28 Ekim 2015 Çarşamba

# Haftanın Bilgisi

Haftanın Bilgisi : Bebeğimin Elleri ve Ayakları Buz Gibi. Ne yapmalıyım?

İstanbul'dan döner dönmez bu konu hakkında yazmasam olmaz, zira yolda bile çocuklarımı durdurup eli üşümüş bu çocuğun diyenler oldu :)) Her iki çocuğum  da kuzey ülkelerinde doğup büyüdüğünden, soğuk konusuna biraz daha farklı yaklaşıyorum Türk annelerine göre.

Dışarıda hava soğuktur, soğuk birşey tutmuştur eller üşür bu normaldir. Isıtabiliyorsanız ısıtırsınız ama eller soğuk diye panik yapmaya gerek yok, çocuğun ellerinin soğuk olması üşüdüğü anlamına gelmez.

Fakat bu yazıda asıl değinmek istediğim, evde olduğunuz halde, ev sıcak, çocuk yeterince giyinmiş olduğu halde ellerinin ve ayaklarının soğuk olması. Bunun nedeni muhtemelen çocuğu gereğinden fazla giydirmiş olmanızdır. Çocuğu soyun, bir süre sonra düzelir.

Vücutta hararet fazla olduğu zaman, vücut ateşi düşürüp dengelemek için el ve ayaklardaki kan dolaşımını azaltır ve soğutur. Bu tamamen vücudun kontrol mekanizmasıdır. Hatta çocuklar ateşli hastalıklara yakalandığında, tüm vücut ateşler içinde yanarken el ve ayakların soğuk olmasının sebebi budur.

İdeal oda sıcaklığı 18 derece de diyen var 21 derece de. Bence bu biraz kişiye bağlı. Üstüste giyindiği kat sayısına ve hareketli olup olmadığına göre değişir. Bizim evde ideal sıcaklık 22-23 derece. Hepimiz bir atlet bir uzun kollu ince penye tişört ile üşümeden duruyoruz.

İçerde veya dışarda çocuğun üşüyüp üşümediğini anlamak için ensesine ve omuzlarına bakın. Serin ise (üşüdükleri zaman el ve ayaklardaki gibi buz kesmesi değil de daha bir serinlik hissi oluşuyor) üşümüştür, ama hala sıcak ise sorun yok, çocuğunuz üşümüyor.

Aynı kontrol mekanizması yetişkinler için de geçerli. Sabah sıcak yataktan kalkınca biraz ürpeririz ya bazen, işte o zaman omuzlarınıza bakın serindir. Bu yüzdendir Türk annelerinin yelek takıntısı.

Ben hiç yelek giydirmiyorum ama bazen çocukları aniden yataktan çıkarmam gerekirse (keyif yapa yapa yavaş çıkınca şhtiyaç duyulmuyor), ilk yarım saat yelekli tutup sonra çıkarıyorum. Tüm gün yelekle dolaştıkları neredeyse hiç olmadı. Bu yüzden annemin gazabına da uğruyorum hani :))

12 yorum:

  1. bizde de 21-max22 oda sicakligi, gece 18-19 a dusuruyoruz hatta. Ve gece sadece tek uzun kollu penye ile yatiriyorum kizimi, uzerinde zaten cocuk yorgani oldugu icin. Ve bizde Ingiltere'de yasadigimiz icin mumkun oldugunca buranin iklim sartlarina uygun giydirmeye, abartmamaya calisiyorum. Bizde de dogumdan sonra annemin getirdigi yarim valiz dolusu yelek var ama bugune kadar hic giydirmedim :)

