14 Nisan 2015 Salı

# Novadünya # Novadünya Büyürken

Novadünya 3 Aylık


Haftasonu hesaplarıma göre ayın 13ü çarşamba gününe geliyordu. Kafamda planlar yaptım, o gün kızım okulda, sabahtan fotoğraf çeker rahat rahat yazısını yazarım diye. Sonra dün akşam bi farkettim dünmüş. Nasıl oldu da böye öne geldi bilmiyorum ;p

Yorgun kafam dün akşam yazacakları toparlayamayınca yazı bu güne kaldı, fotoğraf da yarına. Zira bugün epey yoğunduk, nihayet çıkan oturma iznini almaya gittik Nova'nın. 29 Nisan'da İstanbul yolcusuyuz :))

Ayın 9'unda gittiğimiz aylık kontrolde boyunun 3cm daha uzadığını, kilosunun da 900gr arttığını öğrendik. Bu ay daha az kilo almış ama tahmin ediyordum, artık çok daha hareketli çünkü. Uzun zamandır yatarken ayaklarına basıp kalçasını kaldırıyordu zaten, şimdi buna hoplayıp ilerlemeyi eklemiş. Hop diye atıp kayıyor ve yatakta ilerliyor, anakucağından kendini çıkartıyor. Artık bağlamadan bırakamıyorum. 

Boyu da 61cm olduğu için 62 nolu kıyafetler iptal, 68 ve az büyük de olsa 74 e geçtim. Özellikle sünneti takip eden günler boyunca sıkmasın rahat olsun diye 74 leri giydirdim. Yeniden alışveriş yapmamız lazım iki gündür internetten listeliyorum, oğluşuma çok tarz kıyafetler seçiyorum :))

Bu ay gülümseyişleri kahkahalı gülüşlere, ağlamaları konuşmalı şikayetlere dönüştü. Tam olarak agu diyerek aguluyor ve doğduğundan beri anne (ınna, aınne) diye ağlıyor. Anne diyebildiği için eşim ona baba dedirtmeye çalışıyor. Daha başarabilmiş değil :)

Bu ay ayrıca bana düşkünlüğü de arttı. Önceden bazen babası uyuturdu fakat artık uyutamıyor. Gün içinde de kucağında gezdirirse veya oturtup oynarsa duruyor işte biraz. Tam anlamıyla oturtmuyoruz ama son 10 gündür oturmak için çabalıyor. Kafasını ve gövdesini kendi başına 30 derece kadar kaldırıyor, ellerinden tutunca doğruluyor ve yatmak yerine kucakta oturarak durmak istiyor. Böyle etrafı daha iyi gözlüyor tabi. Gözleri hep ablasının renkli oyuncaklarında veya onda. Onu görünce seviniyor, artık ilişkileri biraz daha zenginleşti. Mesela bugün ilk saç yoluşunu gerçekleştirdi ablasının :)))

Sling aşkı devam ediyor ama biraz kullanımı azalttım. Malesef Helo'nun gürültüsünden etkilenmeden tek uyuyabildiği yer sling. Oto koltuğunu sevmeye başladı ancak kırmızı ışıkta durmaya tahammülü yok. Bebek arabasında çok uzun olmasa da duruyor. Geçen hafta gittiğimiz parkta çok kalınca ilk salıncağına da bindi ve o gün yüzü biraz yandı.

Uykuları da düzene giriyor çok şükür. Günde 4 kez yarım saat (bazen bazısı 1 saate çıkıyor, özellikle sling uykuları) uyuyor, gece ortalama 8.30 da gece uykusuna geçiyor. Süreleri biraz uzamaya başladı. İlk uyku 3 saat sonrakiler 1,5 saatti; şimdi ilk uyku 4-5 saat olabiliyor sonrakiler de 2-2,5 saate çıkabiliyor. İki kere 6 saat uyudu çok şaşırdım ve sevindim.

Anne sütü almaya tam gaz devam ediyor. Reflü hala bitmedi ama kolik bitti gibi. Ancak sebebi ne olursa olsun ağlaması hala cırlak, hala korkutucu ve panikletici. 

Elleri kullanma becerisi günden güne arttı ve şuan çok rahat şekilde yumruğunu şapır şapır emiyor, bazen çıngırağı yakalıyor, eline diş kaşıyıcıyı tutturduğumuzda götürüp dişlerini kaşıyor, parmağımı yakalayıp ağzına götürüyor, meme emerken göğsüme masaj yapıyor, banyo yaparken kasıtlı olarsk kolları ve bacaklarını çırpıp su sıçratıyor.

Emziğe ne yazık ki hala alışmadı, evdeki üç çeşit emziğe ilave bir de soothie aldık ama onu da diş kaşıyıcı olarak kullanıyor. İki aylık olduğundan beri dişleri kaşınıyor. Kızım da tam 2 aylıkken kaşımaya başlamış ve 5 aylıkken ilk dişini çıkarmıştı; sanırım Nova'nın da öyle olacak.

Ayın ortalarından beri uyurken birşeyleri tutmaya başladı. Kızım da aynı zamanda battaniyeyi tutmaya başlayınca eline daha ince diye tülbent vermiştim. O gün bu gündür hala ona sarılıp uyur. Nova'ya da muslşn bezlerinden vermeye başladım. O da sımsıkı tutuyor ve yanağına değdirip uyumaktan hoşlanıyor. Hatta bir kere gündüz uykusunda aydınlık diye olsa gerek yüzünü örttü kendi kendine ve öyle uyudu :)

İlk bebekte acaba şimdi ne yapacak diye beklediğim bebek gelişim aşamalarını, şimdi biliyor olsam da yine heyecanla bekliyorum. Bu sefer oğlum acaba nasıl yapacak, yaparken nasıl tatlı olacak heyecanı bu :) Zaman öyle hızlı geçiyor ki her ne kadar doya doya yaşamaya çalışsam da doyamıyorum. 

