2 Ocak 2012 Pazartesi

# GeBelik Günlüğüm

27. Hafta Aklımı Kaybettim Hükümsüzdür


Geçen haftanı şüphesiz en büyük olayı, bir önceki haftadan ertelemek zorunda kaldığımız GTT test idi. Salı günü erkenden bu işi yapmaya karar verdik, zaten laboratuvar da 7,5-9 saatleri arasında çalışıyormuş.

Daha önceden doktorun önerisiyle eczaneden bir kutu içinde glukoz almıştık, onu yanımızda götürüp sulandıracaklar ve onu içecektim. Ancak kutu 250gr glukoz içeriyordu. İnternette araştırdığımda Türkiye'de bu testlerin genel olarak önce 50gr lık şekerle yapıldığını ve bir saat sürdüğünü, eğer sorun çıkarsa daha fazla şekerle tekrar daha uzun süreli olanlarından yapıldığını öğrenmiştim. Bizim kutunun 250 gr olması gözümü çok korkutuyordu ve ne kadar verecekler acaba diye düşünüp duruyordum.

O gece yine pek uyuyamadım. Zira gideceğimiz labarotuvar da hastanenin labı ve kesinlikle ingilizce bilmiyorlardır, nasıl anlaşacağız, bana hepsini mi içirecekler vs derken kabuslar eşliğinde sabahı ettim. Gittiğimizde kadınla zar zor anlaşarak teste alındım. İlk etapta bana bir plastik bardak ile ucuna serum hortumu (baya büyük bir parça) takılmış anahtar verdi. Tamam idrar testi istiyor da bu hortumla ne yapacağım acaba, kan alacak da kolumu mu sıkacağım falan bir süre duraksadım. Meğer tuvalet kilitliymiş de bu tuvaletin anahtarıymış, böyle serum hortumuna bağlı olunca garip oldu tabi. Neyse tuvaleti bulduk, numunemizi aldık kadına geldim. Parmağımı jiletle delip kan aldı ve ardından şekerli suyu verdi. Sanırım 500 ml lik su içtim çünkü 2,5 bardak çıktı ama içinde ne kadar şeker koymuştu bilmiyorum. Kutunun üzerinde (anlamıyoruz ama rakamlardan 500 ml ye 80-100 gr şeker koyun gibi bişey yazıyordu) acaba öyle mi yaptı bilemiycem. Sadece eğer 100 gr koyduysa 250 gr dan kalan miktar nerde bilmiyorum.

Neyse suyu içtim, son bardakta zaten akşamdan aç olduğum için biraz zorlandım, aman dedim sık dişini bir daha aynı şeyle uğraşmak zorunda kalmayayım. Bir saat beklememizi söylediler ve eşimle beklemeye başladık. Daha önce söylediğim gibi birkaç video seyrettirmiştim Cem'e. Bir saat boyunca bunlardan konuştuk geçti. Bir saat sonunda benden yine kan ve idrar örneği aldılar. Tam bitti gideceğiz sanıyordum ki bir saat daha beklememizi söyledi kadın. Bu sefer biraz daha zor geçti açlığım dayanılmaz olmaya başlamıştı ama neyse ki dayandım ve sürenin sonunda yeniden kan ve idrar ardından serbest kalabilecektik. Ben hemen yanımda getirdiğim muzu yedim, 15 dakka daha sonuçları almak için bekledik ve alıp çıktık. Yukarıdaki resimde de sonuçlarım görünüyor. İlk üç değer 0. 1. ve 2. saatlerdeki kan değerlerini, son üçü de idrar değerlerini gösteriyor. Doktora daha göstermedik ama limitlerin altında göründüğü için rahatladım doğrusu.

Bu testle birlikte galiba tüm testleri geçmiş oluyorum, bundan sonra doğum kontrolleri olmalı, ancak bu konuda da daha hiç bir konuşma falan yapmadık doktorla.

