22 Mart 2016 Salı

# Helodünya

Helo'nun İngilizce Gelişimi

Kızım 2 yaş 2 aylık olduğundan beri gündüz uykusu uyumuyor ama öğle saatinde kitap okumak veya video izlemek gibi sakin bir aktivite yaparak dinleniyor. İzlediği videolar önceleri süpriz yumurtaların açıldığı videolarken, zamanla oyuncak tanıtımına ardından oyuncakların konuşturulduğu videolara doğru değişti. Ve genelde hepsi ingilizce oluyordu. Şimdi seyrettiği videolar çok çeşitlendi ama neredeyse çoğu hala ingilizce. Hollandaca da anlıyor ama tercih etmiyor.

İstanbul'daki tatilimizde bir akşam kendi kendine bir oyun kurmuştu. Oyuncakları dizmiş toy store açmış. Bize sordu.

-You can pick up one of them.
/#€^?,!'ç (neeee pick up mı?) hemen toparladım. Do you have any musical toys? dedim.
- I have no musical toys. diye cevap verdi ama bunların hiç birini kimse öğretmedi. Ve sonrasında bu oyunu ingilizce oynadık, daha pek çok cümleler kurduk.

Geçen gün yine konuşurken artık sen ingilizce anlıyorsun demem üzerine, evet öğretmene ihtiyacım yok değil mi dedi. Gerçekten herşeyi kendi kendine öğreniyor ingilizcede. Şaşkınım. Galiba dile karşı ilgili bir kişi olacak :)

9 yorum:

  1. Ya ne kadar mükemmel bir şey, resmen çocuğu lisana "maruz bırak" ve nasıl öğrendiğini izle. Şahane! :)

    YanıtlaSil
  2. Almanca öğretmeni olan ağabeyimiz biz film izlerken içerde bile olsalar çocukların kulağına giden seslerle dillerinin gelişeceğini söylemişti. Aslında kendimden de biliyorum. Ben üniversiteden sonra yüksek lisans öncesi öğrendim ingilizceyi. Dolayısıyla gramer vardı ama ağzımı açıp iki kelime diyemiyordum. Sürekli orjinal dilinden izlediğim filmlerin etkisi olsa gerek şimdi -ki yıllardır o dili kullanmam gerekmediğinden fransızcam gibi unutmuş olmam gerekirken - daha rahat cümle kuruyorum. Buna bir de yaş faktörünü eklersek, dile de yatkınsa harika sonuç çıkabilir :) Bizim oğlanlara küçükken izletemedim hiç çizgifilmleri ingilizce ama onlar da şimdi internetten video izlerken baktım bayağı ilerlettiler.

    Çocuklar bizi ne güzel şaşırtıyorlar değil mi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle güzel şaşırtsınlar hep :) ablamın oğlu da çok bilgisayar oyunu oynar ve sınıfta ingilizcesi en iyi olan oymuş :))

      Sil
  3. Nasıl kapıyorlar değil mi, taptaze beyin.. M. da aynı şeyi Fransızca için yapıyor! Fransızca şarkılar nedeniyle, resmen kalıp kalıp yutuyorlar.
    Bu arada Gece ben M.'ya TV izletmeye başlamak istiyorum, youtube'a baktım ama yumurta açma oyuncak falan bana çok beyin yıkama gibi geldi, Peppa Pig sevdi, başka neler önerirsin? Bu işin çok yabancısıyım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma o yumurtalara nasıl sinir oluyordum şimdi fazla izlemiyor ama şöyle bir etkisi olduğunu da inkar edemem. Birincisi konuşmaları takip ediyor renkler karakterler vs çok şey öğrendi. İkincisi de dila o heyecanı seviyor. Böyle yavaşça açıyorlar ne çıkacak falan diye bekletiyorlar o heyecan duygusunu çok yoğun yaşıyor. Ve normal hayatında da böyle olmaya başladı hep süpriz hep heyecan :)

      Mayanın yaşındayken dila ne seyrederdi tam hatırlamıyorum ama bizimki o ara erkek filmlerine meraklıydı spiderman ninja vs. Fakat genel olarak sevdiklerimizden aklıma gelenleri yazayım mayaya izlettirip sevip sevmediğine bakabilirsin

      Bu ara earth to luna açık ara önde, diğerleri tim ve topsy, stella and sam, trotroyu sevecek eminim, calliou kesinlikle çok seviyorlar, masha and bear sevebilir, fireman sam, chuggington, chloe closet de sever eminim, dora's adventures, buurnan&buurman, pink panther,


      Şimdilik bu kadar aklıma gelenler kafamı toparlasam yazacağım da :(

      Sil
  4. Merhaba Gece,
    Cocuklariniza kac yasinda video izlettirmeye basladiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yaş civarı baslamıştım ama çocuğa göre değişiyor. Kızım dikkatini verir seyrederdi ama oğlumun pek umrunda değil ara sıra bakar ve fazla takip etmez. Çocuğun ilgisine de bağlı yani

      Sil
  5. Merhabalar. Ben o gicik yumurta videolarini seslendirenlerden biriyim:))

    Daha bu gun vicdan yapmistim "ay kucucuk cocuklar bu yaptigimiz sacma seyleri izliyor aptal olacak hepsi. Zehirliyoruz cocuklari gunah gunah" diyerekten. Demek ki o kadar da pis insanlar degilmisiz:)))

    YanıtlaSil