12 Nisan 2015 Pazar

Sünnet Çocuğu Novadünya, Kelepçeli Metot

Geçtiğimiz cumartesi günü (4 nisan) oğluşu sünnet ettirdik. O gün 2 ay 20 günlük idi. Uzmanlara göre bu olayın travmasını yaşamamaları için 2-8 yaş arası tavsiye edilmiyor. Ya önce ya sonra. Çoğu anne doğar doğmaz veya ilk aylarda yapılmasını tavsiye ediyor. Bebeğin tam hareketlenmediği dönemde operasyon ve iyileşme süreci daha hızlı oluyor çünkü. Biz de doğduğundan beri istiyorduk ama burun tıkanıklığı geçsin, kolik ve reflü biraz hafiflesin derken ancak bu zamana kaldı. Yine de geç kalmış sayılmayız ancak Nova gerçekten çok hareketli. Bunu doktorlar da söyledi ve ne yazık ki çok tepindiği için biraz zorlandılar.

Amsterdam'da sadece sünnet yapan Türk doktorların bulunduğu bir klinikte yaptırdık. Birçok kişi orada yaptırmış ve tavsiye etmişti. Operasyon çok uzun sürmedi, belki en fazla yarım saat. Ancak yatmayı sevmeyen, feci şekilde ağlayan ve tepinen oğlum doktorları panikletti ve normalde bir doz iğne ile yapılan uyuşturmayı üç doz yaptılar. Öyle çok ağladı ki yanında ömrümden ömür gitti o yarım saatte. Hani bırakın yeter yapmayın deyip alıp çocuğu kaçıcam o derece ama geri dönüşü yoktu ne yazık ki. Eve gelince de 4 saat aralıksız ağladı. Sanırım acıdan çok korku sebepliydi bu ağlama çünkü zaptedilmeye çalışırken doktorlardan korktu. Ondan sonraki günlerde hiç bir rahatsızlık belirtisi yoktu, canı yanmıyordu sanırım.

Klasik dikiş yönteminden farklı olarak, kelepçe metodu diye bir yöntemle yapıldı sünnet. Bu yöntemde dikiş yerine bir metal halka ve klips kullanılıyor. Cumartesi bu işlem yapıldıktan sonra bir iki gün düzenli aralıklarla düşük miktarlı paracetamol verdik ve çarşamba günü kelepçe çıkarıldı. Kelepçe takılıyken herhangi bir rahatsızlık olmadı. Yine kucağımda normal şekilde taşıdım ama aşırı baskı olmamasına dikkat ettim. Belki metal canını acıtır diye bu süre içinde hiç slinge koymadım. Bir de her gün en az iki kere banyo veya bele kadar suya sokup kalabildiği kadar uzun tutun dediler, rahatlatırmış. Ben de her gün iki kez banyo yaptırdım. Banyoyu zaten seviyordu ama şimdi feci alıştı :)

Çarşamba günü doktora gitmeden önce yine bir doz ağrı kesici fitil verdim ve bize verdikleri uyuşturucu etkili kremi sürdüm. Kelepçeyi çıkarmak çok kısa sürdü, yine ağladı ama çok değildi sanırım orayı hatırladı çünkü daha bekleme salonundayken dudaklarını büzmeye başlamıştı :(

Sonrasında da herşey yolunda gitti çok şükür. Kelepçenin sıkıştırdığı kurumuş derinin kendiliğinden düşeceği söylenmişti. Bugün itibariyle de derinin çoğu düşmüş durumda. İlk gün bu kadar küçük yaşta yaptırdığıma pişman olsam da şimdi rahatız ve oldu da bitti maşallah :)

10 yorum:

  1. Ben iletişimciyim. Medyanın halkın üzerinde oynadığı binlerce oyundan biri de bu sünnet işi. Aslında sünnetin sağlıktan cinselliğe çok zararlı bir olgu olduğunu biliyor muydunuz? İnançları bilmem ama bu denli okumuş akademik kariyer ile uğraşacak derecede bilimsel zihniyete sahip olan anne babalar bile çocuklarının kendi inancını keşfetmesine izin vermeden "damgalıyor", ben buna üzülüyorum. Bloğunuzu çok seviyorum ve sizi kırmak istemem, sadece görüşlerim bu yönde. İçinizin nasıl eridiğine eminim 2,5 aylık bebecik o acıyı hissederken. Benim içim elvermezdi, zaten küçükken yapılan vaftizler gibi veya 10 yaşında bir kız çocuğunun başını örtmek gibi görüyorum bunu. Dediğim gibi bunlar şahsi görüşlerim, paylaşmak istedim... Sizi takip ettiğim kadarıyla çok iyi bir annesiniz, bunun için ayrıca tebrik ederim ve mutlu, huzurlu bir ömür dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim icin sunnet olmus olmamis hic farketmiyor olmasa da olurdu. Bu konuda esime guvendim saglik icin gerekli oldugunu soyledi ve ona guveniyorum, esim mutlaka bu konuyu yerli yabanci bircok kaynaktan arastirmistir

      Sil
  2. Ben de oglumu sünnet ettirmeyeceğim, gece. Bu konuda oldukca okudum sağlık açısından söylenen faydalarının bilimsel bir dayanağı yok. yani ben de bu sonuca vardım. Aren doğmadan once bu konuda konusmaya baslayarak eşimi de ikna ettim. Zaten cok fazla itirazı olmadı. Bizim düşüncemiz en azindan kendi kararını verecek yaşa gelene kadar yapmamak. 10 'lu yaslarinda eğer kendi isterse yapılır. Sonuçta onun bedeni onun kararı noktasında eşimle hemfikiriz. Benim tek endişem, Türkiyenin bu muhafazakarlaşma sürecinin tehlikeli boyutlara ulaşması ve oğlumuzun hayatını zorlaştırracak bir karar almis olmak. içimi rahatlatan sey ise, yaptırmak isterse hemen halledilir, ama keske yaptırmasaydininiz derse geri dönüşü yok.
    Neyse, bu bizim düsüncemiz. Size geçmiş olsun ve oldu da bitti maşallah diyor, Novadünyaya öpücüklerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Allah damatlığını göstersin derler şimdi ama kızacaksın son yazından sonra diye, oyyy kuzu, geçmiş olsun, mutluluklar diyorum, başka ne diyim :D Maşallah!

    YanıtlaSil
  4. bir kizim var oglum yok ama sanirim bende confused mom in yolundan giderdim bu konuda.

    Gecmis olsun oglunuza

    YanıtlaSil
  5. hayırlı olsun.maŞALLAH :))

    YanıtlaSil
  6. Ne iyi olmuş erkenden olduğu, benim oğluşlarınki zorlamıştı onları. Böyle daha pratik ve rahat geçmiş gördüğüm kadarıyla. Maşallah oğluşa:-)

    YanıtlaSil
  7. Canım hayırlı ,uğurlu olsun kuzucuğa..Ege sünnetsiz olduğu için doktoru sık sık pipiyi kontrol etmem gerektiğini söylüyor tıkanma açısından.Ben bütün çocuklar için sağlık diliyorum,en önemlisi bu,çok öpüyorum sizi:)

    YanıtlaSil