16 Ekim 2015 Cuma

İki Çocuk Çok Zor Dimi?

4 ay önce İstanbul'da bulunduğumuzda, yine benzer yazılar yazmıştım şimdi de değişmedi. Beni iki ufak çocukla gören tanıdık tanımadık herkes -evet yolda bile durdurup beyanatta bulunuyorlar :)) - bana başlıktaki cümleyi söyledi. Fakat yüzlerindeki acılı bakış benim gülümseyerek verdiğim cevapla yerini şaşkınlığa bırakırken, ben de içimden kıs kıs onların yüz ifadelerine gülmekteydim.

Şaka bir yana benim iki çocukla geçirdiğim bir günü gören yerimde olmak istemiyor ve ne kadar zor olduğunu söylüyor. Fakat ben kendi ağzıma zor kelimesini neredeyse hiç almıyorum. Kabul etmiyorum, reddediyorum ve kovuyorum. Eski zamanlarda bolca tecrübe ettiğim gibi, yaşadığım sıkıntıyı dillendirmek ve sürekli düşünmek işimi kolaylaştırmıyor. Gerçekten mecalim kalmadığı zamanlar olduğunda, daha önce belirttiğim gibi sakince geçmesini bekliyorum.

Bu sabah ikinci çocuğu henüz üç aylık olan bir anne arkadaşımın beni görür görmez söylediği "iki çocuk çok zormuş" oldu. Bense zor değil henüz alışmadın dedim. İnsan nelere alışıyor ne zorluklara katlanıyor, sağlık olduktan sonra elbet zorluklar geçecek. Eve geldiğimde annem dedi ki, onun annesi kardeşi sürekli gelip gidiyorlar, ya sen ne yapasın? Yapayalnız senin işin çok daha zor. Başka bir tek çocuklu arkadaşım da her bunaldığında beni düşündüğünü söyler; o iki çocukla tek başına nasıl yapıyor?

Bana böyle diyenlere cevabım şu oluyor: zor ama allah yardım ediyor. Çok şükür idare ediyorum. İki çocuğumu da çok istedim, aralarının yakın olmasını ben tercih ettim, bu yüzden hiç yüksünmüyorum.

Gerçekten yalnız olsam da beni düşünen biri var yukarda. Öyle dar zamanlarımda imdadıma koşuyor ki, bana hiç hayal edemeyeceğim kolaylıklar sunuyor. Bugün mesela, gece çok uyuyamadım, eşim homeoffice çalışıyor ve bir yere gitti. Sabah bugün nasıl geçecek diye ufak bir sıkıntı dalgası altında kalsam da, hemen kovdum ve erkenden çocukları aldım parka götürdüm, gönüllerini hoş ettim. Kendime örgü ipleri aldım, geldim onları besledim ve oğlanı uyuturken gündüzleri hiç uyumayan kızım uyumak istedi. Ve ikisi de şuan 2,5 saattir uyuyorlar ki bu bir rekor. Hayal dahi edemezdim. Bu arada ben de dinlendim, örgüme başladım, okudum ve hatta çocuklarımı özledim. Ve çok çok çok şükrettim.

İki çocuklu hayat zor değil, akışa set vurmayınca kolaylaşıyor. O zaman da geriye kalan sadece keyfi oluyor.


Ah bir de şunu eklemesem olmaz. Yokda bebek arabasına iki çocuğumu da oturtmuş gidiyorken, karşıdan başka bir bebek arabası geliyordu. Ufak bebeğin olduğu arabayı anane itiyor, anne yanında yürüyor ve beni gören anane bak ne güzel yapmış aferin dedi bana hayranlıkla bakarak. Kastettiği çocukları oturtmam değildi, araları yakın iki çocuk sahibi olmam ve onları gayet de iyi idare edebilmemdi. Nadiren de olsa olumlu tepki duymak iyi hissettirdi doğrusu :)

15 yorum:

  1. Bu yazıya Kitana arkadaşımızın yorumunu merakla beklemekteyim :) Sağolasın gece :)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel yazmışsınız. Biz nasılda hep kendi yükümüzü düşünürüz iki çocuk zor gelir ama biz tek başımıza anamıza, babamıza,kardeşimize arkadaşımıza nasıl yük oluruz hiç düşünmeyiz. Bizde başkalarına yük oluyoruz, hemde tahmin ettiğimizden daha fazla. Ama hiç sorumluluk almak istemeyiz. Son günlerde evren ve ışık hızı ile ilgili bir şeyler izliyordum -keşke bu konuda sizden daha fazla paylaşım alsak- problemler sadece bizden kaynaklanmıyor tabi ışık hızında hareket eden bir evren ve bundan etkilenen insan var .ama ben hep şunu yapmaya başladım benim yüküm bu diyorum peki ben kime yük oluyorum . Böyle yazılarınız karşılaştırmalı annelik gibi bir şey oluyor iyi oluyor bizim için .Esra-Clean

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evren ve ışık hızı konusunda mailleşelim mi kafanızdaki soruları duyayım ona göre cevap vereyim

      Sil
    2. Evet insan kendi yükünü de düşünmeli ama tamamen soyutlamak da imkansız bence. Birbirimize ihtiyaç duymak olumsuz birşey değil, insanlar birbirine yardım etmeli, bunun olumlu katkıları inkar edilemez. Pek tabi ki başkalarına gereksiz olduğu halde yük olmak ise bir o kadar da negatif bir etki taşır. En iyisi denge yine her konuda olduğu gibi

      Sil
  3. aaa ... çok teşekkür ederim kesinlikle sormak istediğim öğrenmek isteğim pek çok şey var . Kesinlikle mail atacağım size .

