9 Ağustos 2013 Cuma

# Anne bisikleti

Anne Bisikleti


Hollandaya taşındığımızda (özellikle yaşadığımız kasabada) neredeyse hiç yaya olmadığını gördüm. Bisikletler çok fazla var zaten biliyorduk ama yolda bebek arabasıyla (evet bebek arabası dahi yok bebekler bisikletlerde) yürüyen bir ben olunca kendimi çok tuhaf hissediyordum. Geldiğimizden beri bisiklet almaya niyetliydik ama bu iş hiç de kolay olmuyormuş. Çeşit çeşit bisikletlerden hangisini seçmeli, nasıl olmalı, hangi özellikleri olmalı vs iyi bir ön araştırma gerekiyor.

Gönül şöyle pembe, beya yada mint yeşili vintage bir bisiklet istiyordu ama fiyatları görünce dudağım uçukladı. Sıfırları almaktan çoktan vazgeçtik de ikinci eller bile çok ucuz değildi. İkinci el olanlarda istediğim modeller olabiliyordu ama onlar genelde anne bisikleti değildi. Velhasıl artık ne çıkarsa bahtımıza diyerek ilanları tarıyorduk. Tabi her bisiklet de boyuma uymuyor. Bir tanesinde mesela, mümkün en alçak koltuk seviyesinde bile bacaklarım yere değmedi. Aldığımız da ucu ucuna değiyor çünkü burda bisikletler devasa boyutta.

Anne bisikleti normal bisikletlerden biraz daha farklı oluyormuş. İskeleti biraz daha sağlam ( koltuklar monte ediliyor çünkü), sele - gidon mesefesi daha geniş ( ön koltuğu takınca bacaklar çarpmaması için) ve gidonu düz değil de yarım ay biçiminde (çocuğu sarıyor). Ayrıca iyi frenleri olması lazım ( bazı bisikletlerin freni bile yok, pedalda bir çeşit işlev varmış galiba emin değilim) yani sağlam güvenli bir bisiklet olmalı.

Bisiklet hem büyük hem de daha dayanıklı iskelete sahip olduğundan epey ağır oluyor. Aldığımız bisiklet kadar büyük ve ağır olanını hiç kullanmadım. Öyle büyük ki ön koltukların olduğu tarafta yüksekliği neredeyse omuzlarıma geliyor ki boyum aşırı kısa değil 1,63.

Çocukluğumda ve ergenliğimde çok bisiklet sürdüm. Uzun zamandır kullanmadım ama bisiklet sürmek yüzmek gibi unutulmaz derler. Unutmamışım ama biraz farklı geldi doğrusu. Başlangıçta kolay sürüşe geçemiyorum, hızlıca inip binmem lazım. Gidonu ay şeklinde olduğu için çok farklı geldi. Daha uzun olduğundan ufak bir harekette sağa sola dönüyor. Düz tutmak biraz çaba gerektiriyor, ellerimin bu direksiyona alışması lazım. Ve tabi bir de trafikteki bisiklet kurallarına alışmam gerekiyor. Hevesle bisiklete kavuşmayı bekliyordum ama böyle bir çalışma getireceğini hiç düşünmemiştim.

Satın aldığımız bisiklette hem ön hem arka çocuk koltuğu var. Normalde ikisinin aynı anda olması şart değil ama aynı anda iki çocuk taşınabiliyor. Bu koltukların fiyatı da pek az değil neredeyse bir bisiklet kadar. Şansımıza ikisi de vardı ki biz sadece ön koltuklusundan arıyorduk şimdilik. Herhalde arkadakini çıkartıp saklarız şuan. Ön koltuk bebeğin oturmaya başladığı dönemden 18 kg a kadar taşıyor, arka koltuk da 18 kg dan sonra sığana kadar:) Önde bulunan koltuğa ayrıca motorsikletlerdeki gibi rüzgar koruyucu bir cam panel takılıyor istenirse. Biz şimdi bu paneli ve kasklarımızı alacağız. Anne de alıştırmalarını yapıp usta sürücü haline gelince kızımla Amsterdam gezmelerine başlayacağız inşallah :)

6 yorum:

  1. Ayy çok tatlıı!! Ne iyi etmişsin bisiklet almakla. Bisiklet özgürlük demek. Güle güle kullanın canım.Ben bisiklet sürmeye bayılırım. Aslında Katara gidince almak istiyorum ama kararsız kalıyorum. Gidince 2. el fiyatlarına bi bakayım.

    YanıtlaSil
  2. Ay Hollanda'da 2 sene yasadigim halde hic duymamistim anne bisikletinin ayri oldugunu.Mantikli tabii.. Burda var mi diye arastirdim yokmus, normal cocuk koltugunu arka tarafa takiyormussun.. Benim daha cok sevdigim bir de bisiklet arkasina baglanan goruntude cadira benzeyen ve 1-2 cocugu ayni anda kucuk yaslardan itibaren tasiyabildigin bir aparat var.. Fiyatibiraz tuzlu ama cok kullanisli gibi duruyor, bebekarabasiolarakda kullanilabiliyor. Kizim buyusun ben de bisikletimin arkasina atayim insallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yaşta arka koltuğa koymak güvenli gelmiyor bana nedense önde olunca gözümün önünde olur ne yaptığını görürüm diye düşünüyorum. Bisikletlere takılan kabinleri biliyorum hatta kabin monteli bisikletlerde var öylesini çok istemiştim ama pahalı şimdilik bunu aldık onu da ya ayrı monte edilenlerden alırız (önde olan kabinler genelde bisikletle birleşik) ya da ikinci bisikletimiz öyle olur bir alışalım da. Kabinlerden alırsan şimdiden de koyabilirsin oto koltuğu ile mayayı

      Sil
  3. Gece'ciğim,
    Güle güle kullanın bisikletinizi. Maceralarını bekliyorum canım.

    Sevgilerimle*

    YanıtlaSil
  4. Süper bir fikirmiş, güle güle iyi günlerde kullanın. Avrupa ülkelerinin en çok özendiğim alışkanlığı bu bisiklet kullanma olayı. Hem çevreye zararı yok, hem insan doğasına daha uygun, hem de daha güvenli. Keşke Türkiye'de de yaygınlaşabilse. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil