8 Aralık 2011 Perşembe

# cloth diapers # cotton diapers

Yıkanabilir Bebek Bezi ve Bizim Seçimimiz

Bundan yıllar önce sanıyorum ilk defa Anne ve Bebişi'nin blogunda yıkanabilir bebek bezlerinin modern versiyonu ile tanışmıştım. Görünüşü ve kullanımı hazır kağıt bezler gibi olan ama yıkanabilen bezler hemen ilgimi çekti çünkü çevre koruması açısından mümkün en az atık çıkarma çabasında oldum hep.

Yıkanabilir bezlerin bebeğin sağlığı konusunda artıları saymakla bitmiyor, bunlara burda değinmeyeceğim, zira bu konuya meraklı kişiler internette bolca bilgi bulabilir. Diğer yandan sağlıkla ilgili mevzular her zaman yüzde yüz kontrolümüzde olamıyor. Anneler ne kadar dikkatli davransa da, mümkün en organik en doğal şeyleri kullansa da başka etmenler de var sağlık konusunda. Tabi bir anne elinden gelenin en iyisini yapar, ama demek istediğim illa hazır bez kullanan çocuklar sağlıksız olacak yada yıkanabilir bezler daha sağlıklıdır diye bir genelleme yapamıyoruz. Diğer yandan yıkanabilir bezleri ıslaklık hissinden dolayı sık sık değiştirmek zorunda kalmak onun artısı oluyor, eğer kağıt bezler de o kadar sıklıkla değiştirilse olumsuz etkileri azalabilir. Tabi bu daha maliyetli bir seçenek oluyor.

Bu açıdan baktığım için, yıkanabilir bezleri seçmemde çevrenin etkisi daha büyük benim için. Sağlık konusunda kontrol elimizde değil ama çevre konusunda öyle. Herkes aman dünyayı sen mi kurtaracaksın dese de, hayatım boyunca "insanlara, doğaya, diğer canlılara nasıl davranırsan o şekilde karşılık alırsın" inancında oldum.

Hamileliğin başlarında eşime bu bezleri düşündüğümü söylediğimde onun da beni desteklemesi ve elinden geldiğince yardımcı olacağını söylemesi beni daha da cesaretlendirdi doğrusu. Yine de bir diğer faktör olan Helo'nun poposunun vereceği tepkiyi şimdiden bilmiyoruz :) Eğer o da okey derse, bu bezleri mümkün olduğunca çok kullanacağım :)

Ve tabi bu karardan sonra çok geniş bir araştırma yaptım. Modeller, çeşitler, forumlar, fiyatlar kafam allak bullak olmuştu. Üstelik sadece Türçe ve ingilizce siteler değil, slovakça ve almanca siteler, hatta sipariş verielebilecek komşu ülkeler (polonya, macaristan, avusturya, çek cumh) hepsine baktım. Edindiğim bilgilerden çıkardığım sonuç şöyle.

Temelde 3 farklı türde bez var, birincisi bambu bezler :

ikincisi malzemeleri %100 pamuk yada bambu olan all in one (yada aynı türde olup yaşlara göre ebatlandırılmış), bunlar çıtçıtlı yada cırtlı olabiliyor


 ve bir de eski zamanlardan kalma klasik bezler (bunların bazıları bağcıklı değil bir çeşit mandalla tutturuluyor).



Hepsi üzerine bulabildiğim tüm yorumları okudum, kendimce yaptığım değerlendirmelerden sonra şu sonuçlara vardım.

  • Bambu bezler, dokusu nedeniyle çok sağlıklı görünüyor ama genelde daha kalın bir yapısı varmış, bu yüzden özellikle yenidoğanlarda kabarık popo etkisi yarattığından bu seçenekten vazgeçtim.
  • All in one olanlar, doğumdan itibaren bez bırakıncaya kadar kullanılabildiklerinden öncelikli tercihim oldu, üstelik çok güzel renk ve desenleri var. İç kısmında bir bölme var ve oraya emici microfiber pedler konuluyor, bambulara göre nispeten daha ince bir yapıdalar. Uzun zaman kullanılması bir artı ama bazı açılardan düşüncelerimi karşılamıyor, bunu aşağıda belirteceğim.
  • Klasik bezler ise bağlaması diğerleri kadar pratik olmadığından ve sızdırmazlık konusunda zayıf kaldıklarından elendi.
All in One bez olmasına karar verince bu sefer de hangi marka&fiyat arayışı başladı. Gördüm ki her ülkenin kendi markası varmış (slovakyada bile 2 marka var), fiyatlar, erişim gibi konularda oldukça zaman harcadım. Fiyatlar konusunda hepsi aşağı yukarı aynı değerde (bir bez ortalama 35-40 tl civarında), ancak e-bay üzerinden çoğunun üretim yeri olan Çin'den sipariş verilirse tanesi birkaç dolara geliyor.

