Bebekler ilk doğduklarında muhtemelen bu sinyali iyi biliyorlar. Karnı ağrınca, gazı olunca ağlamaları bu yüzden. Sonra özellikle kaşif ve oyuncu bebeklik döneminde bu sinyallere dikkat etmiyor, alışıyor ya da dinlemeyi bırakıyorlar. Çünkü altına yapınca annenin değiştireceğini öğrenmişlerdir ve oyun baldan tatlıdır :)
Kızım henüz bezi bırakmadı ama yavaş yavaş sinyalleri vermeye başlıyor. Kendini hazır hissettiğinde bırakacağına inanıyorum. Fakat dediğim gibi çocukta bir bilinç oluşması lazım ve bunun için ufak ufak çalışmalar yapıyorum, şimdi yaptıklarımdan bahsedeyim istedim.
- bazı anneler tuvalet anlarını özel ve gizli yaşamak isterler. Ben bu konuda rahattım, en başından beri istediğinde yanımda bulunuyordu. Bu sırada ne yaptığımı hep anlattım. Tabi babasının özel anlarına asla şahit olmadı, girmek istediğinde reddettik.
- demin bahsettiğim sinyalleri farketmesini sağlamaya çalışıyorum. Uzun zamandır kaka yaparken iyice belli ettiği için, bak şimdi karnın ağrıyor kakan geldi diye söyleyerek, karnında hissettiği gerginlik ile kaka ilişkisini kurmaya çalıştım. Şimdilerde bu hissi farkına varıyor ve söylüyor. Üşenmezse (bazen oyundan vazgeçemiyor) tuvalete yapıyor kakasını.
- çişin sinyalini farketmeleri biraz daha zor kanımca. Çünkü muhtemelen çok fazla tutmuyorlar ve mesane baskısını yoğun hissetmiyorlar. Bu da benzer şekilde anlatılabilir ama kızım için henüz başarılı olduğumu söyleyemem. Çok süt içtikten sonra karnım ağrıyor diyor ve ardından çiş yapıyor genelde ve ben de bu ilişkiyi vurguluyorum her seferinde.
- bezli hayat ve bezsiz hayat farkını anlaması lazım. Bezsiz hayatın rahatlığını anlayıp buna özendirmek amacıyla her gün iki üç saat bezsiz dolaştırıyorum kızımı. Bu süre genelde sabah kalktıktan sonra (gece fazla yapmaz ve sabah yoğun bir şekilde yapar çişini ve her sabah tuvalete yapalım mı teklifimi hala kabul etmedi ne yazık ki) bezini çıkarıyorum ve öyle dolaşıyor. Bu arada çiş yapalım mı diye soruyorum ama hiç kabul etmedi daha. Genelde bu serbest süre, üzerine işemesiyle sonlanıyor. Ancak bu deneyim bile çok önemli. İlk seferlerde büyük şaşkınlık yaşamıştı. Şimdi farkedip birazını kaçırdıktan sonra tutmaya başladı ve koşa koşa bana gelip söylüyor.
- bezsiz sürenin sonunda bezini bağlarken, gün içinde bez değiştirken sürekli tuvalete yaparsan altın ıslanmaz, kaşınmaz, rahat olursun vs gibi şeyler söylüyorum.
- bunun dışında özendirme amaçlı lazımlık, oturak, kilot gibi şeyler de kullanılabilir ama bizim kızın pek ilgisini çekmiyor bunlar.
- kimi zaman kakasını yaptığını farkettiğimde, tuvalete gitmeyi teklif ediyorum ama kendinden çok emin şekilde davranıyor. İstemediğinde hayır diyor, istiyorsa zaten kendi söylüyor. Bu konuda bana söz hakkı bırakmıyor.
Dikkat ettiyseniz bu yazdıklarım hala onun seçme hakkını koruyarak onun kaka ve çiş geldiğini farketmesine yönelik bir çaba. Oysa çocuk, doğrudan üç beş günlük tuvalet kampına girdiğinde hem bu hisleri öğrenmeye, hem de canı istesin veya istemesin geldiğinde tuvalete yapmaya koşullanmış olur. Genelde oyunu bırakıp tuvalete gitmek de cezbedici olmadığı için bu süreç heves duymayan çocuklarda işe yaramaz. Ben bu iki aşamayı ayrı ayrı ele alıyorum. Önce farkındalık yaratma kısmı, sonra da her geldiğinde işini-oyununu bırakıp tuvalete gitmesi gerektiği bilinci ve bunun heveslendirilmesi. Tuvalete gitmeye teşvik için bir çok yerde okuduğum sticker yapıştırma aktivitesinin iyi bir yöntem olduğunu düşünüyorum.
E bunca zahmete ne gerek var ikisini aynı anda yap gitsin derseniz doğrusu ben o kadar büyük bir adıma hazır değilim. Hem kendimin hem de onun sinirlerini yıpratmadan, olayı uzun zamana yayarak bitirmeyi umuyorum.
Benim yöntemim sizin çocuklarınızda ne kadar uygulanabilir bir yöntemdir bilemiyorum ama bir fikir verecektir.