23 yorum:

  1. Ne huzurlu bir yazıydı bu. Ne mutlu size. :)

    YanıtlaSil
  2. İnsan ikinci çocukta çok daha rahat oluyor ve keydini çıkartıyor. Maşallah oğluşa, yumur onu annesi:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet daha rahatım ve keyifliyim çok şükür

      Sil
  3. o dudaklar tam yemelik maşallah

    YanıtlaSil
  4. Maşallah çokkkk tatlı....

    YanıtlaSil
  5. Çok taaatttttlıııııııı...
    maşallah.

    YanıtlaSil
  6. Maşallah ya, ne kadar kocaman bi oğlan bu :D Desene Hollanda'nın havası mı suyu mu, hakikaten uzun yapıyor insanları (Avrupa'nın en uzunu) Keyifli zamanlar başlamış, ne mutlu size :) Kış bebeğinin en güzel hali de bu zaten, bahar gelince o da ele kola gelmiş oluyor ya.. Artık gezin dolaşın ooooh :D İstanbul'a da az kalmış, uzun kalabilecek misiniz bari?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem ki ondan mıdır ama şimdilik çok hızlı büyüdü vslla ben de şaşkınım. Kısmetse 1,5 ay kalıcaz :))

      Sil
  7. Bu oğlan çok ama çok bi' tatlı :)
    Maşallah ona :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, bloğunuzu çok seviyorum ve ben de Hollanda'ya taşınacağım için dikkatle okuyorum. Size birkaç çok mühim sorum olacak ama... Belki bir cevabınız vardır. Öncelikle eşim Hollandalı değil ama Avrupa vatandaşı başka bir ülkeden. Ailem Ankara'da ve onlar için herhangi bir vize alma kolaylığı oluyor mu? Acil bir durum olsa teknik olarak en kısa ne kadar zamanda gelebiliyorlar, bir bilginiz var mı?

    İkinci sorum ise ola ki annem yaşlandı-ihtiyaç oldu ve kendisini yanıma almak istedim, hiçbiri kolaylık sağlanıyor mu acaba?

    Diğeri de Hollanda vatandaşı olmak istersem ileride, Türk vatandaşlığını bırakmak mı gerekir?

    Vakit bulur da cevaplarsanız çooooook mutlu olurum! Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sorularınızın her birini net olarak bilmiyorum ama bildiklerimi yazacak olursam şöyle. Türkiyeden birini çağırmak için bir davet mektubu gönderiliyor ve 3 aya kadar kalabilmesi için vize alabiliyorsunuz. Vize alma işi 1 hafta 10 gün gibi kısa bir sürede oluyor. Bir kere üç ay geldiğinde hemen dönüp tekrar gelemez, altı ayda 3 ay gelme hakkı var. Yani dönünce üç ay sonra tekrar gelebilir.

      Hollanda vatandaşı olunca türk vatandaşlığından çıkmak zorundasınız. Ancak kanunda bir açık varmış. Eğer 5 yıldan fazla tr de yaşamışsanız (ki muhtemelen sizin için öyle olacak) dava açıp türk varandaşlığı hakkını yeniden alabiliyorsunuz

      Ve annenin sürekli kalmasıyla ilgili tam bilgim yok, mümkün olduğunu duymuştum ama araştırmak lazım muhakkak bir sürü şart vardır. Birde şu site işinize yarayabilir http://www.amsterdamda.com/

      Sil
  9. MAŞALLAH sizlere ve oğlunuza. Blogunuzu çok severek okuyorum, söylemek istedim. S
    evgilerle...Ayşe

    YanıtlaSil
  10. Ama bu tontiş çok tatlı :)
    Diş çıkarma hiç belli olmuyor, Oğuzalp de 2 aylıktan itibaren kaşımaya başladı ama 9. ayda çıktı ilk dişi :) Belki de erkeklerin meme takıntısı ile ilgilidir, ağızları boş durmuyor. Biz şu anda Oğuzalp'in meme çılgınlığından dolayı fenalardayız da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç çıkarmasını Tercih ederim doğrusu çünkü ilkinde çok erken çıkan dişlerden çok çektim 1 yaşında 12 dişi vardı dilanın. Fakat bunun da diş kaşıması sanırım çünkü damaklar şiş durumda artık anlayabiliyorum

      Sil
  11. Canım benim oğluşun maşallah çok tatlı, yakışıklı bir oğlan, bayıldım. Allah nazarlardan saklasın hem kızını hem oğlunu. Annelik pek maceralı bir şey vallahi ama ikinci de böyle anlayabilmek ne kadar güzel bir duygudur kimbilir. İlki daha panik dolu oluyor anladığım kadarıyla. Bir kız bir oğlanla edindiğin tecrübeler ne güzel, ikisinin de tadı bambaşka. Ablasını görünce sevinmesi de ne mutluluk verici, ilk saç çekme tecrübesini de tebrik ederim bunlar hayatın tadı tuzu, daha nice güzel mutlu anılar yaşayacaklar birlikte inşallah ve ilerde hepsine bol bol gülerler:)
    Güzel kızını ve oğlunu öpüyorum. Uzun uyku saatli, keyifli harika günler diliyorum sana. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. Nice güzel,sağlıklı ayları olsun.Maşallah kuzucuk..

    YanıtlaSil
  13. oyy masallah cok tatlı olmuş artık ele avuca gelir durumda büyümüş paşa :) bir bakmıssınız yaş 3 olmuş zaman cok hızlı geçiyor gercekten.

    YanıtlaSil