27 Ağustos 2013 Salı

# Helodunya # Helodünya

Annelere Sorum Var

Bu aralar yine Helo'nun hiç birşey yememesi ile ilgili başım dertte. Zaman zaman böyle dönemler oluyordu ancak bir süre sonra geçiyordu. Bu son yememe dönemi o kadar uzun zamandır devam ediyor ki ben bile unuttum. Son bir kaç gündür de kafamı sıyırmaya ramak kaldı ki bu akşam biraz yedi de kendime geldim.

Biraz yeme geçmişinden bahsedeyim. Genelde hep kendi yer(di) ve ne kadar isterse yer, hiç zorlamazdım. Miktarları çok olmadı hiç bir zaman ama her üç öğünde birşeyler yiyiyor ve ara öğünlerde ise meyve ve ceviz badem gibi kuruyemişler yiyiyor(du). Bunlardan hariç genelde bir kere gece olmak üzere (bazen gün içinde iyi yemiş ise aramıyor) toplamda 4-5 kere süt içiyor. Ekmek, tatlı ve diğer hamur işlerini ise neredeyse hiç yemiyor. Hatta ağzına ekmek+yemek bir arada versem ekmeği tükürüyor :( Yedikleri et, sebze,yoğurt,meyve oluyor genelde.

Son zamanlarda ise ne ana ne ara öğün yer oldu, günde bir öğün yerse şanslıyız, sadece süt ve su içiyor. Kahvaltıda bir ısırık zeytin, öğle yemeği hiç yok, akşam yemeğinde de canı isterse, az bir miktar (mesela bir köfte veya ona eşdeğer büyüklükte bir yemek). Sütü uzun zamandır devam sütü olarak içiyordu ve günde bence iyi bir miktar 800-1000ml kadar içmiş oluyor. Aylardır inek sütüne alıştırmaya çalışıyordum fakat reddediyordu her ne şekilde sunarsam sunayım Son üç haftadır onu kabul etmeye başladı nihayet (bu ayrı bir yazı konusu olacak), önce günde 1 biberon ile başladım (200ml kadar) sonra vücudunun tepkisine bakarak (etkilenmedi neyse ki) iki biberona çıkardım. Fakat günde bir litre inek sütü içmesi fikri beni korkutuyor nedense. Gerçi babası da küçükken o kadar içiyormuş.

Çok süt içiyor diye yemediğini düşünebilirsiniz. Her şeyi denedim, aç bıraktım, yemeklerden önce vermedim, sütü seyrelttim buna rağmen pek birşey değişmedi. Mesela gece 2 de süt içtikten sonra sabah 10 da hala kahvaltı etmek istemiyor.

İstanbul'a gelmeden önce de sabahları iştahsızdı, öğleden sonra açılır akşama doğru daha çok yerdi ama burda o da değişti.. Bu değişim sebeplerinden biri sıcaklar olabileceği gibi, çıkmekaya çalışan son azı dişleri de olabilir. Biliyorum onlar en zoru ve yaklaşık üç aydır arka azılarla uğraşıyoruz, şu anda oldukça kabarmış ve beyazlamış halde. Fakat biraz daha zamanı var tecrübelerime göre.

Çocuğum Yemek Yemiyor kitabını okudum ve kendime yakın buldum ve neredeyse her tavsiyesine uydum bu arada onu belirteyim. Biraz önce persentil değerlerini hesapladım kilosu %50 persentil üzerinde (4 ayda 900gr almış), boyu da %79 persentil üzerindeymiş. Ancak kafamda olan soruları tecrübeli annelere sormak istiyorum.

- Eğer bu hain azılar ise sebep, sizin de böyle oldu mu (diğer dişlerinde de benzer sıkıntılar yaşadık ama bunun kadar uzun vadeli değildi hiç biri, iki ay falan oldu yahu), sonunda düzeliyor mu?

