5 Nisan 2015 Pazar

NaMasum Temenniler

Her iki çocuğumun da doğumundan sonra bariz bir şekilde lohusalık yaşamadım. Fakat farkettim ki ortalama süreden (6 hafta) daha uzun süren duygusal bir taşkınlık hali yaşıyorum. Çok sık ve aşırı değil, sadece bazen bazı olaylara karşı daha hassasım, normalde etkilenmediğim şeyler etkileyebiliyor ancak sevdiğim bir yanı da coşkuyu gerçekten çok yoğun yaşıyorum. 

Bu günlerde de, normalde düşünmeden "amin inşallah" cevabını verdiğimiz temenni ve tebrik cümlelerinin çoğu beni olumsuz etkiliyor. Farkettim ki aslında iyi dilekler sunduğunu zannettiğimiz laflar, özünde olumsuzluk barındırıyor, olumsuzluğu çağrıştırıyor ve belki doğrudan değil ama dolaylı olarak zihnimize olumsuz etkisini nüfuzluyor.

Mesela nedir bunlar;
Yeni doğanlara söylenen, Allah analı babalı büyütsün ( iç sesim: yaa, bir de böyle olmama olasılığı var değil mi), bahtı açık olsun ( olmazsa ne olur), sağlıklı uzun bir ömrü olsun ( inşallah olur ya olmazsa)... Bu gibi cümleleri duyduğumda hemen aklıma olmama ihtimali geliyor ve bende saf bir neşe değil de bir melankoli hali oluşuyor. Yani hiç de pozitif bir mesaj değiller.

Yine toplumumuzdaki bir çok önemli olayda söylenen temenniler benzer şekilde: Allah damatlığını göstersin, bir yastıkta kocatsın, Allah ayırmasın... Aslında nesiller boyu aktarılan bu geleneksel sözler bile toplum olarak kaygı katsayımızın ne denli yüksek olduğunun bir göstergesi. O kadar kaygılıyız ki mutlu anlarda bile bunu yaşayamıyor, yaşamaktan korkuyor ve dualara sığınıyoruz.

Bunun üzerine hayatımdan bu tip cümleleri çıkarmaya karar verdim ve etkisi böyle olmayan cümleler ne olabilir diye düşünüyorum bir süredir. Ne yazık ki fazla bulamadım ama ilk aklıma gelenler
- tebrikler
- mutluluklar
- hoş geldin bebek

Siz de benim hissettiğim gibi hissediyor musunuz? Peki sizin aklınıza gelen pozitif mesajlar var mı? 




8 yorum:

  1. Bir ara ben de "geç olsun da güç olmasın"a sinir olmuştum. Onu "tez olsun , kolay olsun" a çevirdim:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzelmiş evet bunu da listeme alıcam

      Sil
  2. En sinir bozucu olanı da Allah acısını göstermesin! Bebek ziyaretinde kullanılacak cümle mi..

    YanıtlaSil
  3. Kayınvalidem bebeğime sürekli Allah büyütsün derdi. Ben bunu o kafayla sen buna bakamıyorsun büyütemeyeceksin olarak algılıyor ve çok sinir oluyordum... Hoş geldin bebek sefalar getirdin. benim olumlu bebek karşılama cümlem.

    YanıtlaSil
  4. Burda bence bir ayrım var; birincisi olumlu olduğu halde lohusa annenin hassaslığı nedeniyle onu endişelendirebilecek dilekler (inşallahlı), ikincisi de cümle yapısı nedeniyle olumsuza odaklı (mazallahlı) dilekler. Bu ikincisine ben de çok karşıyım, bariz sinirleniyorum içimden ve dışımdan mümkün olduğunca kibarca düzeltiyorum bu tip dilekleri. Sanırım bu tip dilekleri söyleyenler kötü niyetten ziyade bu olumsuzlama konusunda cahiller, hani "aklınıza gelsin de başınıza gelmesin" türü bir inanç içindeler. Mesela ben ananemi kaybettiğimde bazı insanlar "Allah bu acıyı unutturmasın" dediler, çok şaşırdım hiç duymamıştım ve baya da bozuldum ama sonra babam açıkladı, bu şu demekmiş "Allah daha büyük acı vermesin de bu acıyı unutmayın". İşte bu da olumsuza odaklanmak, sana "durumun yine iyi, şükret" demek yani.. Bakış açısı işte, haline şükret demek bile bazen insanı sinirlendirebilir, herkesin derdi kendine büyüktür çünkü..
    Ama ilk kategorideki temennilere sinirlenme be Gece'cim, inşallah amin de ama gerisine takılma. Bir de çünkü sadece tebrikler, mutluluklar dendiğinde de o tebriği samimi bulmayan, ay tek cümlede kısaca kutladı diye içerleyen lohusalar olabiliyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok sinirlenmiyorum üstelik ben de kullanıyorum. Ben o ayırımı yapmadım ama hani tütenin yazılarında da vardı, olumlu olsa da negatif içerikli kelimeler var. İnşallah hasta olmam ile iyi olucam arasındaki fark gibi niyet aynı ama çağırışımlar farklı

      Sil
  5. Bugün aynı cümleyi kurdum ben de herkesin her lafı batar oldu dedim ,Allah bir nefeste kurtarsın denince sanki belamı vermiş de kurtul bir an evvel demişler gibi geliyor ya da ayy ilk bir sene çok yorulursun aman zaten evdesin ikisi bir büyür işte dendiğinde hangisine çıldırayom şaşıyorum sanırım doğuma kadar insani ilişkileri dondurdam ruh sağlığım daha az yara bere alacak. Her şey gönlünce olsun dense bana yetecek bilebiliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Allah acilarini gostermesine bende cok sinir oluyorum. Cunku daha cumle bitmeden benim icime bir aci cokuyor !

    YanıtlaSil