29 Şubat 2012 Çarşamba

# Düşünce Yazıları # GeBelik Günlüğüm

Ne Zaman Doğacağına Bebek mi Karar Vermeli Anne mi?

Elbette ki bebek dediğinizi duyar gibiyim, ben de öyle düşünüyorum aslında ama şunları da düşünüyorum.

- Bazı durumlar oluyor, bebek çok erken tarihte gelmek istiyor. Yirmili haftalarda sancılar başlıyor, bu durumda ya prematüre olarak doğuyor ya da doktor müdahale edebilirse, daha erken deyip sancıları önleyici ilaçlarla, doğumu mümkün olduğunca geciktirmeye çalışıyor bebek daha da gelişsin diye. Burda karar kimin?

- Bazı durumlarda kırklı haftalara kadar bekleniyor, doğum bir türlü başlamıyor, en sonunda suni sancı ile (ya da sezeryan ile) doğum başlatılıyor ve bebek alınıyor, peki burda karar kimin?

- Bazı durumlarda amnios sıvısı oranı düşüyor, daha sancılar başlamadığı halde, bebeğin sağlığı için doğum suni sancı yada sezeryan ile gerçekleşiyor, bu durumda karar kimin?

- Bazı durumlarda ise, herşey normal seyrinde devam ederken, yeterli açılma gerçekleşmiyor ya da bir sorun oluşuyor, onca zaman sancı çektikten sonra sezeryana dönüş yapmak zorunda kalınıyor. Böyle durumlara maruz kalan annenin yorgunluğunu ve psikolojisinin nasıl etkilendiğini tahmin etmek çok zor değil.

- Bazı durumlarda ise planlı sezeryan oluyor, anne hiç bir psikolojik yıpranma yaşamadan doğuma girip çıkıyor ve süreci atlatıyor.

Buraya kadar yazdıklarımdan sezeryana eğimli gibi görünmüş olabilirim ama değil. Daha önce de belirttiğim gibi iki seçeneğe de eşit uzaklıktayım ve ikisinden de korkmuyorum (ya da eşit derecede korkuyorum diyelim fakat korkum doğum şeklinden değil, benim için her iki durumunda yaşamadığım değişik bir şey olmasından kaynaklanıyor)

Yukarıda verdiğim örnekler için ama bunlar anormal durumlar denilebilir ama bunun bir önemi yok. Çünkü durum anormal olsun ya da olmasın o bebeklerin de seçim yapma hakkı var. Bütün bu olasılıkları düşündüğümde aslında görüyorum ki tüm seçeneklerde karar bebeğe ait. Planlı sezeryan da olsa, normal de olsa, bebek demek ki öyle doğmayı seçmiş diyorum.

Hangi şekilde doğum yapacağına karar verirken annenin hisleri çok önemli. Ben bir şeyin hayırlısı olması için dua edip de, Allah'ın beni ona yönlendirmesine iman ediyorsam, içime doğan seçeneğin, Allah'ın bizim için hayırlı olanı işaret ettiğine inanıyorum. Bu durumda insan, verilen karara güvenmeli, diğer seçenek nasıl olurdu diye düşünmemeli.

Anne eğer sezeryan mı normal doğum mu diye kararsız kalıp da seçme aşamasında, Takdir-i İlahi'ye güvenip, kararını ona göre vermişse, aslında bu yine bebeğin seçimi oluyor. Demek ki bebek o şekilde doğmayı, o süreci yaşamayı/diğerini yaşamamayı seçmiştir.

Bütün bunları düşününce bebeğin ne zaman geleceğine karar vermesinin işaretinin sadece sancılar olamayacağını, içses yada anne-bebek arasındaki telepatik bağ ya da güdü denilen şeyin referans alınması gerektiği sonucuna varıyorum ben.

Henüz bizim doğumumuz için böyle bir sorgulamaya girişmedim. İki hafta sonraki doktor kontrolümüzden sonra bunu düşüneceğim. Ben de çok merak ediyorum hangisi olacağını.

15 yorum:

  1. korkman çok doğal. bende doğurana kadar tabiri caizse 3,5 atmıştım :)ama kendimi hep telkin ettim, yolda giden çocuklu kadınlara bakıp "bak bu doğurmuş bir şey olmamış o zaman bana da olmaz" "milyonlarca yıldır dişiler bu şekilde doğurmuş" diye diye kendimi telkin ettim.ama doğurunca anladım ki doğumda gerçekten de korkulacak bir durum yokmuş. hepimizde doğum yapma gücü var.şimdi diyorum ki 10 tane olsa gene doğururum. asıl zor olan yaramaz bebeğe bakmakmış :))

    sana da hayırlı doğumlar diliyorum. ikiniz için en iyisi neyse o olsun.çok da takmamak lazım. nasılda dağ başında değiliz. elimizin altında hastane var.sezaryan ya da normal bir şekilde doğacak o bebiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazıda vurgulamak istediğim korku değildi ama olsun :) Şu an doğumdan pek korkmuyorum ve senin gibi düşünüyorum ben de onca insan yaşamış bir şekilde üstesinden gelmiş diye. Doğum sonrasından da çok korkmuyorum, tabi şimdiden bebeğin huyunu suyunu bilmediğimden ahkam kesemem ama az buçuk nasıl davranacağımı biliyorum