Bu hafta daha önceki günlerde nadiren olan mide yanmalarım felaket derece arttı. Kendimi ejderha gibi hissediyorum, mide,  mide borusu komple yanıyor ve internette ne önerildiyse denedim geçmedi. Geçen kontrolde doktordan bir hap almıştık o da işe yaramadı (ama doğru anlatabildik mi derdimizi diye düşünüyorum şimdi, emin değilim) Annem kendi hamileliğinde türk kahvesini kuru kuru yediğini söylemişti, kahve asitli olmasına rağmen iki gece onu denedim işe yaradı. Ama galiba buna sebep olan asıl sorun hala çok hızlı yemek yemem ki nedenlerinin en başında bu yer alıyor. Eski zamanlardan kalan alışkanlığımı değiştiremedim ve aynı porsiyonu eşimden çok önce bitiriyorum :(

Evet geceleri uyanmaya yine başladık, daha doğrusu uyuyamamaya. Kızım gündüz neredeyse bütün gün uyuyor geceleri horon tepiyor. Bu alışkanlığını sonradan da devam ettirmesin diye şimdiden karı-koca çözüm aramaya başladık. Uyku uykunun besinidir diyerekten normalde hiç gündüz uyumadığım için gündüzleri 1 saat kadar uyumaya karar verdim, dün bunu biraz denedim ve bu gece çok güzel uyudum nihayet.

Kaç gündür uykusuz oluşumun etkisinden midir, yoksa hamilelikten midir nedir, şapşal hallerim geri döndü yeniden. Yılbaşı günü alışveriş merkezine gitmiştik (bir önceki gün eşime beğendiğim yılbaşı hediyelerini, onu yanımda götürerek almak için, süpriz yapamadım sonradan olmaz yada beğenmez diye). AVM de dükkanların yerleşimini gösteren haritayı dokunmatik bilgisayardan yapmışlar ve bir yuvarlak nokta şu an burdasınız diye yanıp sönüyor. Ben de o nokta hareketli ya ne desem beğenirsiniz, "aa aşkım ya bu cihaz bizi nasıl takip ediyor böyle, nasıl da anladı nerede olduğumuzu" deyiverdim. Sonra da Cem'in dilinden kurtulamadım günlerdir. Helo'ya diyor ki kızım annenin aklının hepsini alma biraz da ona bırak :)

Bu akılsız hallerim bir açıdan çok hoşuma gidiyor çünkü böyle sarhoş olmuş gibi sürekli kikirdiyorum, inanın hayatım boyunca hamileliğimdeki kadar kahkaha atmamışımdır herhalde, kendi kahkaha atışımın nasıl bir şey olduğunu hiç bilmediğimi farkettim.

Yılbaşı günümüz de evde, arada İstanbul'a canlı bağlantıyla, evin kültür ve eğlence bakanı olan eşimin seçtiği güzel bir animasyon filmini seyrederek, meyve cips vs ile geçirdik. Son dakikada yine rutinlerimi yaptım, kocamla pencere önünde havai fişekleri seyrettik. Burada havai fişek olayı biraz abartılıyor. Evin penceresinden birçok noktadan atılan fişekleri görebiliyoruz ama bir saat sonunda hala atılıyordu düşünün. Üstelik insanlar kendileri fişek alıp da atıyorlar, yoldan, balkondan, çatıdan... Yan balkondan bile attılar. Hatta gecenin bir yarısı uykudan uyandım seslere (saat 3-4 falan olmalı) sanırım eğlenceden dönenler bir posta daha atış yaptılar.

Geçenlerde yazdığım yazıda Helo'nun eşyalarını döktüm ortaya ama eksikler de hatırıma gelmiş oldu böylece. Bebek bakım ürünlerinin daha önce öneriler doğrultusunda Mustela olmasına karar vermiştim. İstanbul'dan alacaktım ama koşturmaktan ona zaman kalmamıştı. Sanırım Mustela Amerikan markası ve burda amerikanın emperyalist etkisi fazla görülmüyor, yani amerikan ürünlerini bulmak zor. Bir diğer seçenek olarak aklıma Sebamed gelmişti (Alman ya ondan var), daha önce kendim de kullanmıştım, memnundum falan belki olabilir diye araştırmştım. Onun da iyi bir ürün olduğunu okuyunca ( aslında bu tip yorumlar beni hep tedirgin ediyor bir yerde, kimine iyi gelen ürün diğerine gelmiyor, kimi bebek hiç birşeye ihtiyaç duymuyor vs) Sebamed'den birkaç ürün almaya karar verdim. Şansıma o gün Tesco'da Sebamed'in bazı ürünleri %50 indirime girmesin mi? Ama anlamak ne mümkün. 4-5 dilde yazılmış ama hiç bilmediğim doğu blok ülkelerinin dilleri, bir ipucu dahi çıkartamıyorum. Ben de resimlerini çektim evde baktım hangi ürün neymiş diye. Ertesi gün (işte yukardaki avm günü) almaya gittik. Ancak her üründe yokmuş indirim, sadece bebe yağı aldım iki tane, bir de şampuan ve pişik kremi alayım diyorum ilk etapta, sonra duruma göre bakarız.

