10 Kasım 2013 Pazar

# tavsiye yazılar

Kuru Maydanoz


Slovakya'da iken taze maydanoz bulmak da zordu almak da. Çok pahalıydı çünkü. Maydanozsuz günlerin ardından baharat bölümünde kuru maydanoz bulunca çok sevinmiştim. Ah ne günlerdi. Bir şey ararken önce slovakça ne olduğunu bulmak gerekiyor, ardından nerede bulabiliriz aşamasına geçiyorduk. Hollanda'da da durum farklı olmasa da, bazı kelimelerin ingilizce ve almancaya benzerlikleri yüzünden, slovakça kadar zorlanmıyoruz.

Kuru maydanoza bir alıştım pir alıştım. Evde artık tazesi olsa bile her daim kurusu bulunmalı. Yemeklerin içine, köftelere atmak için çok pratik.

Bazı kişiler (önceden ben de öyleydim) maydanoz yiyemez. Boğazına takılır, kusacak gibi olur ve yutamaz. Kuru maydanozda böyle bir sorun yok, salatalara, köftelere, nane eklediğim çorbalara mutlaka onunda katıyorum. Bazı yemekler var ki maydanozsuz olmuyor mesela. Kurusunu atınca o lezzeti tutturuyorum.

Türkiyede iken marketlerde hazır kuru maydanoz hiç görmüyordum, belki şimdi vardır bilmiyorum. Olur mu bilmem ama nane gibi kurutulabileceğini düşünüyorum. Hem alınan demetin bozulmadan tüketme derdi de olmuyor kuru olunca. Tavsiye ederim :)

8 yorum:

  1. Biz kıyıp difrize atardık yaşını. Sonra Deniz Kastamonudan Gümüşhane'ye taşındığı zaman ,orada maydanoz pahalı olduğu için Kastamonu da demet demet kurutup eve getirdiğini söylemişti.
    Ben salatalarda pek sevmiyorum ama bu kuru olayını sevdim. Madem o hissi vermiyor deneme yapmam lazım kesinlikle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki ben beceremedim bilmiyorum ama derin dondurucuda sevmiyorum maydanozu, sanki ıslak ıslak oluyor bozulmus gibi

      Sil
  2. Şahane bir şeymiş. Çoğu zaman bir demet maydanozun tamamını kullanamadan attığım çok olmuştur. Bu durumdan şikayet ederken acaba nane gibi kurutulabilir mi diye düşünmüşlüğümde çok olmuştur. Demek ki olabiliyormuş. Benim için çok faydalı bir paylaşım oldu. Bulabilirsem kurusunu almak isterim bulamazsam da kurutmayı deneyeceğim. Bu arada kurutulmuş sarımsakta çok pratik oluyor. Minik minik soymak bazen çok zor geliyor ve tozunu kullanıyorum. Denemediyseniz tavsiye ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sarımsak kullanmaz olur muyuz, daha istanbulda iken başlamıştım ona yeni evlendiğimde, nerden baksanız 7 yıldır kullanıyorum :) eşim sarımsak tozunu çok kullanır her yemeğine koyar, bitmeden yedeği alınanlardandır bizim evde :)

      Sil
  3. ilk defa duydum böyle birşeyi bende yaparım yeni evimize :) Ki maydonuzu ayıklanmaktan nefret eden ben bu mükemmel yönetimi denemeliyim dediğiniz gibi nane gibi kurutabiliriz sanırım

    YanıtlaSil
  4. Ahh ne büyük bir nimettir o kuru maydanoz, bilirim:) Burada maydanoz ektik bahçeye ama minik minik çıktı büyümedi. Nadir olarak gidebildiğimiz market alışverişlerinde maydanoz bulup da alıyorum fakat çok alınca bir türlü uzun süre dayandıramıyorum. Annem usulü gazete kağıdına sarıp dolaba koyduğum bile oldu ama gene de tatmin etmedi. Sonra ben de keşfettik bu kuru maydanozu. Yemekler ve köfte için ideal bir çözüm. Dereotu'nun da kurusu var. Onu da tr'den getirmiştim burada yoktu. Dereotu'nun tazesini de burada hiç bulamıyoruz. Zeytinyağlı kabakta veya soğanlı pilavdan dereotsuz olmuyor ki:) Kurutunca onun gibi olmuyor ama o yüzden hazırları almak süper fikir. Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. bende ilk defa gördüm kuru maydanozu.. ama tazesi eksik olmaz dolabımdan.. hele kışın bolca tüketmek lazım..

    YanıtlaSil
  6. Kurutulmus maydonozu ben de ozellikle corbalara kullaniyorum.salata icin tazesi daha makbul benim icin :)

    YanıtlaSil