalın kitapları nasıl taşımışım bunca senedir diye. Bu arada amazon kullanıyorsan ışıklı modeli var ve çok kullanışlı. Türkçe kitap siteleri için çok teşekkürler. Hesse'yi Almancasından okumaya ne zaman başlayacağım bilmiyorum ama yakındır sanırım :D İple çekiyorum!

    YanıtlaSil
  8. ekitap okumak keyifli ancak telife de saygı... altkitap ve mobidik'ten okumanızı tavsiye ederim. basılı kitapların sadece taranarak hiçbir düzenleme yapılmadan pdfe çevrilmiş biçimleri inanın gerçek ekitap okuma deneyimiyle eşdeğer değildir. telife saygı, korsana hayır...

    YanıtlaSil
  9. ekitap okumak keyifli ancak telife de saygı... altkitap ve mobidik'ten okumanızı tavsiye ederim. basılı kitapların sadece taranarak hiçbir düzenleme yapılmadan pdfe çevrilmiş biçimleri inanın gerçek ekitap okuma deneyimiyle eşdeğer değildir. telife saygı, korsana hayır...

    YanıtlaSil
  10. merhaba... ekitap okumak elbette keyifli ve pratik. ancak basılı kitapların sadece taranarak pdf dosyalarına dönüştürülmüş biçimleri sadece elektronik dosyalardan ibarettir. bunlarla gerçek ekitaplar değil. telife saygı, korsana hayır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuza katılıyorum ama ekitapları okuyan kişilerin yine kitap severler olduğunu düşünüyorum okumayan her ikisini de okumuyor zaten okuyan da basılı kitabın da hakkını veriyor. Şahsen ben hayatım boyunca hiç bir kişisel eştaya kitaplarım kadar para harcamadım. Akademik yanım sebebiyle çok uzun zamandır bilgisayardan okumaya alıştım. Okuduğum makaleleri bassam yerden tavana kadar yüksek kaç kule olurdu bilseniz o kadar kağıt israfı etmek istemiyorum

      Sil