- Ne demir, ne vitamin, ne gıda takviyesi hiç birşey vermiyorum. Bu zamana kadar da hiç vermedim. 1 yaş civarı balık yağı almıştım ama birkaç kaşık dışında hiç içmedi. Bu güne kadar bir sorun çıkmadı ama bu günlerde yüzü daha renksiz ve gözaltları morarmış gibime geliyor.Böyle bir takviye yapmalı mıyım? Biliyorum doktoruna danış diyeceksiniz ama daha şu doktor sistemi tam oturmadı ülke değiştirmekten 4 aydır da kontrol edilmedi. İlk fırsatta danışacağım da her dr farklı kafada oluyor ya ne derler bilmiyorum.

- Yoksa ne olursa olsun onun tercihlerine güvenip her şeyi zamana mı bırakayım, sonuçta kilo da almış, gelişimi de devam ediyor, dışarıdan da normal kiloda gözüküyor.

Zaten kilolu olmasını tercih etmem, sağlıklı olsun yeter ama boğazından hiç birşey geçmeyince sakin kalabilmek pek kolay olmuyor.

19 yorum:

  1. Bizim de boyle donemlerimiz oluyor. Ben de pek cozemedim. Persentil olarak bana durumu iyi geldi, cok da endiselenme diyecegim ama bende kafayi takiyorum bu yeme konusuna. Dedigin gibi sut icip icmemesi ile alakali oldugunu zannettiyorum. Bizde benzer sekilde test ettik, sut icse de icmesede buyuk bir fark olmuyor yemesinde. Biz vitamin veriyoruz ama hergun degil, gun asiri gibi. Vitamin kesinlikle istahi etkiliyor onu soyleyebilirim. Biraz artiriyor, biz oyle tecrube ettik. Ekmegi yesede, tatlilara karsi bizim kizinda ilgisi sifir. Keki falan geri tukuruyor. Zeytin, meyve, yumurta ile besleniyor. Etse keyfine kalmis. Bazi haftalar bol bol yerken, bazi haftalar agzina surmuyor bile. Baligi diger protein gruplarina gore daha cok seviyor, bizde o yesin diye bol bol alir olduk. Ama gun geliyor kahvalti etse, aksam yemiyor, ya da bazen gun boyu iki zeytinle dolasiyor. Buyume periyodunda daha cok istahli oldugunu farkettim. Gece kalkiyor mesela ekstradan sut iciyor ya da uc ogun dolu dolu yiyor. Sonra boy uzama geliyor arkasindan zaten gozle gorulur bicimde. Cok derman olamadim ama bahsettiklerin bana cok genel gecer geliyor. Bir de meyveyi sebzeyi biz taze sikip veriyoruz, meyve suyu olarak daha cok tuketiyor. Vitamin vs ihtiyaci icin bu icimi rahatlatiyor en azindan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benzer davranışlar bizde de var. çevremden de vitamin takviyesi alınca iştah açılıyor diye duyuyorum ben de bu yüzden kararsız kaldım

      Sil
  2. Benim kizim da benzer seyler yapti, direk doktorumuz gunde 500 mlden fazla sut asla icmeyecek dedi ve bir gun iki gun ac birakmakla yemege baslamadi, ama ne zaman sutu 500 ml sinirina indirebildik, az veya cok yese bile ogun atlamamaya basladik. Simdi eger ogle yemegini bir sekilde atlarsa, ara ogunde normalden fazla yemek istiyor veya aksam yemeginde tamamliyor. Ayni sekilde sut disi sivi miktari da havaya ce cocuguna bagli olmakla beraber gunluk 1000 ml toplami gecirmiyoruz. Ogun aralarinda surekli su sisemiz elimizde, istedigi zaman iciyor.
    Bir de persentil degerleri acisindan, dogumdan itibaren ufak dalgalanmalar olsa da ayni persentil civarinda kaliyor ve boy-kilo orantisi %50 persentil civarindaysa, hersey supermis doktora gore.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sütü azalttığım dönemler oldu benim de ama galiba bu hususu ciddi ele almalıyım. Doğrusu yemezse süt içer fikri biraz rahatlatıyordu beni