Ha bir de markette Pampers'ın premium care ürünü en büyük boy 20 eurolardan 12 euroya inmiş bir paket aldım yenidoğan boyundan, başlangıçta kullanmak için.

Daha alınacak, yapılacak çok şey var. Bütün bu hazırlıklar beni heyecanlandırsa da kendimi o kadar kaptırmış hissetmiyorum, çünkü kafam sürekli doğum sonrasını düşünüyor şu an. Eşimle tek başımıza bu durumla baş edebilecek miyiz, yanımızda kimse olmayacak nasıl olacak, bir yandan bebeğe bakarken bana bakacak kimse olmayacak, üstesinden gelebilecek miyiz gibi konuları düşünüyorum ve bol bol dua ediyorum. Allah büyük, umarım bir yolu bulunur ama kocaman ailesinin ertafında pır döndüğü hamileleri de çok kıskanıyorum doğrusu. Napalım bu bizim seçimimizdi ve sonuçlarına da katlanıcaz, herhalde bunu yaşayacak ilk kişi ben değilim, inşallah bu süreci de bebeğimiz için doğru olan şekilde ve kişiliğimize yeni değerler katmış olarak atlatabiliriz.

17 yorum:

  1. yavrunuzu inşallah hayırlısı ile alırsınız kucağınıza, miğde yanmasına süt iyi geliyor.. saraçoğlunun bir tarifidir etkilidir.
    iki tatlı kaşığı süt içiyorsunuz, baktınız geçmedi aynısını yapıyorsunuz, miktar önemli!

    ayrıca dediğniz gibi belki cilt yapısına göre farklılık gösterebilir fakat sebamed bizim yavrumuza çok iyi geldi bebekliğinde konak vs yaşamadık 4 yaşındayız halen kullanmaya devam ediyoruz.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. canım öncelikle testleri başarı ile geçtiğiniz için çok şükür çok sevindim.zaten senin giripte başarılı olamayacağın test olamaz :)

    senin bu heyecanların beni de telaşlandırıyor ben daha birşey almadım yaa bu hafta gideyim bari zor duruyorum.tetişmeyecek gibi geliyor gözüme ama hala bir kıpırtı da yapmıyorum.

    Allh yardımcınız olsun doğumda ve sonrasında ben asıl kalabalık olunca endişe duyuyorum her kafadan bir ses çıkacak diye. sen istediğin gibi bakacaksın kızına.

    YanıtlaSil
  3. Bende Sebamed aldım , 3 çocuk büyüten biri önermişti :)
    Doğumdan sonra yazmaya fırsatın olur da yazarsan biz senin yanında olmuş gibi oluruz belki yorumlarımızla..İnsanın etrafında yardımcı olabilecek birilerinin olması çok güzel ama hep yanında olamayacak alanlara kafa takılıyor bazen..Bende annecim olsa diyorum hep :(

    YanıtlaSil
  4. şeker testi gerçekten çok sıkıcı.. o açlık üzerine içilen şekerli su.. ıykkk çok kötü.. eksikler hiç bitmez, o yüzden hiç sıkma canını.. hepsi hallolur.. bende sebamed kullananlardanım.. ve çok memnunum..

    YanıtlaSil
  5. ay o test iğrenç tek kelimeyle bir de aç karnına iyi dayanmışsın canım.çok geçmiş olsun diyeceğim atlattın bunu da.
    Bebişler genelde aynı numarayı yapar.gündüz hareket ettiğimiz için onlara ninni gibi gelip uyuyorlarmış.sallantıdan.gece de sabit pozisyon aldığımızda kıpırdamaya başlıyorlar.eh annesi biraz daha dayan.bu antreman sizin için daha çoook uykusuz kalacaksınız :))))
    sevgilerimle.mutlu bir yıl dilerim !!!

