19 Ekim 2015 Pazartesi

# Novadünya

Novadünya 9 Aylık


Bu ay dönümü yazısını 6 gün gecikmeyle yazabiliyorum ne yazık ki :( İstanbul'da yoğun ve yorucu geçen günler nedeniyle, ay dönümü yazılarını yazarken içine girdiğim duygusal yoğunluğa günlerdir kavuşamadım. Şimdi de çok konsantre olamıyorum ama zaman geçtikçe hatırladıklarım azalacak, çok geç olmadan yazmalıyım.

Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi artık oldukça büyüdü Nova'cım. Fotoğraf çekimleri de oldukça zorluyor, hiç bir fotoğrafta net hallerini yakalayamıyorum. Ayrıca doğduğundan beri neredeyse kel olduğu için, son zamanlarda oldukça belirginleşen saçları da ifadesini biraz değiştirdi. Bu yüzden gözüme farklı geliyor artık.

Bu ay doktor kontrolünü tatile gideceğimiz için bir hafta erken yapmak zorunda kaldık. Boyu 75cm olmuş, kilosu da tam 10kg (9.950). Dışarı çıktığımızda hala sling ile taşıyorum ama bazen belimi zorluyor ağırlığı. Yine de kucakta taşımaya göre daha rahat ve güvenli. Kucağımda olduğunda, her nerede olursa olsun kayıp yere inmek istiyor. Tabi ki yürümek için :)

Bu ay yine bol bol yürüdük. Beraber yürüdüğümüz için onunla birlikte ben de gün içinde binlerce adım atıyorum. İstanbul'dakiler biraz zayıflamış buldular beni :P Zaten tek parmağımı tutarak yürüyordu ve sağa/sola/geri dönüşleri rahatça yapıyordu ama bu ay yürürken durup çömelme, yerdeki oyuncağı alıp kalkarak tekrar yürüme alıştırması yaptı bol bol. Hala parmağımı tutuyor tabi bunları yaparken, yine de çömelip kalkarken bana veya başka bir yere dayanıp güç almıyor, sadece bacak gücü ile yapıyor. Hatırlıyorum da Helodünya bu çalışmaları bağımsız yürümeye başladıktan sonra yapmıştı. Nova ise önceden tüm alıştırmaları bitirip doğrudan koşmaya geçecek galiba.

Aslında bu güne kadar çok yürüdüğü için ilk adımlar heyecanı yaşayamayacağım gibi hissediyorum. Genelde biraz uzağıma bırakıp hadi  bana gel dediğimde biraz korkuyor ve hemen yere çömelip oturuyor düşmemek için. Fakat kendi isteğiyle ellerini bırakıp adım attığı çok oldu. Dolayısıyla ilk adımları ne zamandı bilmiyorum. Hele geçenlerde koltuğun kenarına bırakıp bir kaç saniyeliğine arkamı döndükten sonra, o koltuğu sıralayıp, arada olan boşluğu aşıp (nasıl yaptı hiç bilmiyorum göremedim), diğer koltuğu da sıralayıp yanıma geldiğini gördüğümde yaşadığım şaşkınlığı anlatamam. Hepsi çok kısa sürede olmuştu.

Yürümeyi sevdiği kadar karıştırmayı da seviyor. Hatta daha çok olmalı ki bu yüzden tüm evi gezip duruyoruz. Hem bizim evde hem de misafir geldiğimiz evlerde incelenmemiş yer bırakmadı. Dolaplar, çöp kutuları, banyolar, ağır da olsa çekmeceler favorisi. Kendi başına açıp boşaltıyor yaramaz.

Bu ay algıları çok açık ve kolayca öğrendiğini farkediyorum. Ben hiç öğretmedim ama kendi kendine gel gel yapmayı öğrenmiş eliyle. Aba, baba, anne, mama kelimelerinden sonra dedeye geçti ve ona seslenerek dede ge ge diyor el hareketiyle birlikte. Dedesini çok seviyor öyle ki bugün dedesi biraz hafifçe öksürdü ve bunu duyunca önce dikkatlice yüzüne baktı, sonra yanına gidip kucağına başını koydu ve sarıldı. İlk başta tesadüf bir hareket zannettik fakat babam  çok hoşuna gidince bir 4-5 defa daha aynısını yaptı ve hepsinde gidip sarıldı :) 

Çoğu bebek gibi çamaşır makinesine ve elektrikli süpürgelere hasta. Geçen gün teyzesi çamaşır asarken, kıyafetleri alıp önce silkelediğini görünce, o da aynısını yapmaya başladı. Silkeleyip silkeleyip teyzesine uzattı. Yine aynı gün balkondaki toz bezlerini alıp taa makineye götürdü ve içine koydu. Yıkansınmış hay allahım :)

Böyle bilinçli hareketleri günden güne çoğalıyor. Isırmayı çok sevdiği oyuncağını benim ağzıma zorla sokup kikirdiyor. Sevdiği bir kişiyi görünce koşup bacağına sarılıyor ( tabi koşmaktan kastım elimden tutup koşması), istemediği bir yöne yürütmeye çalışınca tepiniyor ayak diretiyor, sevinince hopluyor, etrafında hareket halinde olan çocuklara deli oluyor, peşlerinden bağıra bağıra koşmayı seviyor.

Bu ay hem dişlerden hem de ablasının getirdiği hastalıklardan, çoğunlukla hasta idi. Hala burun akıntısı ve öksürük var. Tam 3 diş çıkardı ve 8 dişli (üst alt 4 bitti) bir yumurcak oldu. Hala kaşınıyorlar hiç ara yok :(

Hastalıklardan dolayı ek gıda işi de nanay :( Kimi günler hiç yemiyor kimi günler çok az, düzenli ve planlı öğünler hazırladığım kızıma göre beslenme konusunda ihmal ediyornuşum hissine kapılıyorum bazen ama bir yandan da anne sütü aldığı için memnunum. Zaten gelişimi de şu ana kadar başladığı persentil eğrisinde devam ediyor. Geceleri ise hasta olmadığı zamanlarda en az 3 kez, hastaysa neredeyse tüm gece emmek istiyor. Ne yazık ki sık ve hırçın emmekten memeucu  yaralarım pek iyileşemiyor.

Çok şükür mutlu, neşeli güler yüzlü bir bebek. Dışardaysa keyfi yerinde, dışarı çıkmak için kapıya yapışıyor. Kedileri, köpekleri gördüğü zaman seviyor, kuşları ördekleri dikkatle inceliyor. Kumları, toprağı mıncıklamaya, çiçeklere dokunmaya bayılıyor. Ablasına hala hayran, onların sevişmelerini seyretmeye doyum olmuyor.

Çok şükür.



 

6 yorum:

  1. Ne güzel, daha nice mutlu günleri olsun. Bizim ufaklık da ablasına hayran :) Birlikte oyuna dalıp beni unutacakları günler yakın gibi....

    YanıtlaSil
  2. ne güzel boyle büyüme evrelerine şahit olmak :) allah sağlıklı uzun ömürler versin

    YanıtlaSil
  3. Maşallah NOva'ya :) çok sevindim..

    YanıtlaSil
  4. Oncelikle maşallah diyorum, Novaya bayılıyorum. İnstagramdan da takip ediyorum, helo da nova da cok tatlilar :)

    YanıtlaSil
  5. Maşallah, çok çok önde gidiyor Nova kuzusu :)
    Zeka seviyesi de epey ileri gibi, öyle görünüyor.
    Maşallah maşallah :)))

    YanıtlaSil