Sevgiler
Sonradan ilave. Hani yukarda iki aşama dedim ya, birincisi öğrenmek, diğeri tuvalete gitme eylemi bunları ayırmak çocukta karışıklığa neden olabilir, sonuçta bunlar ilişkilendirilmesi gereken eylemler bunu kabul ediyorum. Ben de sürekli çiş-kaka ve tuvalet ilişkisini kuruyorum sadece şimdilik özendirmeye çalışıyorum ama zorlamıyorum kararı ona bırakıyorum, bez bağlamayınca hep tuvalete yapacağını telkin ediyorum. Değişime hazırlamaya çalışıyorum diyebilirim.
Tuvaleti her kullandıklarında çıkartma veriyordum ben de. Çıkartmaların arasından seçip banyonun fayanslarına yapıstırıyorlardı. Bu bayağı özendirici olabiliyor.
YanıtlaSilBir de gündüz söyledikleri anda gece de bezlerini çıkarttım. Bilgiç'ten çok korkuyordum, sabaha kadar bezi taşardı normalde, değiştirmem gerekirdi. Ama çişini söylemesiyle gece de yapmayı kesti. Ha bir de gece kendileri demeden sürükleyip tuvalete götürmedim asla, uykularında falan. O zaten anneye tuvalet eğitimi oluyormuş:-)
Ne çok diyeceğim varmış:-)
Kolay gelsin:) Dila yakında bezi bırakacak bence maşallah her seyi anlıyor biliyor. Aslında çocuklar dogduklarinda kendilerini kirlettiklerinde rahatsız hissediyorlar. Mesela Oğuzalp ilk hafta beze yapmiyordu bildiğin:) yavrum açtığımız an yapıyordu ne yapacaksa temiz temiz :)
YanıtlaSilGece, hatırladığım kadarıyla sen yıkanabilir bez kullanıyordun. Aslında o bezlerde ıslaklık hissedildiği için farkındalığın arttığı ve daha çabuk tuvalet iletişimine geçildiği yazıyordu. Sizde bu durum gerçekleşme di mi?
YanıtlaSilBir dönem kullandım ama fazla değil küçük gelmeye başladılar kullanamadım
Sildediginiz gibi cocugumuzu özgür birakmaliyiz...kizim 2,5 yasini gectikten sonra gelip ciddi ciddi söylüyordu altima yapabilirmiyim diye , bende yap kizim diyordum ...sonrada hemen degistirmemi istiyordu ..aslinda hazirdi ama ben hazir degildim , disari cikinca orda burda tuvalete oturtmayayim diye ...en sonunda annem ele aldi gece ve gündüz bez baglamayi kesti , gündüz hemen tuvalete kostu, gecede 2 sefer yarisini altina yarisini tuvalete yapti ...sonra tamamen bitti... cani nezaman isterse ozaman birakmali ....kiyamam onlara ...kolay gelsin
YanıtlaSilGene ne güzel özetlemişsin :) Seninle aynı fikirdeyim.Eğitim vermeyi değil , bilgilendirip takip etmeyi tercih ediyorum.Evde herşey ona nasıl istiyorsa , baskı yok :)
YanıtlaSilçok güzel bir yaklaşım.. ve yine bayıldım blog açılış resimlerinize :) çok sevgiler
YanıtlaSilmerhaba:) bence sıla cok şanslı ve bu konuyu da hızlı bir sekilde halledeceğe benziyorsunuz(masallah) ben en cok tuvalet egitiminde zorlandım diyebilirim.. ilk denememiz 2013 Haziran Temmuz aylarında olmuştu, vee cok buyuk bir hayalkirikligi olmuştu ikimiz icinde.. daha sonra Şubat'ta iki de bir bezden sızan kaka ve cinsler canima tak edince çıkardım attım bezi.. ve şükürler olsun başardım bu defa... kolaylıklar diliyorum, anneliğinizde hayranım biliyormusunuz, cok sabirlisiniz masallah..
YanıtlaSilkolay bir alışma süreci olsun canım
YanıtlaSilyazdım sanmıştım ama becerememişim sanırım. Facebook'ta "bezsiz bebek " grubu var bir bakmanı tavsiye ederim, temelde aynı yöntemi izliyorsunuz. Fikrini merak ettim.???
YanıtlaSilO grubu biliyorum ama incelemedim, bu konuda çok şey okudum. Temel olarak görüşlerine hak vermekle birlikte kendimde o enerjiyi bulamıyorum. Onlar doğduğundan beri veya çok ufak aylarda başlıyorlar. Yalnız basıma olduğumdan acemi anneliğimde öğrenmem ilgilenmem düzen oturtmam gereken çok şey vardı sadece bu konuya odaklanamadım. Dila ilk aylarda çok kusuyordu tüm dikkatimi ona verdim, sonra erken diş çıkarmaya başlamasının ardından genelde iştahsız olduğundan ne yedirsem nasıl yedirsem derdi, bir dönem sürekli oyun ihtiyacından oyun araştırmaları derken bu zamana geldik. İkinci çocuğum olsa her konuyu aynı anda idare edebilirim şimdi ama o zamanlar sadece tek konuya ağırlık verebiliyordum.
SilMeme den ayirma olayi cozersem sirada tuvalet egitimi var..bende senin gibi yapiyorum canım. . Sadece tuvalete hic kaka yapmadi..teklif ettim istemedi..kolay gelsin:)
YanıtlaSil