    YanıtlaSil
  6. kolay kolay acıkmayan biriyim. ama o şeker testinin yapıldığı gün açlıktan ayaklarım titriyordu. ki ben şekerli bişey içemeyen biriyim. midem bulanacaktı neredeyse. ben 4 saat bekledim. üç defa bakıldı değerlere.

    ve maalesef ben de çok hızlı yemek yiyorum. iş hayatından alışkanlık haline geldi. yanmalara ben çözüm bulamamıştım. "saçlı olacak bebek" :) öyle derlerdi ya eskiden :)

    Hangi ülkede olduğunuzu bilmiyorum ama annen ya da başka biri gelemez mi? amerikada doğum yapan bir arkadaşımın evine hastane hemşire yollamıştı. hatta ilk banyosunu bile hemşire yaptırmıştı. öyle bir seçeneğiniz var mı acaba orda?

    YanıtlaSil
  7. canım biz slovakyadayız, daha ülkenin genel uygulaması hakkında bilgim olmadığından hemşire ebe bişey olacak mı hiç bilmiyorum, annem de gelemeyecek gibi görünüyor, neler olacağına dair hiç bir öngörüm yok malesef

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Gececiğim,

    Endişelerinde haklısın. Ancak Lütfen Allahın her an senin yanında olduğunu unutma. Benimde dualarım seninle. Bilinçli ve akıllısın.Lütfen korkma. Her şey olacağına varır.
    "En güzel isimler ALLAH'ındır.O halde O'na o güzel isimlerle dua edin." Araf 180

    Yani

    Ey Rahim bana rahmet eyle
    Ey Hakim benim lehime hüküm ver.
    Ey Razik bana helal rızık ihsan et.
    Ey Hadi bana hidayet ihsan eyle
    Ey Fettah sıkıntılarımı aç
    Ey Tevvab tevbemi kabul buyur

    ... buna benzer şekilde dua edelim inşallah mutlu sonuda paylaşırsın bizimle.
    Seni tanımıyorum (şahsen) ama inan seviyorum.
    Allaha emanet ol.

    YanıtlaSil
  9. alah allah, ben hic oyle test yapmadim. Asude'de de hatirlamiyorum, ikinci hamileligimdde yapmadim. sadece bugun kan testi yaptik yine. Glukoz şıkkı da isaretliydi listede, ama kan vermem yeterli oldu herhalde. Bu anlattiklarin bana hic tanidik gelmedi. Neyse, iyi olda. Gerisi onemli degil.

    Ben kendimi kaptirmis durumdayim. Kafam da hersey donup dolasiyor, o eksik, onu yapacaz, onu ayarlayacaz diye, bir turlu rahat olamiyorum. O kadar uyuz oluyorum ki bu telasli halime. kendi kendime ediyorum. :)

    Pampersleri bizde takip ediyoruz. genelde burdada indirime cok giriyorlar.

    YanıtlaSil
  10. Canim inan Ayni dusunceler bendede var.acaba kendi basima yapabilecekmiyim telasi.benimde annem sanirim gelemiyor.aslinda hem istiyorum hemde olmazsa dunya in sonu degil diyorum.burda hastandeneve gelip Kari koca hayata bebkle devam ediyorlar bizdeki gibi annelerr kayinvalideler yok.iste hala (varsa cunku bir cok sey de kisitlama getirdikleri icin bununda durduruldugunu duydum AMA emin degilim) midwife ya da saglik gorevlisi gelip yardim ediyor.hatta benim bi komsum annesi ile bitisik evlerde oturuyorlardi kadin dogum yapti Anne babasinada tasindi bana cok garip gelmisti bizde olsa mumkun degil birakip gitmezler en azindan cocuk buyuyene kadar filan.bu ingilizleri Boyle gorunce bende yaparim diyorum AMA bi yandanda turkiyedeki Anne Aile destegini I i gorunce telaslaniyorum kaygilaniyorum.insallah bir problem olmaz da normal kolay bi dogum yaparizda bizim icin Hersey biraz Daha kolay olur.
    Bu arada mide yanmasina Ben gaviscon iciyorum.ordada vardir sanirim.bi de istersen.yada kuru uzum varsa annem demisti onunda.ve ayrica sana birde email gonderiyorum bu yasindan sonra bir link belki gormussundur AMA izlemediysen bi bakarsin.
    Yeni yilinizda kutlu olsun.cok opuyorum