      Sil
  3. Bazen vitamin eksikliği ve demir eksikliğide iştahı kesebiliyor. Hollanda da ablam yaşıyor ve onun arkadaşlarıda bu tip testler için Türkiye ye geliyorlar. Çok basit bir kan testiyle vitamin ve demir eksikliği ortaya çıkıyor.
    Ama diş sıkıntısıda bu iştahsızlığa neden olabiliyor. Belki bu dönemi muhallebi çorba gibi daha az zorlayıcı yiyeceklerle geçirebilirsin.
    Umarım bu dönem geçicidir bir anne için en zor olay yedirememek :)
    Sevgiler Didem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sulu yiyecekleri demiyorum sonuç aynı. Bir de genelde hep kendim yerim anlayışında olduğu için beslemek çok zor. Ama karar verdim önce bir test yaptırmalıyım

      Sil
  4. Canim ben uzun bir süredir Arenin kilosunu ve boyunu bilmem persentilin hiçbir şey ifade etmediklerini söylüyorlar ki ben buna inanıyorum; saplıklı mı değil mi gelişimi yolunda mı değil mi ben bununla ilgiliyim. Lakin bizim tatil dönemimizde Aren hiçbir şey ama hiçbir şey yemedi ve sonuç: Hasta oldu. Hehh ben bu yüzden gıda almamasına takar oldum.

    Sen kendin de yazmışsın; bence sütü çok fazla alıyor. Arene ben 1 biberon veriyorum 200 ml ve öğlende kefir içiyor. Azılar kesinlikle başrol oyuncusudur bunun dışında çevresel faktörler iyice etkilemiştir bence; yani ev değişikliği şimdi istanbul vb.

    Vitamin vb ben de kullanmadım ama bence dedigin gibi ise tatile de gideceginiz icin vitamine basla derim ki soyle bir sey okumustum bir dilim domatesteki bilmemne oranı o vitamindekinden çokmuş hehh bunu öğrenince gereksiz diyor insan ama mesela tatil döneminde Arenin o bir dilim dometesi de yemedigi oldu.

    Baska sebebleri olabilir mi onlara da bakmak gerekir aslında; bir kan testi yaptırıp içini rahat ettirsen?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapıcam cAnım en iyisi o olacak da drumuz tatildeymiş biz tatile gitmeden önce bir gün denk geliyor umarım o gün yaptırabiliriz

      Sil
  5. Azıların ve sıcakların etkisiyle iştah azalmasını hepiniz yaşadık şüphesiz. Nisan sabah ve akşam toplamda 300 ml süt ve ikindide de yaklaşık 200 ml yoğurt veya ayran tüketir genelde. Bizim doktorumuz da 500 ml yeterli demişti. Vitamin desteği biz de hiç yapmadık ama bu kadar yemeklerden uzak kalırsa takviye veya iştah şurubu tarzında destekler belki önerir doktorunuz. Yazın bol bol su içmeye devam bu sıcaklarda. Bol sağlıklı günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su içmesi ciddi derecede arttı. Suluğu hep göz önündedir canı isteyince içer. Hollandada daha az içiyordu buraya göre.

      Sil
  6. merhaba, iki küçük çocuğu olan bir anne olarak nacizhane tavsiyem hiç ısrarcı olma..bu dönem inan geçiyor..keyfi olmayabilir biraz üşütmüş olabilir ne bilim canı istemiyordur..hiç üsteleme..mesela benim kızlarım da yakın zamanda aynen böylelerdi ama şimdi maşallahları var düzeldiler, geçiyor yani, neticede çocuğun gelişim tablosu da gayet yerinde..

    a unutmadan bıldırcın yumurtasını tavsiye ederim, boyutu küçük ama vitamin açısından bomba gibi malum ;)

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hollandada bulabilir miyim bilmiyorum da burdayken vereyim bari iyi hatırlattın stresten kafam donmuş :/

      Sil
    2. Bıldırcın yumurtasındaki vitamin mevzusu tartışmaya açık sanırım. Bizim doktorumuz hiçbir ekstra faydasının olmadığını, küçük olması sebebi ile tercih nedeni olduğunu bu nedenle normal tavuk yumurtası vermemizi söyledi.

