29 Mart 2016 Salı

# bebek oyuncakları

Hangi Oyuncaklar



Bir süre önce mail ile oyuncaklar hakkında fikrimi soran arkadaşa cevaben yazdığım yazıyı burada da paylaşmak istiyorum.

*****
Ben de oyuncak seven bir anneyim ama özellikle elektronik oyuncaklardan pek hoşlanmıyorum, çocuğun değişik şeyler yapabileceği, farklı zamanlarda tekrar tekrar oynayabileceği oyuncaklar almaya gayret ederim. Kızım daha ufakken aldığımız lego duplolar ile hala oynar mesela. Ama ben şu set halinde olanlardan almadım, bir kutu karışık, sadece lego aldım, bir de zemin o kadar. Eşim der ki çocuğa ilk başta nasıl oynayacağını göstermek lazım. Legolarla oynarken beraber (yada babasıyla) çeşitli şeyler inşa ettik. Parklar, restoran hastane vs herşey. Bu sırada diğer malzemeleri de kullandık, kartondan kaydırak, ipten salıncak gibi. Şimdi kendi kendine değişik oyunlar oynayabiliyor.


İkizlere gelecek olursam (18 aylık ikizleri varmış), şimdi tam ev işlerini özenip yapma zamanları muhtemelen. Evdeki kap kacaklar işe yarayacaktır. Mesela plastik bardak yada kaseleri içiçe geçirme, evi süpürme, kutuları doldurup boşaltma gibi. İkeada satılan bir tahta üzerinde plastik çiviler var tokmaklı. Ben bunu kızıma kendim yapmıştım, hala ikisi de oynarlar. Bir ayakkabı kutusuna delikler açın, kısa boya kalemleri yada benzer başka çubukları geçirin, tahta kaşıkla tak tak vursunlar. Yine bir yoğurt kovasının kapağına delikler açtım farklı ebatlarda, renkli pipetleri kesip verdim, deliklerden atıyorlar. Bunun gibi evde yapabileceğiniz oyuncaklar var mutlaka. Onun dışında almak için birkaç grup oyuncak önerebilirim.


1- müzik aletleri: küçük bir piyano, davul, flüt, çıngırak gibi ses cıkaran oyuncaklar olmalı bence (hepsi sart degil oldugu kadar). Bizim evde bir kutu müzik aleti var. Canları isteyince kutudan alırlar, bazen hep beraber müzik yaparız. Bir de bunlara en az bir tane müzikli/ sesli oyuncak eklemek lazım. Düğmelere basınca çalan, hayvan sesi olabilir, melodiler olabilir, ya da oyuncak telefon olabilir.


2- legolar: ufaklar için mega bloks adında daha büyük legolar var ama kullanım süresi az şimdiden lego duplo boyutlarıyla başlayabilirsiniz.

3- sopası olan ittirmeli araba ya da hayvan bicimindeki oyuncaklar, tahta olur plastik olur epey oynayacaklardır.

4- kağıtlar kalemler boyalar

5- arabalar: kiz veya erkek farketmez tekerlekli oyuncaklardan cok sey ogreniyorlar.

6- ahşap bloklar: burada doktora gittiğimizde blokları üstüste veya yanyana gösterilen şekilde dizebiliyor mu gibi testler yapıyorlar. Bloklar önemli, muhtemelen şimdi sizin yaptığınız kuleleri devirecekler sadece  (ki bu da aslinda onemli bir egitici oyun) sonra kendileri yapacaklar. Ayrıca renkli olurlarsa ileride mavi kule, sarı kule gibi renk öğretici oluyor.

7- kitaplar. Mutlaka birkaç kitap bir köşede durmalı. Dokunmalı kitaplar olabilir, sert sayfalı olursa yırtılmaz ama ucuz dergi ve kitapları da koyun yırtsın. Yırtması da bir etkileşme şekli, bol bol etkilessinler.

8- benim sadece oyun oynamak için kullandığım bir torba soya fasülyem var (neden soya derseniz bir sebebi yok almışım yapmamışım tarihi geçti falan) onu ara sıra bir örtüye döker kaşıklar kaseler dozer kamyon vs veririm oynarlar. Bu tip mıncıklamalı meteryaller.

9- hayvanlar. Herhalde evinizde vardır, koyun at inek köpek gibi plastik hayvanlar ara sıra seslerini çıkarıp yürütüp dizme gibi oyunlar oynatırım. Hatta bir ara kızımla oyun hamurlarından kaka yapıp altarına koyuyor sonra supuruyorduk.

10- Dugmesini kendilerinin acabilecegi yumusaklikta bir fener ya da ısıklı oyuncak. Ikeanın su feneri pil yerine kurma ile calisiyor ve bizim cocuklar cok seviyor.

11- ayaklariyla kendileri surebilecegi bisiklet yada araba benzeri oyuncaklar. Denge ve saga sola dondurme becerilerini kazanmasina yardimci olur.

3 yorum:

  1. Çok güzel sıralanmış. Yaratıcı oyunlar, oyuncaklar çocuklar için ideal.

    YanıtlaSil
  2. Bu bir sonraki yazının yorumu. Oraya yapamıyorum ya sonra da unutuyorum diye işimi sağlama aldım:)

    Seni çok iyi anlıyorum. Çocukların partisinde ben de herşeyi yapmayı seviyordum. Hele çocuklarla yapması daha da güzeldi. Haftalar öncesinden kesip biçmeye başlıyorduk.Davetiyeleri yapıp teker teker dağıtıyorduk. Parti kadar eğlenceli oluyordu bu kısım da :)

    Sünnetlerini de ben hazırlamıştım hatta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynıyız bu konuda çok ilgam alıyorum senden 😘

      Sil