    YanıtlaSil
  2. Ay sorma, Maya kreşte uyku denemelerine başladı. Kreş 20 derece sabit ve çocukları yatağa sadece badi ile, bacaklar çıplak götürüyorlar. Üstlerine ince yorgan atıyorlar ama bizimki tutar mı hemen atıyor. Delireceğim, tam bir türk anası gibi her gün öğretmenine "aman ne olur bari bir pantolon giysin uyurken" diyorum ama yanıyorlar anacım hatunlar, beni dinleyen yok... Ben de çok üşürüm elim ayağım hep soğuktur (fanila da giymem inadına) ama kızım babasına çekmiş eli ayağı kalorifer gibidir hep :) Gece bir de yorgan kullanmaya nasıl alıştırdın? Ben tulumla yatırıyorum ama ayaklı tulum, uyku tulumu gibi olanlardan değil, üstüne hiç bir şey almıyor diye polar tulum aldım ama biyerden başlamak lazım yorgan işine...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyku tulumu sevmedi ikisi de kullanmadık hiç. Yorgan kullanıyoruz ufak olan tabi sık sık gözetimimde ama dila kendini idare ediyor. Sevdiği bir nevresim aldım yumuşacık ve çok hafif bir yorganı var ikeadan aldığım genelde göğsünden aşağı örtünür ama alıştı. Sarılıp uyuyor. İlk başlarda gece kontrol edip örtüyordum ama gitgide açılma sıklığı azaldı

      Sil
    2. Sahi bir de yorganla örttğümde ayakları açık bırakıyorum dila da ateşli böylece aşırı sıcak olmuyor

      Sil
    3. Türk anasının "gece yattığında üstüne kar yağar" paranoyası bende tam gaz var :D İçine atlet, üstüne badi, onun üstüne polar tulum giydirip yorgansız uyutuyorum 20 derecede, yorgan koyarsam sadece badi mi olsun, ben de fosur fosur uyurum uyanamazsam çocuk buz kalıbı gibi kalmasın açtığı yorganda? Napiim ay...

      Sil
    4. O lafa inanıyorum çünkü buz gibi oluyor gerçekten, badi ile yeterli yorgan ötersen ayakları açık kalsın hoşuna gider :)

      Sil
    5. aynı dert benim kızımda da var eller ayaklar sureklı buz gibi ve ustelik yorgan battanıye hemen atıyor ustunden surekli kontrol etmeye calışıyorum fakat gece boyu uyumamam lazım.bir de ben kendim ayaklarım coraplı uyuyamam kızıma da giydiremiyorum bu yüzden.bi uyanıyorum gece ustu bası acık eller ayaklar buz kesmiş.uyku tulumu alsam zaten asırı terleyen bi çocuk hepten hasta ederim diye korkuyorum.
      ama bu senin verdiğin bilgi çok iyi oldu dısarıda bakıyorum el soguk ama ense ve omuzlar sıcaksa problem yok artık en azından içim rahat

      Sil
    6. Biz de asla çorapla uyumayız gövde örtülse yeter. Ben büyük yorgan kullanıyorum. Hafif olduğu için dönse bile fazla dolanmıyor ve üstnden çıkmıyor

      Sil
  3. doğduğundan beri yorgan sevmedi benim oğlumda. Ama adet yerini bulsun diye uyuduktan sonra biz örtüyoruz üstünü, o yaklaşık 10 dk sonra aykalarıyla ittirmiş oluyor:) sabah uyandığında sıcacık oluyor buğu buğu, bayılıyorum:))

    YanıtlaSil
  4. Benim oğluşlar da hiç yorgan kulkanmadılar. Yerden topluyorum. İnce bir pike yorganları var, yatak örtüsünden hallice. Çok soğuklarda üzerine bir polar battaniye örtüyorum bazen. Bir de uştlerinde hiç durmuyor. Her gece üstlerini örtmekten helak oluyordum. Geçen sene kendimi tuttum. Hayatları boyunca üzerlerini örtemem ya ya örtmeyi öğrensinler ya da metabolizmaları alışsın dedim. Ama ne zor dedim bilemezsin :-)

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ederim yazı için ayrıca sitemide ziyaret etmeyi unutmayın
    http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. Merhaba oglum 16 aylik ve elleri sogukdu sizin yazdiginiz gibi hemen ustunu cikardim ve sonuc eller sicak :) cok tesekkurler yaziniz icin

    YanıtlaSil