7 Haziran 2011 Salı

# benden

Seçim Listelerindeki Fazlalıklar Gerçekmiş

Son zamanlarda bazı haberlerde görüyoruz, seçmen sayısı nüfus sayısından fazla diye. Bunları duyuyordum ama ne doğruluğundan emin olabiliyorsunuz, ne de yalanlayabiliyorsunuz.

Ancak eşimin babannesinin başına gelen hikayeyi duyunca siz de şaşıracaksınız. Babannemiz 83 yaşında emekli bir öğretmen. 30 yıldır aynı ikametgahta oturuyor ve yalnız yaşıyor. Yaşlılığın getirdiği sıkıntılar dışında sağlığı iyi durumda, yavaş da olsa kendi işlerini görebiliyor, zihni (maşallah ) çok açık, öğretmen olduğu için de her şeyin farkında geyet akıllı bir kadın.

Evine seçmen kağıdı gelmeyince, muhtarlığa gidip sormuş geçen hafta. Muhtar listeye bakmış, ismi yok. Üstelik onun ikametgah adresinde, kim olduğu bilinmeyen başka iki kişi oturuyor gözüküyor ve onlar için seçmen kağıtları mevcut. Muhtar malesef onun artık o ikametgahta görünmediğini, nüfus müdürlüğünden değiştirmesi gerektiğini söylüyor.

Babannem de oy atma konusunda oldukça titizdir, hakkını kullanmak ister. Bunun üzerine uğraşamam demiyor, zira ikametgah adresini ilerki başka durumlar için de zaten düzelttirmesi lazım. Bu arada bir yıl önceki anayasa değişikliği oylamasında aynı adreste oy kullandığını hatırlatayım. Bir yılda ne çabuk da değişmiş.

Neyse efendim, uzak bir yerdeki nüfus müdürlüğüne gidiyor, yanına eski faturalarından, hatta sakladığı oy pusulalarından alıp götürüyor. Müdürlükteki memur önce defetmeye çalışıyor, burda böyle olamaz vs, suçu ona atmaya çalışıyor, sonra babannemin çetin ceviz olduğunu anlayınca, ikametgah adresine yine onu yazıyor, diğer kişilere ne oluyor bilmiyorum.

Sonuçta binbir uğraşın ardından 30 yıldır oturduğu ikametgahını geri kazanıyor ama seçmen listelerine girmesi için artık çok geç, oy kullanamayacak.

Beni en çok üzen ise, hiç bir şey yapmadığı halde kadının hiç yoktan bu kadar yoran uğraştıran insanlar. Zaten yaşlı olduğu için biz herşeyi onun için kolaylaştırmaya çalışırken, hiç bilmediğimiz şekilde sorun çıkaranlara kızıyorum. 

Şimdi o iki kişi kimse belki de babannemin yerinden oy kullanacak, e bu kişiler hayali olmadığı için elbet, kendi ikametgahlarında da oy kullanacak. Merak ettiğim ise bu kişilere o çıkmayan mürekkep sürülecek mi, sandık başı gözetmenleri bunları ayırt edebilecek mi, ne olacak ne bitecek, Allah sonumuzu hayır etsin. Bu oyunları yapan kimdir, hangi parti yandaşlarıdır bilemem, siyasetle aram yok olsun istemiyorum da. Tek istediğim, bu kandırmacayı yapan her kimse, artık böyle insanlardan arınmış bir ülke.

9 yorum:

  1. Süper babannenin ellerinden öperim.

    Benzeri benim de başıma geldi. 1,5 sene önce taşındım, ikametimi de taşıdım tabii. Referandum için bir baktım, eski adresimde kullanacağım oyu.Buna şükür, dedim gittim kullandım oyumu. Bu seçim için de internetten kontrol edeyim dedim, aaa, "Yurt İçi Seçmen Kütüğüne kayıtlı değilsiniz" diyor! Nüfus müdürlüğüne gittim, kayıtlı değilim! Bir de utanmadan "Eski ikametinizi taşıyıp buraya kayıt yaptırmamışsınızdır, cezası var" diyorlar, ayak üstü beni soyacaklar. Kayıt belgesini verdim, bu sefer de şaşırıyorlar :) Kul yapısıymış işte, bilgisayara da güvenilmiyormuş da, falan da filan. Tabii geçmiş olsun, oy kullanamıyorum.

    İşin garibi ve insanı paranoyaya sürükleyen yönü ise şu; komşularımın da başına gelmiş aynı şey ve hiç birimiz iktidar partili değiliz ve şu an oturduğum ilçede muhalefet partisinin kazanacağı açık. Daha önce oturduğum ilçede ise başından beri iktidar partisi kazanıyor ve bu seçimde de öyle olacak. İktidara oy vermiş olan kimsenin başına gelmedi bu olay.

    Bir de 17 milyon fazladan oy pusulası var ki, insanın "Öğretmenim, yetmezse fazla kağıt alabilir miyiiizz?"diye sorası geliyor.

    YanıtlaSil
  2. bu yaşta peşinden gittiği için kutlarım babannenizi :) sonumuz hayrolsun cidden. herkes dürüst olsa bu kadar yaşanmaz bir ülke olmazdık.

    YanıtlaSil
  3. hem üzüldüm hem de kızdım, zaten bildiğimiz bir şey ama kendi kendimize hırslanmaktan, kızmaktan başka bir şey gelmiyor elimizden. Bildiğim kadarıyla o çıkmayan boya artık sürülmüyor, ne yazık ki o sahtekar insanlar da gidip ellerini kollarını sallaya sallaya sahte oylarını kullanacaklar.

    YanıtlaSil
  4. Ne yazık ki artık o çıkmayan mürekkepler yok seçmen kağıdının arkasına mühür basıyorlar oy kulladı diye dolayısıyla bu kişilere oturdukları ve oturuyor olarak gösterildikleri yerden iki seçmen kağıdının farklı sandıklarda geldiğini düşünürsek gayet güzel oy kullanabilecekler... Bizde ne yazık ki böyle üzülücez ülkemizin başına neler geliyor diye ....
    Bu arada babaannenizi tebrik ettim hem bir öğretmen olarak hemde bir cumhuriyet kadını olarak bu işin peşini bırakmadığı için..

    YanıtlaSil
  5. hakkımızda hayırlısı diyorum bu seçim olaylarında sonuş hakkımızda hayırlısı olsun ...zor işler bunlar

    YanıtlaSil
  6. Babaanneninizin ellerinden öperim :) Bence seçimden sonra böyle çok hikayemiz olacak.En azından duyduklarımızı paylaşalım derim.

    YanıtlaSil
  7. Babaanneciginizin ellerinden öperim..o namussuzları artık kime havale edeceksek..kul hakkı degil mi bu? sahtekarlık degil mi bu? off offf! Allah şu gözü kör milletin gözünü açsa keşke.

    YanıtlaSil
  8. Ellerinden opulesi bir babaaneniz var, iyi ki var...Siz bu olayi blogunuzda paylasmmissiniz ama bunu daha cok insanin gormesini okumasini saglamak lazim. Kose yazarlarindan birine gondermeyi dusunmez miydiniz???

    Sevgiler,
    Asuman

    YanıtlaSil
  9. yazıyı okuduktan sonra sanırım söyleyebileceğim ilk şey "yazıklar olsun" demek. küçükken, çevreden duyduğum bu ülke neriyo gidiyor sözünü bu kadar genç bir yaşta benim bşle söylemeye başlayacağımı düşünmemiştim. hem yapılana üzüldüm, hemde babaanneye üzüldüm. neyse ki sorun kısmen de olsa çözülmüş.

    YanıtlaSil