      Sil
  2. benim kızım kendi karar verdi gelmeye :)
    2 kasım 2005 gününe sezeyan için anlaşmıştık doktorumla, bir gün önce hiç kımıldama olmadı karnımda endişelenip doktoruma gittim, hemen acil olarak sezeryana alındım, yani 1.kasım'da doğdu kızım, neden mi? tuvaleti gelmiş tutamamış, karnımda yapmış, yarım saat geç gitseydim hastaneye, önemsemeseydim, ikimizde zehirlenebilirmişiz, korkutmak istemem ama dikkat edin günde 12 kez kımıldamısı lazım sayın mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelik güdüsü sizde çok işe yaramı, ihmal etmemişsiniz. Ben de hareketleri takip ediyorum bir süredir. Bu sıralar yer azlığı sebebiyle azalma var ama yine de düzeni devam ediyor çok şükür

      Sil
  3. Allah nasıl kararladı ise her iki şekildede hayırlısı ile atlatırda Dila bebişi kucağına alırsın,

    YanıtlaSil
  4. merhaba gece
    bende senin gibi kendi ulkeme coook uzak bir yerde dogum yaptim.taaa avusturalya da.orada cok fazla ultrason hakki olmadigi icin bebegin dogum yoluna girip girmedigini anlamak icin son zamana kadar beklemek gerekiyordu.8 ayda kanama olunca ultrasonla bakip sezeryana karar verildi.cok uzuldum oncesinde normal dogum istedigim icin.ama cok sukur cok kolay gecti ve bebegim sorunsuz olarak dunyaya geldi.bu yuzden bebekler kendisi karar veriyor nasil gelecegine.iyi olan tarafi simdiden kendi kararlarini almis olmasi.ins dila hanimda saglikla dunyaya gelir.kotu hicbirsey dusunmemek gerekiyor.
    kendinize iyi bakin

    YanıtlaSil
  5. bebekler dünyanın en tatlı varlıklarıdır:)

    YanıtlaSil
  6. GeCeciğim, dediğin gibi bebekler kendi karar veriyor ne zaman geleceklerine. Benimkiler planlı sezaryendi biliyorsun, belli bir tarihten önce kesinlikle gelmemelerini söylemiştim laf dinlemişlerdi. Ama sezaryen tarihi belli olsa bile bebeği öyle istediği için daha erken doğuma giden arkadaşlarım da var. Yani herşey olması gerektiği zamanda ve olması gerektiği gibi oluyor, kafaya takmamalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim de vurgulamak istediğim bu, hangi seçenek olursa olsun bazı şeylerin öyle olması gerektiği için oluyor

      Sil
  7. hayırlı zamanda hayırlı mekanda doğsun inşallah...

    YanıtlaSil
  8. çoçuğun doğacağına anne adayı kendini hazır hissettiğinde vermeli bu önemli kararı:)

    YanıtlaSil
  9. doğum nasıl olursa olsun tarihe bebek karar veriyor aslında.. benim hiç açılmam olmadığı için sezeryan oldum.. aslında tarih 3 ocaktı.. kontrole gittiğim gece nişanım geldi.. sabah apar topar gittik.. sancım vardı ama açılmam hiç olmamıştı.. istersen bekleyelim dedi doktor.. ama yılbaşı tatili kastı beni biraz.. yok dedim bugün olsun ne olacaksa.. 28 aralıkta epidural sezeryanla geldi kuzum.. seninde hayırlısı neyse o olsun inşallah.. vaktiyle sağlıklı gelsin meleğin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinize öyle doğmus demek ki, bence bu da bebeğin seçimi, o sırada anneyi o şekilde yönlendirmiş :)

      Sil
  10. Bence Bebek Karar Verir. Yada Vermeli. Keyif >Olsun diye sezeryan ile doğum yapan kadın cok.

    YanıtlaSil
  11. bence de durumu normal evrimsel süreç açısından ele alırsak bebek karar vermeli. akışına bırakmak gerekiyor sanırım. doğadan da esinlenmek gerekirse, siz hiç bir kedinin doğum anını kendisinin seçtiğini gördünüz mü? bence doğal akışın bir parçası olarak bu gibi durumlar da oluruna bırakılmalı :)

    YanıtlaSil