8 Aralık 2013 Pazar

# Çocuklar nasıl giyinmeli

Kapalı Ortamlarda Çocuklar Kalın Giyinmesin

Annelikte çuvalladığım bir çok konu var ama giyim konusunu çözdüğümü düşünüyorum. Biliyorsunuz kızım Slovakya'da doğdu ve orası kışın Amsterdam'dan bile soğuk oluyor (Amsterdam daha kuzeyde olmasına rağmen yükseltisi az ve deniz kenarında olduğundan daha ılıman). Kasım sonu başlayan kar üç ay yerden kalkmazdı. Burda ise iki gün önceki fırtınada ara ara yağan doluyu saymazsak kar hala yok. Merakla beklemekteyim.

Geçen kış abartısız her gün dışarı çıkardım Helo'yu. Çoğu zaman parkta karlarda oturdu, emekledi vs. Hava genelde sıfır derecenin üzerine hiç çıkmazdı ama bu güne kadar hiç ağzını atkı ile bağlamadım. Yine kat kat giydirmedim, bir palto ve altında kazağı o kadar. Kimi zaman eldiven takmak da istemezdi. Elleri üşürdü ama kolu ve ensesi sıcak olduğu sürece panik yapmadım. Zaman zaman hapşırırdı da ama her hapşırma üşüme ve hastalık değil diye fazla pimpirikli davranmadım.

Evin sıcaklığını ise  genelde 22-24 derecede tutuyoruz. Oda sıcaklığı 18-21 derece diye geçer kitaplarda (her kaynak farklı bişey diyor) ancak bence o sıcaklık biraz daha kalın giyinmeyi gerektiriyor. Mesela örgü kazak kalınlığında bir üst gibi. Oysa çocuklar çok hareket ettikleri için kalın giysinin çocuğun hareketini engellemesi bir yana daha fazla hararet yaptığı için terlemesine sebep olur. Dolayısıyla evin derecesi düşük olsa bile kalın giyindiğinde terletebilir (kalın giysi vücut ısısını dışarı salmasına izin vermez, hava almaz bu yüzden terler). Oysa bir iki derece arttırıp, ince giysi giydirmek daha uygun. Hem rahat hareket edecek hem de terlemeyecektir. Evde Helo'nun içinde bir çıtçıtlı badi, üzerinde ince penye uzun kollu tişört ve genelde ince penye tayt veya eşofman olur. Ayağında ise tek kat çorap.  Nadiren uykudan terli uyanır ve o zaman yelek giydiririm ama yarım saat sonra çıkarırım. Gün içinde hiç terlemez ve üşümez. Kimi zaman çorapsız bile dolaşır. Dışarı çıkarken de paltosuna, şapkasına hiç itiraz etmez. Bunun biraz da onu aşırı giydirmememden kaynaklandığını düşünüyorum. Kat kat giydirip bunaltmıyorum. Hava 5 derecenin üzerinde ise dışarıda şapka takmadan da durabilir, genelde ben çıkarırım o bişey demeden, üstelik yaşıtlarına göre hala çok az saçı var.

Havaların soğuması ile birlikte instagramdaki fotoğraflarda kalın giydirilen çocukları görünce yadırgıyorum. Özellikle ev içinde hırkalar, altta kilotlu çorap üstte eşofmanlar bana çok uzak. Bir de bazı kapalı oyun mekanlarında oynarken kalın trikolar veya yelek giydirilmiş çocuklar görüyorum. Elbette fotoğraftan ortamın sıcaklığını ölçemem ama kapalı mekan en az ne kadar olabilir ki diyorum. 

Biz gün içinde üşüyebiliriz ama onlar üşümez hatta bizden bir kat daha ince giyinmeliler. Mesela tüm gün hiç oturmadan evde temizlik yaptığınızı düşünün. Ben böyle zamanlarda kazakla duramıyorum illa ki tişörte geçiyorum o kadar hareket edince. İşte çocuklar bunu her an yapıyor ve oyun mekanlarında ise daha da çok hareketleniyorlar.

Bir süredir jimnastik grubuna gittiğimizi yazmıştım. Orada farklı milletlerden çocuklar var ve ben size yazdığım kızımın bu haliyle bile uç kaçıyorum. İnce bir tayt ve tişört giydiriyorum jimnastikte. Matların serili olduğu spor bölümüne geçmeden bir bekleme odası var ve orada da ayakkabılar çıkarılıyor. Zemin taş yerler buz (benim ayaklarım kalın çorapla donuyor) ama bütün çocuklar yalınayak. Kızım da spor alanında yalınayak ama bekleme odasında hala çorapla duruyor ki zamanla alıştırmayı umuyorum.

Dışarı çıkarken çocuklarınızı nasıl giydireceğiniz konusunda yorum yapamam, her çocuğun hava sıcaklığına, rüzgara güneşe vs tepkisi farklı. Ancak iç mekanların hemen hemen hepsi oda sıcaklığındadır ve bu yüzden özellikle kapalı mekanlarda ve daha fazla hareket ettiği oyun mekanlarında çocuklara yelekler hırkalar giydirmemeye özen göstermelisiniz. Hem özgürlüğünü kısıtlamamış hem de çocuğu aşırı sıcağa alıştırmamış olursunuz.



