4 Ağustos 2015 Salı

Yaşasın Misafir Gelecek!

Evinizde misafir ağırlamayı sever misiniz? Yoksa misafir lafını duyduğunuz andan itibaren strese mi girersiniz? Davetli olsun,  davetsiz olsun misafir berekettir derler di mi? Yoksa bu söze hiç inanmıyor musunuz?

Ben misafir geleceğini duyduğum andan itibaren heyecanlanırım. O zamanki ev hali ve şartlara göre bu heyecan bazen tatlı bazen stresli bir telaş getirir. Ama o da ne? Sıradan hayatıma birden bire gelen bu heyecanla, bir an önce üzerimdeki rehaveti silkeleyip harekete geçmem lazımdır. Tabi beynim çoktaaan işlemeye başlamıştır. Önce ev işleri, sonra ikramlıklar kafamda döner durur. Evde ne malzemem vardı, o malzemelerle en iyi, en sevilecek ne yapabilirim şeklinde hesaplar. Misafirlerimin neyden hoşlanabileceğini, ne yapacağımı düşünürken, aslında onlar daha gelmeden bağlantı kurmuş oluyorum kendileriyle. Tamamen iyi niyet içeren pozitif bir enerji ile. Davet edilen kişi siz olduğunuzda ise bu hazırlıklar sizin için yapılmış, bu enerji sizin için yaratılmış oluyor. Hiç haberiniz yokken bile.

Sonra sırada evi derleme, toparlama var. Günlerin sıradanlığını aniden kesiyor misafir. Ki o sıradanlıkta sehpanın tozları bile artık bir parçası olmuştur evin. Hergün yapılan ev işleri biraz daha titiz oluyor, gözden kaçan ayrıntılara dikkat veriliyor. Ev havalandırılıyor, mis kokularla temizleniyor. Havlular misafirlik olanlarla değiştiriliyor. Ne güzel bir değişim, mecburiyetten de olsa ne güzel bir yenilenme. Evin havası ve enerjisi tazeleniyor böylelikle...

Evi bitirdikten sonra ikramlıklara geçiyorum ben, bazen de ikisi beraber süregeliyor. Ne zamandır soframıza gelmeyen özlediğimiz yeni birşeyler pişirsem, aman lezzetini iyi tutturayım, dibini tutturmayayım diye pür dikkat kesilsem, daha güzel görünsün diye salatayı süslesem... Güzel tabaklar bardaklar da çıkarmalı, sofraya bir de ufak bir çiçek koymalı... Tamam yeriştirmek için koştururken insan farkedemiyor ama, şimdi bu yazıyı okurken topluca bakınca ne kadar da tatlı telaşlar değil mi? Her bir eylem nasıl da pozitif aslında. Misafire hazırlanırken kendimize de bir ödül vermiş oluyoruz. Sıradanlıktan çıkıp hayatımıza biraz özen getiriyoruz.

Misafir geldikten sonra ise durum daha iyi bir hal alacak. Birlikte edilen sohbetler, dile getirilen beğeniler, eline sağlıklar, bereket versinler... Misafirlerin iyi niyeti evinizin pozitif enerjisini arttıracak, aslında misafire yapılmış görünen herşey, o eve geri dönmüş olacak. 

Evine çok sık misafir gelen veya istemediği kişileri ağırlamak zorunda kalanlar, benim yerimde olsan böyle demezdin diyecekler biliyorum. Öyle inanıyorum ki, kişi iyi niyetini korur ve iyi niyetle misafirine hazırlanırsa (ki yukarda yazdım daha hazırlık süresinde başlıyor pozitif enerjisi) gelen kişi ne kadar fesat olursa olsun, bu yoğun pozitif enerjiyi bozamayacaktır. Onun fesatlığının zararı yine kendine olacaktır.

Hayat gelip geçiyor, zamanı kaçırmamalı. Misafircilik oyunlarıyla ara sıra renk katmalı...




16 yorum:

  1. okuduuum..yok yine olmadı.. mutfakla aram olmayınca o stres tatlı olmuyor bende, alooo anne hattı yapıyorum hatta ne pişirsem diye :)
    aslında gelenlerin niyeti sadece sohbet olsa ve ben mısır patlatsam(onu iyi yapıyorum) yanına da çay.. cidden gerilmeyeceğim :)
    bir de etrafı yine de üstünkörü temzilerim ben :) yok ben bu yazıya uymadım hiç, çıkıyorum aradan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence birkaç yıl sonra olur, elifle beraber kekler poğaçalar yapmaya başlayınca çok iyi öğreneceksin

      Sil
  2. Bende aynen böyleyim. Enerjim iki katına çıkar. Ve önce kendime yapılacaklar listesi hazırlayıp hepsini hallederim. Misafircilik iyi bişey ıpin ucu kaçmadan evin düzenini koruyor bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ben de kafamda liste yaparım. Burada çok misafirim olamıyor ama ben de fırsatları kaçırmamaya çalışıyorum

      Sil
  3. Başka kültürleri bilmiyorum ama bizim ülkemizde ikramlar abartılıp, hep ön plan da oluyor, bilmem kaç çeşit yapılıyor.(Çalışıp, bir de misafir ağırlayıca olan kadınlara oluyor) amaç yiyip içmek olmamalı hoş vakit geçirmek olmalı diye düşünürüm hep. Anneannemin bir sözünü hatırlatır bu durum bana yemekle dost olan her gün küsülü gezer. Kolay gelsin. Ayşe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız ama bu akıma uyup uymamak kişinin elinde bence. Ne kadar ne yapacağına ev sahibi karar vermeli, ne derler ne düşünürler gibi meselelere takılmamalı

      Sil
  4. Misafir çok severim, kahvaltıya gelsin, yemeğe gelsin...Çok da yorarım kendimi, bir bakmışım bacaklarım kopmuş ama dediğin gibi o sıradanlık, monotonluk kırılıyor evde, sohbet, muhabbet...
    Ne kadar özenirsem de o kadar terslik çıkar mutfakta, bir de hep yeni şeyler deneyesim geliyor, eğer gelen yabancı biri değilse risk alıyorum:) Geçen bi tart yapmıştım diyetteki arkadaşım yesin diye gördüğüm bir tarifi deneyeyim demiştim, taş gibi oldu!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok yoruluyorum ben de ama sonradan o yorgunluk bile güzel geliyor

      Sil
  5. Sizin yaşadıklarınızın çoğunu ben de yaşıyorum. Ben misafir ağırlamayı çok severim. Evime misafirlerin gelmesini çok isterim. Yalnızca bana birkaç gün önceden haber verirlerse iyi olur. Vermeseler de buzluğumda hep bir şeyler vardır ama haberli misafire çok daha iyi hazırlanıyorum ve içime daha çok siniyor.

    YanıtlaSil
  6. Cok guzel anlatmissiniz . Misafir heyecanı harika gerçekten. Yeterki bir gün önceden haber verilmiş olsun. Aslı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet önceden haber almak iyi olur, eğer aniden geliyorsa o da mutfaga iştirak etmek zorunda kalacak :))

      Sil
  7. Sana misafirliğe gelesim geldi Gece :)

    YanıtlaSil
  8. Bende çok telaşlı olurum misafir geleceği zaman. Normalde güzel olan, lezzetli olan o zaman olmaz falan. Sen çok güzel yazmışsın ama, bu yönden düşünmemiştim hiç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir çok mevzuyu yıllardır baskalarından gördüğümüz şekilde içselleştiriyoruz ama kendi tavırlarımıza kendi yargılarımızı vermek bizim elimizde

      Sil