    YanıtlaSil
  11. Allah kolaylık versin diyeyim öncelikle.
    Mide yanması fenadır ikizlerden dolayı had safhada yaşadım ben bilirim kötüdür.Bana doktorum GAVİSCON şurup önermişti gerçi çok kesmiyordu ama idare ediyordum bir bak istersen belki bulabilirsin.
    Yalnızlık konusuna gelince de en başından itibaren hep yalnızdık eşimle birbirimize destek olduk inan Allah yardım ediyor bir şekilde.Lohusalığını tam yaşayamıyorsun (hatta hiç)ama melekler ayakta durmana yardım ediyor.
    İnşallah kolay geçer herşey.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Mide yanmasına ben de suya karıştırılmış 1-2 kaşık elma sirkesi tavsiye edeceğim. Bir de çiğ patates yemek demişlerdi ama ben denemedim.

    Sebamedi kullanıyorum. Ben de her üründen almıştım. Meğer gerekenler losyon, şampuan ve sabunmuş. Krem ve yağ kullanamadık, ağırmış, kıl dönmesine neden oluyor, çok kuru ciltli bebeklerde kullanılır dediler. Altına da d.esitin alın mutlaka. Gece sürüyoruz, kaka yapsa bile cildi tahriş olmuyor. Yalnız pişik kremleri kumaş bezlerle kullanılmıyormuş.

    Yalnız olacaksanız yemek konusunu halledin derim. Ya şimdilerde birşeyler hazırlayıp buzluğa atın veya dışarıdan yemek söylenecek yerleri belirleyin. İlk zamanlar bebek uzun emecek, 1-2 saatte bir emecek, sandviç tarzı veya börek gibi tek elle yenecek şeyler iyi oluyor. Allah yardımcınız olsun.

    YanıtlaSil
  13. çok endişelenme şimdiden GeCe, bir arkadaşım 6 aylık hamileyken Amerikaya gitti visiting researcher olarak. Hem de tek başına. Doğumu orada oldu, şu anda bebek 3 aylık, hala tek başına eşi sanırım doğum için gitmişti ama sürekli kalamıyor onunla. Daha 6 ay orada kalacak tek başına. Bir şekilde yardımcı olacak insan oluyor çevremde diyor. Gerçi senin durumunda bir de dil sorunu var ama o zaman gelsin, bir şekilde hallolur bence. Sağlıklı bir hamilelik ve doğum dilerim. Çiğdem.

    YanıtlaSil
  14. biraz endise biraz korku ama güzel duygular hepsini atlatirsiniz insaallah . ben cocuklarima hep Penaten kullandim muhtesem , 2 yasindan sonrada Bübchen ve penaten ...hepsinden cok memnunum ...ama ilk aylar icin penaten mutlaka .... sedef

    YanıtlaSil
  15. Merhaba herkese,
    ben de 7 haftalık hamileyim, aynı gerginlikler bende de var :/ Üstüne eşimle doğumu amerika'da gerçekleştirmeye karar verdik bir aksilik olmazsa. Orada hiç bir yakınımız olmadığı için buradan bir danışmanlık şirketi ile işlerimi halledeceğim. Tavsiye edebileceğiniz bir yer var mıdır?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tebrik ederim sağlıkla gelsin bebeğiniz ben amerikada doğum yapmadım tdoğru yönlendiremeyeceğim ama güvendiğim biri olan pratik anne şöyle bir yazı yazmıştı daha önce ordan faydalanabilirsiniz http://pratikanne.com/2013/01/amerikada-dogum-icin-guvenilir-adres.html

      Sil
  16. tesekkür ederim tavsiyeniz için. Ben de Sinem Hanım'ın bloğunu inceledikten sonra Bağdat Caddesi'nde Yeni Bir Hayat firmasıyla görüştüm. Oldukça güven verici bir görüşmeydi ancak sözleşme imzalamadık. Henüz hamileliğimin 9. haftasında olmamdan dolayı biraz daha beklemem ve gebeliğimin ilerlemesi gerektiğini belirttiler. Bilmiyorlar ki saatler bile geçmiyor bu dönemde :))
    Sinem Hn'ın bloğu:

    http://www.defneyolda.blogspot.com/2012/09/faq.html

    YanıtlaSil