14 yorum:

  1. Ben de hamile kaldığımda araştırmıştım, ideal sıcaklık 24 derece demişti doktorumuz. Bizim ev zaten bu sıcaklığı aşamıyor :) Bir de kendinizden bir kat fazla giydirin bebekleri derlerdi. Ben genelde uymaya çalışıyorum ama büyükler olunca daha pimpirikli oluyorlar nedense :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de oda sıcaklığından ziyade 24 ün doğru olduğunu düşünüyorum

      Sil
  2. Bir gün yeni doğan bebeği olan bir arkadaşıma gitmiştim. Mart ayı, ev o kadar sıcak ki tişörtle oturuyorlar. Handan bebek çok huzursuz, bir de kızartı döktü galiba dedi. Bir baktım ki zavallım, badi üzerine uzun kollu birşey üzerine hırka üzerine kalın yünlü bir battaniye altında. Hiç unutmam o anı:-) Zavallı bebek.

    Dediğin gibi çocukların çoğunlukla bizim kadar kıyafete ihtiyaçları yok. Dinamo gibiler zaten:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zavallı bebek, yeni doğanlar biraz daha sıcağa ihtiyaç duyuyor ama o kadar değil evin 26-27 derece olması yeterli

      Sil
  3. İnşallah ben de çözerim o sorunu. Çok üşeyen biri olarak çocuğu nasıl giydireceğimi düşünüyorum sürekli.
    Bir de oralara kar gelmeden Ankara'ya geldi ya pes:) Hamile hamile karda yürümek çok zor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz alıştırmakla ilgili, çocuklar bizden çok farklı

      Sil
  4. Sana katılıyorum, sanırım onları bu konuda çok koruyarak hastalıklara davet ediyoruz. Tabi çocuğun özel bir durumu yoksa.
    Bizse kendimiz giyiniyorsak onu da öyle giydirdik. İşimize oldukça yaradı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de genelde öyle oluyor kendim gibi giydiriyorum ama ben de çabuk üşümem :)

      Sil
  5. İşte o yazdığın pimpirikli annelerden biri de benim maalesef:( Ev ve dışarıda sorun yok ama AVM gibi yerlerde çocuğu nasıl giydireceğimi bir türlü çözemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazın avm lerde klimalar yoğun çalışıyor tişörtün üzerine ince penye bir hırka giyebilir, kışın ise kalabalıktan olması gerekenden daha sıcak oluyor o zaman da ev içi gibi giyinebilir

      Sil
  6. ben de kızımı kat kat giydirmem,zaten sıkılır hemen,istemez.benim gibi sıkılmaya,daralmaya gelemez hanımefendi:)bence nasıl alıştırırsak öyle gidiyor bu durumlar,çok sakınılan,aman terlemesin,aman üşümesin denen çocuklar daha çok hasta oluyor.hava nasıl olursa olsun biz de kızımızı kar,yağmur,rüzgar demeden bebekliğinden beri nerdeyse hergün dışarı çıkarıyoruz.bu böyle devam edecek inşallah..sevgiler..

    not:ben de karın yağmasını sabırsızlıkla bekleyenlerdenim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışkanlıkla çok ilişkili gerçekten, sıcağa alışan insanlar bahar soğugunda bile üşür

      Sil
  7. Bu yazı iyi geldi, şu an Maya'nın üzerinde atlet şeklinde kolsuz bir badi, üzerinde uzun kollu yine alttan çıtçıtlı bir badi daha, altında eşofman altı ve ayağında çorap var ve ev 23 derece. Dışarıya çıkarırken de (burası -1 şu an) başına bere, üzerine de içi polarlı tüm vücut tulumunu giydiriyorum. Hastalıktan yeni kalktı diye kolsuz atletin üstüne bir de kısa kollu eklemiştim ama hoşuna gitmedi, baktım terliyor çıkarttım. Hatun yanıyor dediğin gibi, eller ayaklar hep hareket halinde olunca :D
    Bu kat kat giydirme hali sanırım biraz Türk annelerine özgü, ağza burna kaşkol sarma gibi. Maya doğunca 50 tane falan battaniye ve yün hırka kazak geldi, daha birini bile kullanmadım, anlatamıyorum ki millete, "üşür o üşür!"cülere.. Burda yalnız birşeye çok önem veriyorlar; şapka. İlla ki kafayı güneşten de soğuktan da koruyacaksın, çocuklar 4 mevsim şapkalı. Ben kulak iltihabından kendi çocukluğumda çok çektiğim için bir kulaktan korkuyorum bak, Havuza da sırf o nedenle gidemedim, var mı önerin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korktuğu başına gelir ya insanın önce korkmayı bırak derim. Kulağına doğrudan rüzgar girmediği sürece hiç sorun yok. Ben buna dikkat ediyorum sadece. Bu tabi illaki kışın olacak diye bişey yok bazen ilkbaharda falan da çok rüzgar oluyor o zaman saç bandı veya ince penye şapka taktım muhakkak. Şimdi büyüdü tabi biraz daha rahatız

      Sil