2 Haziran 2014 Pazartesi

# Helodunya

Yeni Dil Öğreniyoruz

Bu kadar uzun ara vermezdim normalde ama geçen hafta biraz yoğun geçti. Hafta boyunca hafta sonu yatıya gelecek misafirlerim için hazırlık yaptım. Onlar geldiği zaman da Helocum ateşlendi. Şimdi daha iyi ama burun akıntısı devam ediyor. Üşüttü herhalde.

Geçtiğimiz hafta değil önceki Cuma günü okulda biraz zorlanmıştı. Sabah çok hevesli gitmesine rağmen orda oyuncaklarını paylaşmak istememiş, grupla yapılan işlerde (daire şeklinde oturmak, dışarı çıkmak, meyve saati gibi) onları yapmak istememiş ve bol bol ağlamış. Gittiğimde ağlar vaziyette buldum ve çok zor sakinleşti. Gerçi o sabah çok erken kalktığı için uykusu geldiği için tahammülü azalmış, gelir gelmez sızmıştı. Aradan on gün geçmesine rağmen hala aklına geliyor ve "ben okulda çok ağladım" diyor. 

O olayı takip eden pazartesi günü öğretmenle konuşmaya gitti eşim. Genelde uyumlu olduğunu ama o gün yorgun göründüğünü, sakinleştirme girişimlerini reddettiğini, zaten çok aşırı ağlarsa aramak zorunda olduklarını anlatmış. Dil öğrenmesine yardımcı olmak için de Dora'yı önermiş.

Geçtiğimiz cuma tatil olduğu için gitmedi ve bu haftadan itibaren salı ve cuma haftada iki gün gidecek. Biz de geçtiğimiz bir hafta boyunca ufak ufak okulda duyacağı bazı temel kelimeleri öğretmeye başladık. Kağıda resimlerini çizip boyadık ve okunuşlarını söyledik. Daha ilk denemede bir çok kelimeyi öğrendi bile.

Öğrendiği sözcükler şöyle (yazılış-okunuş-helonun okuyuşu)

Tafel- taafıl - tapıl ---->masa
Stoel- stuul- stul----> sandalye
Boek- buk- buk----> kitap
Fruit - frayt - fayt ---> meyve
Auto - auto- ato---> araba
Rugzak - ruğhzak - rudzak ---> sırt çantası

Bakalım bu hafta okul nasıl geçecek.


3 yorum:

  1. Geçmiş olsun ve kolay gelsin...
    Ben de burada arıyorum böyle haftada birkaç gün , birkaç saat gidebileceği bir yer ama biraz zor sanırım. Kayıt olmak için yıllar önce listeye adınızın yazılması falan gerekiyor. Dil konusu da düşündürüyor beni, ama görünüşe göre sizin minik kapmış bile dili... Allah kolaylık versin. Deneyimlerinizi takipte olacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun gruplarına gidiyor musunuz bilmiyorum ama tavsiyem anne katılımlı gruplara başlamanız. Biz 1,5 yasında basladık ve bunun faydaları oldu. Dil açısından olmasa da farklı ortamlarda bulunma, grup ortamına alışma, yeniliklere adapte olma, düzenli gittiğimiz için rutine hazırlık gibi. Şimdi okul konusunda ise geriye dil ve anneden ayrılma kalıyor. Yani bu yeni duruma dair bir çok aşamayı kolaylaştırmış ve sayısını azaltmış oldu oyun grupları

      Sil
  2. Oyy kıyamam ya , hayatla ilgili öğrenmeleri gereken ne kadar çok şey var değil mi ?
    Helo'cum çok şanslı ama senin gibi bir annesi var canım.

    YanıtlaSil