4 Ocak 2012 Çarşamba

# Yemek Tarifleri

Cevizli Ezme


Burda bir çok yiyecekte olduğu gibi kahvaltılık seçenekler ile de ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Çok sayıda peynir çeşidi varken, zeytinler kötü, ekmeğe sürmek için ise tatlı seçenekler ağırlıklı. Tabi domuz içeren ezme, sos gibi şeyler de var ama onlar tabi ki kapsam dışı.

Böyle olunca ben de kendim çeşit yaratmaya çalışıyorum. Cevizli ezme de sıklıkla tükettiğimiz bir seçenek. Aslında gerçekten böyle mi yapılıyor, yoksa asıl tarif bu mudur bilmiyorum. Yıllardır yaptığım için benim elimin alıştığı ve damak tadımızın beğendiği tarif şöyle.

Ben az miktarlarda yapıyorum ve genelde bir küçük bal kavanozu doluyor. Bunu bir haftada tüketiyoruz, yazacağım ölçüler bu miktarı içeriyor.
  • 3 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Küçük bir soğanın yarısı, orta boy ise dörtte biri
  • 2-3 diş sarımsak
  • Bir avuç kadar dövülmüş ceviz (ben cevizi en son ekliyorum, kıvamı istediğim koyuluğa gelene kadar)
  • Mutlaka kimyon
  • Karabiber -tuz
  • Kekik
  • İstenilen miktarda acılığı verecek kadar pul biber.
Bütün malzemeleri karıştırıp, kavanoza yada kapaklı bir kaseye koyuyorum. Soğanların mümkün olduğunca ince kıyılması gerekiyor, cevizler de ne kadar iyi dövülürse o kadar iyi, resimdeki cevizler biraz büyük kalmış benim.

Bu karışımın özellikle ceviz eklenmemiş halini, sos olarak kullanmak mümkün. Cipsler, krakerler gibi. Biraz önce poğaça yaptım, iç malzemelerini değişik değişik koydum mesela. Bir kaç tanesine de bu cevizli ezmeden yaptım.

Fırına kavuştuk ya, hamur işleri denemeye başladım. Ancak buranın suyundan mı unundan mı anlamadım hamur kabarmıyor. Bugün yaptığım hamuru İstanbul'da çokça yapardım ve mayalı hamur öyle kabarırdı ki burda aynı tarif sönük kaldı. Galiba undan kaynaklanıyor çünkü un, bildiğimiz uçuşan un değil baya şeker gibi ağır tanecikli. Değişik unlarla değişik denemelere devam edeceğim.

6 yorum:

  1. Kahvaltı için değişik bir alternatif, biz de buna biraz benzeyen acıka yaparız. Eminim bu da çok lezzetlidir, mutlaka deneyeceğim, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Bence harika görünüyor, çok severim. Un konusuna gelince Lezzetli somunlar bloğunun belki tavsiyeleri olabilir size bir sorun bakalım.

    YanıtlaSil
  3. çok lezzetli gözüküyor.cevizli olması da yarı bir güzellik.
    İnsanın alıştığı-sevdiği tatlardan uzak kalması çok zor olsa gerek.Allah kolaylık versin...

    YanıtlaSil
  4. kahvaltıda benin olmazsa olmazımdır çok seviyorum gecenlerde bırde patlıcanlı kırmızıbiber ezmesi ajvar diye bir şey kesfettım kı enfestı..

    YanıtlaSil
  5. Bende çok severim ve çok sık yaparım.Ceviz herşeye çok yakışıyor, bence tarifi güzelleştiren de o.

    YanıtlaSil
  6. oh valla bu saate yemek de güzel olrdu.

    YanıtlaSil