    YanıtlaSil
  4. aynı konu benimde zihnimi meşgul ediyor ama deneyimlemediğim için bilemiyorum,araları 33 ay olacak,yaşamadan bilemeyiz ama belkide kotarmak zor olmaz diyorum kendime.Deniz tam zamanlı anaokuluna gidiyordu şu ara ara verdik,en iyisi gitmesimi onda bile kararsızım ama..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa hamile misin sen yoksa, kaçırdım mı bu haberi. Okula giderse iyi olur bence ama bu senin için değil onun için gerekli. Bu konuyu da yazmayı düşünüyordum.

      Sil
    2. evett hatta aralıkta doğacak bile :) okudum o yazıyıda,bende daha çok onun için istiyorum aslında

      Sil
  5. Ne kadar güzel anlatmışsınız. Olaylara bakış açınızdaki pozitifliğiniz okuyanlara da yansıyor. Bana bile! Böyle diyorum çünkü şu sıralar çok umutsuz durumdayım.

    Oğlunuzdan 2 ay büyük bir kızım var. Başından beri yardımcısız kendim baktım. Zorlandım ama beni yıpratan bebek değil ara verdiğim doktora tez çalışmamım her zaman aklımın bir köşesinde olması oldu. Yoksa bebekten gelen zorlanmalar dediğiniz gibi geçici. Ve aslında tatlı zorluklar ve sonu var. Bu zamanlarını özleyeceğimden eminim. Kızım henüz bir yaşına girmemiş olmasına rağmen daha bugün eski günleri yad ederken buldum kendimi. Nasıl da gaz sancısından ağlıyordu, nasıl da başını tutamıyordu, nasıl da emekleyemiyordu.Şimdi bu aşamaların hepsinden geçti ve şimdi yürüme telaşında.

    Ama ya bu doktora.. Şu an takılıp kaldım, kımıldayamıyorum ve bekleyerek geçmeyeceğini de biliyorum :( Hergün dua ediyorum Allahım bir kolaylık ver diye fakat bu durum sizin durumuzdan daha farklı gibi. Bebekle ilgili durumlarda tamamen teslim olabilirken, doktora konusunda benim aktif olarak olaya el atmam gerek sanki ama ne yapacağımı bilemiyorum:( Belki de yanılgım böyle bir ayrıma gitmem. Çünkü Allah " Zorlukla beraber bir kolaylık var." diyor ve tekrarlıyor "
    Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!" "O halde boş kaldığında yine kalk yorul! ". Ama nasıl??
    Aradan çekilemiyorum..

    Aynı yollardan geçtiğiniz için anlayacağınızı düşünüp içimi döktüm, kusura bakmayın.

    Bebekli olunca dışardaki her kadından otomatik bir yorum geliyor ülkemizde. Benim unutamayacağım, hamileyken kız beklediğimi öğrenen kadınların "Olsun, eli ayağı düzgün olsun da.." yorumu idi. Maalesef burada durum bu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumumuz biraz benziyor doktora olmasa da ben de makale için çalışmalıyım. Daha harekete geçemedim ama bu konularda çok kafa yormuş eşime göre (ki eminim doğru söylüyor) haftada üç gün dahi olsa ve on dakika ile başlamalıyım. Yapıcam ben de yakında. Ortalığa bir yere çalışma notlarınızı koyun asla derinlerde olmasın. On dakika dahi olsa okuyun, okunanlar gün içinde geri planda çalışacak, fikir olarak size geri dönecek. Sonra aktif heves başlayacak. O heves başlayınca da bulunan her fırsatta çalışmaya koşulacak. Beraber deneyelim mi

      Sil
  6. 3,5 ve 1.5 yaşında iki güneşim var güneş gibi canlı,hayat dolu .ve bazen bu güneşler beni bunaltıyor ama bu yaş aralığını ben tercih ettim şuan ücretsiz izindeyim yardım edenim yok dediğin gibi akışına bırakınca herşey daha kolay.çok şükür işler biraz yoluna girmeye başladı şimdiden işe döneceğim günleri düşünüp bebeklerimden ayrılmanın hüznü düşüyor seni okumak iyi geliyor bana lütfen yazmaya devam et ben biraz eski kafalıyım blogların tadı başka

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum blog okumayı hala ilk bloglara danışıyorum. Allah sağlık ömür versin çocuklarınıza. İşe başlamak zor olacaktır ama bir süre sonra onlar da daha sosyal bir ortam arayacaklar okul belki? Ben de düşünüyorum çalışmayı

      Sil
  7. Yazinizin her cümlesine katılıyorum benimde iki oğlum var ve aralarında iki bucuk yaş farkı var benimde iki çocuk zor mu diyenlere sağlık olduktan sonra herşey kolay diyorum Rabbim yardım ediyor ayse

    YanıtlaSil
  8. Yazinizin her cümlesine katılıyorum benimde iki oğlum var ve aralarında iki bucuk yaş farkı var benimde iki çocuk zor mu diyenlere sağlık olduktan sonra herşey kolay diyorum Rabbim yardım ediyor ayse

    YanıtlaSil