10 Nisan 2015 Cuma

Sling Deneyimimiz

Bir önceki yazımdan slingin nimetlerinden ne denli faydalandığım anlaşılmıştır :) Üç aydır yoğun bir şekilde kullandığım için bu konuda bir yazı yazabilirim sanırım :)

İlk çocuğumda tehlikeli olacağından korkan eşimi ikna edemediğim için kullanmadık sling. Chicco kanguru almıştık ama onu da kullanmamız sayılıdır, pek işlevsel gelmedi. Belli bir aydan sonra da durmak istemedi içinde kızım. Neyse ki bebek arabasında duruyordu.

Nova'nın doğumunda ise kullanmak istiyordum ve eşim bu sefer pek karışmadı. Hatta en başından beri o da bağlayıp taşıyor ve kendi başına bağlamayı beceriyor. Bence sling ile bebek taşımak erkekleri çok havalı yapıyor ;) 

Doğumdan önce araştırıp Türkiye'den Boba marka bir wrap sling aldım, gelirken kayınvalidem getirdi. Hollanda'da da aynı ve başka markalarda slingler var ama en ucuzu Tr fiyatından iki kat pahalı olunca ordan almak daha mantıklıydı, nasılsa getiren olacaktı.  

Doğrusu slinglerin kumaş seçenekleri var mıdır, hangisini almalı gibi konuları araştırmadım. Hepsinin aynı olduğunu düşünüyordum ve hala emin değilim. Bizim slingin kumaşı bence kalın ve kışlık. Bebeğim kış bebeği olduğu için sorun olmadı ama yazın kullanmak sıkıntı yaratabilir ve evde bağladığımda bebeği olmasa da beni çok terletti. Kumaşın fotosu aşağıda, dışı penye içi triko gibi.


Kumaş çok esnek gerçekten, başlarda korktuğum için çok sıkmıyordum ve bebeği koyunca aşağı düşüyordu. Böyle düzgün bağlanmadığında sırt ağrısına neden oluyor. Şimdi sıkı sıkı bağladığımda sırtım çok iyi dengeleniyor ve ikimiz de çok rahat ediyoruz. 


Her yerde her koşulda kulandım. Biraz gevşetip bebeği aşağı indirerek emzirebiliyorum ve hemen ardından yine kaldırıyorum. Sıkı olduğu için kendiliğinden gazı çıkıyor :) 

Amsterdam merkezde sling kullanan çok var ama bizim kasabada fazla yok. Beni kucağımda slingde bir bebek ve elimde bebek arabasında bir çocuk ile görenler hayretle bakıyor ve gülümsüyorlar (ki bilirsiniz buralarda kimse kimseye bakmaz). Fakat dün uzaktaki parktan gelirken slingde yenidoğan bebek taşıyan bir anne gördüm, birbirimize gülümsedik ve gözlerimizle mesajlaştık. "Ne güzel sen de sling kullanıyorsun" "biz farklıyız di mi" anlamlar içeriyordu. Çok yaygın kullanılmadığı için olsa gerek sling kardeşliği gibi bir hissiyat doğuruyor ve insanın "sen de bizdensin" diyesi geliyor :) 

Aaa en önemli şeyi yazmayı unuttum, sonradan ilave edeyim. İki doğumumda da aynı kiloda hamile kaldım ve aynı kiloyu aldım, doğumdan sonra aynı miktarları verdim. Ama hamile kalmadan önce  de fazla kilom ve göbeğim vardı zaten. Şimdi ise ilk doğum sonrasına göre göbeğim daha ufak! Hatta hamile kalmadan öncesine göre daha ufak. Ben bunu slinge bağlıyorum. Belime bağlarken karnımı sıkı sıkı sarıyorum, bir nevi korse işlevi görüyor. Korseyi de ne yazık ki hiç kullanamadım çünkü çiş tuta tuta yaptığım annelikte tuvalete koşarken korse kazalara sebep oluyor hep :D


8 yorum:

  1. maşallah Novadünya kocaman olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Ceyda Düvenci'yi nasıl dövmekten beter ettilerdi bebeğini slingde taşıyor caniiii kadın diye, hatırlar mısın? Şimdi Türkiye'de de "moda" olmuş ama kesinlikle katılıyorum çok kullanışlı. Ben de hoppediz marka slingi çok kullandım Maya'da ama bağlamak çok uzun sürüyordu (20sn'yi geçen herşey uzundu o zaman benim için) ve eşim kullanamıyordu, bir de bana ebe bağlamayı öğretti ama o kadar sıkı bağladı ki, senin gibi ben de korktum (ayol ben nefes alınca sıkıyordu beni o derece, normal mi?!) bu nedenle biz hemen Manduca marka kanguruya geçtik 1 ayın sonunda ve 15 aylığa kadar kullandık, hayatımı kurtardı diyeyim.. Blogda yazmıştım zaten uzun uzun ama herkese tavsiye ederim ben de!
    Bu arada o slingden fırlamış sarı kafayı öperim ben ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet normal gerçekten çok sıkı olacak yazının sonuna ilave yaptım muhtemelen sen okuduktan sonra bak :)

      Sil
  3. Önceki yazın hala aklımdan çıkmıyor, nasıl bir gün geçiriyor ki bu kadıncağız ,tek başına ıkı çocukla falan diye aklımdan bır suru sey gecmedı dersem yalan olur.Evde odadan odaya gecerken bır elım kırlı toplar diğeri düzenleme yapmaya çalışırken ,mutfaktakını salona salondakını banyoya derken hep aklımdan gectın o gece :) unutmak mumkun değil, kutluyorum .
    Sling benım doğumumdan sonra daha çok populer oldu ve yaygınlastı.O sıra bende kanguru takardım ama emınım anlattıgınıza gore slıng cok daha yumusak ve rahat .Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı biraz korkutucu oldu galiba ama değil ben hiç şikayetçi değilim keyfim neşem yerinde gücümü farketmek de ayrı bir haz veriyor

      Sil
  4. Metehan doğmadan bir heves kangru almıştım ben de ama altı aylıkken en son içine sığdı. Bilgiç de öyle. Pek bir işime yaramamışlardı. Bu daha kullanışlı gibi gözüküyor.

    YanıtlaSil
  5. merhaba gece,ben slingi NEKO marka aldım yerli üretim tuniko.com'dan . Hem daha ucuz Hemde bana göre daha kaliteli sadece penye ama sıkı dokunmuş bir penye. aklında olsun :). İnstagramda da dediğim gibi beim minnak başlarda seviyordu ama son dönemde istemiyor hiç slingi

    YanıtlaSil
  6. Ben de momforthebaby kanguru aldım, o da çok moda buralarda; ama yani ya ben düzgün bağlayamadım, ya da bir sorun var belim ağrıyor arkadaş.
    İlk dönem yenidoğan kundağı vardı, güya Oğuzalpi içine koyup işlerimi yapacaktım, çocuk içine sığmadı :D Sonradan öğrendik ki bizimkinin boyu ayına göre falan azıcık uzunmuş, zaten aldığımız kısa boylu tontiş bebek kıyafetleri de olmamıştı :D

    Bir de ben Oğuzalp Eren kadarken anakucağına koyardım dururdu, yatağına koyardım kendi kendine oynarken uyurdu falan ne mesut günlerdi :) Öyle sling, kanguru ihtiyacımız olmadı o yüzden de, sadece sürekli emdiği için düşünmüştüm ben ama sonra onu da düzene oturtmuştuk.

    Şimdi kendi başına durmuyor, sürekli meme istiyor, üzerime saldırıyor fenalık geçiriyorum :)

    YanıtlaSil