      Sil
  7. Azıların kesinlikle etkisi vardır diye düşünüyorum. Ama 17 aylık bir çocuk günde 1 lt süt içiyorsa acıkmaması da normal bence. Diş ağrısı çekerken genelde katı gıdadan uzaklaşıyorlar, canları acıyor. Bir de sıvı gıdayı almak çok kolay. Sütü azalttım demişsiniz, ama artık 17. ayda süt vermeseniz de yemediğinde bir noktada süt alacağını biliyordur. Helo'nun dişleri erken ve sancılı çıkıyor sanırım, bence dişleri çıkana kadar bekleyin, çıktıktan sonra da sütü azaltın derim. Benim şahsi kanaatim çocuklara hiç inek sütü vermemek yönünde. İnek sütünün özellikle Türk insanının mide-bağırsak yapısına uymadığını düşünüyorum. Onun yerine yoğurt, ayran ve kefir veriyorum. Oğlum günde 3 öğün yoğurt yer, birkaç defa yoğurt yaptığım sütü gördü, istedi. Tabii ki verdim ama içsin diye özel bir çabam yok. Dişleri rahatsızken sulandırılmış meyve suyundan buzparmak yapılıp verilebilir. O da rahatlatır. Yalnız dişler çıktıktan sonra da çok yemesini beklemeyin. Zaten Gonzalez'in kitabını okumuşsunuz. 2 yaş civarı çocuklarıbize göre az porsiyonlarla doyuyorlar, bazen yedirilmek istiyorlar, inatlaşmak sorunu arttırıyor. Ayrıca hiç vitamin vs. vermedim. Neşesi, enerjisi yerindeyse dudakları pembeyse, aşırı sinirli değilse takviyeye gerek yok diye biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnek sütü konusunda bir miktar araştırma yaptım ama inek sütü devam sütü karşılaştırmasına odaklıydı benimki. Yoğurt ayran çok sever kefiri çok eskiden denemiştim sevmemişti yeniden denedem iyi olacak. Son cümlendeki ayrıntışarı bilmiyordum şimdilik bir sorunu yok çok şükür

      Sil
  8. biz demir ilacını vermiştik 1 yaşına kadar.hatta portakal suyunun içine katınca demir emilimini daha da arttırıyormuş.öyle yapmıştık.çocuklarda dönemsel yememe durumu çok oluyor.diş çıkarma,ortam değişikliği,hastalık,v.b.çok canını sıkma.geçici bir dönemdir.öykü az az sık sık yiyen bir bebekti.şeker hastanesi babaneyle büyüyünce onun yeme alışkanlığını kazandı.hala da öyle yiyor.zorlamıyorum ben de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahlillerde eksiklik çıkmayınca vermedik biz demir ama her dönem de takibi yapılamıyor elbet. Demir iştahı oldukça etkiliyormuş

      Sil
  9. ben vitamın destegınden yanayım ve kullanıyorum en bastan beri .Şu an da vitagil kullanıyorum çok da memnunum.kısa surelı yanı ıkı en fazla uc gun surerdı bızım diş sıkıntımız .Onuda en fazla calpol ile geçirirdik.Daha çok diş jeli küçük miktarda kullanırdım.Dediğin gibi doktor kontrollü gitmek daha iyi.Doktorunuzla birlikte yol alın derim .Sağlıklı günler

    YanıtlaSil
  10. Merhaba
    Pelin hiç ama hiç iştahli olmadı:/ 6.ayda ilk elmayı verdiğimden beri. 14,5aylik oldu 3tane köfte yememistir. Bu kadar zamanda 2ceviz geçmemiştir boğazından. Yoğurdu hiç sevmedi biraz da zorladım ilk zamanlar simdi beyaz herseyden kaçıyor. Peynir yok sebze yok et zaten yok. Bi ara yumurta yiyordu iyi kötü simdi o da yok. Emdigi icin inek sütü başlamadım henüz. Suyu da cok fazla icmiyor. Meyve çok nadir yarım şeftali bi lokma karpuz ya da bi erik yer.
    Ben artık delirme noktasindayim. 10,5 kilo ve 80cm. Persentilde iyi gidiyor ama yani hiç yemeden nereye kadar. Deli gibi de emmiyor hani emdigi icin olsun desem. Yok yani.
    9.ayda kan şurubu verdi Dr. hatta simdi bile biraz var kansizlik ama içirmiyorum. Bi sise balık yağı içirdim ama hiç bir etki görmedim.
    İcim rahat değil sıkmamak istiyorum bi yandan da ama cook zor.

    YanıtlaSil