9 Mart 2012 Cuma

# kağıt kutu # kendin yap

Kağıttan Basit Kutu Yapımı

Bu şekilde kutu yapmayı gösteren bir resme aylar önce yabancı bir sitede rastlamıştım ve hemen öğrendim. Ardından da bir çok kutu yaptım, özellikle çalışma masamda ıvır zıvırları koymak için ideal. Malesef o siteyi hatırlayamıyorum ve bu yüzden kendim aşama aşama fotoğrafladım. Fotoğraflar çok iyi olmadı fakat yine de fikir verecektir.

Kutu, en basit defter yaprağında bile oldukça sağlam oluyor ve iş görüyor. Kırtasiyelerde satılan kartonlarla yapıldığında daha kalın ve sert olabilir ama ufak ebatlarda katlamak zor olabilir. Yine mesela gazete kağıdından bile yapabilirsiniz bu kutulardan. Vintage görünümlü olur, gazeteyi iki kat yaparsanız daha da sağlam olur.

Kutuyu yaptıktan sonra çok az daha büyüğünü yaparak kapak şeklinde kapatabilirsiniz. Hiç bir yapıştırma işlemine ihtiyaç duymuyor ama daha sağlam olsun derseniz, en son resimde görülen kulaklarını biraz yapıştırıcı ile yapıştırabilirsiniz.




Kutuda tek hoşuma gitmeyen taraf, bolca katlandığı için en sonunda kat izlerinin belli olması. Mesela şık bir hediye sunmak isterseniz bu kat izlerinin olmaması daha iyi olur. Bunun için ben önce bir gazete kağıdından taslak kutu yapıyorum. Ardından onu çözüp, güzel kırışmamış kağıda şablon olarak kullanıyorum. Üst üstte koyarak kesilecek yerleri kesip, sadece kenarlardan katlanacak yerleri ayarlayıp katladığımızda hiç kırışmadan harika kutular oluyor. Bir kere denediğinizde neyi nereden katlamanız gerektiğini hemen çözeceksiniz.

Takvim kağıtlarından, paketlerden, çeşit çeşit kutular yapıp daha düzenli masalar, raflar çekmeceler elde etmek mümkün. Takılarınız için, çocukların boyaları, kalemleri vs için çeşit çeşit yapılabilir.

* Resimde sayıları ve kesmek için gösterilen yerleri resimde kolay anlaşılsın diye işaretledim, normalde sizin yapmanıza gerek yok :)
** Bu katlama şeklinde bir tarafı desenli kağıt kullanıyorsanız, tüm işlem sonucunda kutunun içi de dışı da muntazam şekilde desenli oluyor.

Sonradan güncelleme: Bu fikri aldığım siteyi meğerse pinterest hesabıma kaydetmişim, benim yukardaki belirsiz resimlerimden anlamayanlar için bu resimleri aşağıya ekledim. Çok çok güzel şeyler yapmak mümkün bu kutularla, fikrin kaynağı ve resimler burada.   Resimler daha da büyütülebilir.

22 yorum:

  1. bende bayılırım bu kutuları yapmaya hatta büyük kartonlardan yapıyorum sonrada renkli renkli kitaplığın üstüne diziyorum güzel oluyor :)

    YanıtlaSil
  2. Fotograflar cok net degil ;(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fotografları yeni sekmede açınca biraz daha büyüyor

      Sil
  3. simdi defterimden bir sayfa koparip hemen denemek istedim ve yaptim :) cok acik ve guzel anlatmissin. cok cok tesekkurler bu harika paylasim icin :) dedigin gibi hem ekonomik hem de cok cesitli ornekler yapilabilir evde. bu arada uzun suredir takip ediyorum seni, simdiden kolay bir dogum dilerim..

    YanıtlaSil
  4. çok güzel ayrıntılı anlatmışsın ben de kutu yaptım, süsledim bloğumda yayınladım http://mutluannevecocuk.blogspot.com/2012/03/kagittan-kutu-yapimi.html#more
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Bu paylaşımın için sağol çok faydası oldu.Kızımla yaptık bu gün yakında blogumda paylaşacağım.Beklerim bloguma,sıcak paylaşımlar için..Bebişini sağlıcakla büyüt..

    YanıtlaSil
  6. Ben bebek şekerlerimin kutularını aynen bu şekilde yağmıştım GeCediğim. Kutular hala sağlam hiçbir şey olmadı. Dışarıdan alınmış gibi duruyorlar bence. Bir ara yazmış foto koymuştum hatırlarsan. Tekrar bakmak istersen burada http://ferulago.blogspot.com/2010/09/bayram-kocam-ve-bebeklerim.html

    YanıtlaSil
  7. çok zor yapımı var ben hiç yapamam yapabilen yapsın da görelim

    YanıtlaSil
  8. Ben daha kolay yolunu biliyorum... İsterseniz burada resimleyebilirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ne güzel çok sevinirim mail adresime yazıp görselleri gönderirseniz ayrı bir yazı yazabilirim

      Sil
  9. Resmi görür görmez denedim hemen kolaymış ^_^ yapılışı

    YanıtlaSil
  10. Güzel pratik bir yöntem. Kartonla bu taktiği deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  11. Deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  12. Bole digilde bi de ic ice gecirerek oluyo o nasil yapiliyo yardimci olabilirmisiniz??

    YanıtlaSil
  13. resmi görünce yapabilirim dedim hemen bir defter yaprağıyla denedim ve çokta güzel oldu şimdi elime geçen her karton yada kağıtla bu eylemi gerçekleştiriyorum harikaa :) paylaşımın için çok teşekkürler bukadar detaylı anlatım başka hç biryerde bulamadım..

    YanıtlaSil
  14. 3 ü nasıl yapacağımı anlamadım ben

    YanıtlaSil