Diğer yandan benim düşüncem şöyle idi. Eskiden dikdörtgen bezler oluyordu ve bir de muşambadan bir dış kısım. Aslında benim ihtiyacım olan şey muşambanın işini görebilecek ve kullanımı kolay olabilecek bir dış katman. İçi yine bez olsun, ben o dış katmana koyayım ve bağlayayım.

All in One bezler bir dış katman ve içine koymak için iki mikrofiber bez olarak satılıyor. Üzerindeki farklı çıtçıtlar bebeğin beline göre ayarlamayı sağlıyor.


All in One bezlerinin çıtçıtlı dış katmanı istediğim özelliği sağlıyor. Ancak içine konan mikrofiber bezler bence pratik değil. Çünkü içine koyduğunuzda haliyle dış katmanın yüzeyi de batacak ve her değiştirmede o da değişmek zorunda. Bu sebeple de çok sayıda bez almak lazım. Mikrofiber bezi üstte koy diyeceksiniz, ancak o da yapay bir malzeme olduğu için doğrudan cilde temas etmemesi öneriliyor, cilde temas eden yer pamuklu yumuşak bir doku olmalı.


Ben de içine sokmadan üstte koymak üzere pamuklu bezler hazırlamaya karar verdim. Annemle Eminönü'ne gittiğimizde (aslında şansımı deneyip bambu kumaş aradım ama bulamadım) havlu şeklinde %100 pamuklu kumaşlardan aldık. Havlu olması önceliğim değildi ama ona rastladık ve annem de eskiden bebek bezlerinde böyle kumaşlar kullanıldığını söyledi.


Havlu nispeten kalın olduğu için uzunluğu satın aldığım All in One bezin boyunda, 4 kat olacak şekilde kesip kenarlarını diktik. Yaklaşık 25 tane bezimiz oldu.


Böylece her bez değiştirmede alt kısmının değişmeyeceğini umuyorum. Tabi yine onlar da batacaktır ama diğer seçenekteki gibi olmayacağı açık.


Bunları kullanırken en üstte de liners denilen ince pamuklu bezler konuluyormuş.

Bu bezlerden henüz almadık ama sanıyorum son zamanlarda çıkan pamuk-bez karışımlı tuvalet kağıtlarına benziyor. Bunlar tuvalete atılıyor ve suda erime özelliğine sahipler, böylece alt değiştirirken bu kısmı doğruca tuvalete atıp diğerlerini suya koyacağız.

All in One bez konusunda da ilk tercihim FuzziBunz oldu. Özellikle diğerlerine göre bir artısı, bacak sıkılığını ayarlamaya yarayan düğmeli lastikleri. Bebeğin kilosuna göre bacağına uygun şekilde sıkıp gevşetiliyor ve böylece sızdırmazlık sağlanıyor. Diğer yandan siparişi en son Türkiye'ye gidişimden önce verip, ben ordayken siparişin gelmesi ve iç bezlerini ona uygun ebatta hazırlamamız gerekiyordu. Bu yüzden e-bay siparişleri yetişecek durumda değildi. Ancak FuzziBunz'ın siparişten sonra ilk iş gününde teslim etmesi gerçekten memnun edici bir gelişmeydi ve fiyatı da 5 li set aldığım için biraz daha ekonomikti :) Ben ordayken gösterdiğim herkes (özellikle yaşını almış olup, bebek bezlerini elde yıkamış olanlar) bunların dokusunu, kullanışlılığını çok beğendiler ve böyle pratik bir yıkama bez olmasına şaşırdılar :)


Şimdilik elimizde 5 FuzziBunz All in One set var ve sanıyorum bir 5 tane daha alsam yeterli olacak, onu da ilerleyen zamanlarda alacağız, nasılsa iç bezlerimiz hazır :)

Bir de bu işin maliyet boyutu var elbette. Ablam kullandığı için Türkiyede'ki fiyatları biliyorum. Orda en iyi kalitedeki kullan at bezlerinin en büyük paketleri 16-20 tl arasında değişiyor, burda ise nedense çok daha pahalı 17-20 euro arası (2.5 tl ile çarpınız). Benim şimdiki toplam maliyetim 135tl (fuzzibunzlar) + 30 tl( pamuklu kumaş , bu daha ucuza da bulunabilir ben metre hesabı aldım, parçacılar da takip edilebilir). Liners ve bir miktar daha All in One setlerden alacağım düşünülürse 350 tl civarı tutabilir tüm masraflarımız. Burdaki bebek bezi fiyatlarına göre oldukça fark edecek uzun vadede.

31 yorum:

  1. ayynen senin gibi düşünüyordum. ben de kendim mi yapsam diye.
    hatta aklıma şöyle birşey gelmişti.
    o sonradan koyduğun pamuklu bezler gibi bezler olsa ve onlarında altı su geçirmez kumaşla kaplı olsa, sadece ara bezi değiştirir, diğeri çok batmadığı sürece değiştirmeyiz diye düşünmüştüm.
    bunun yapılmışını buldum:

    http://www.babyneo.com.tr/urunler/yeninesil.html

    benm de birçok çeşidim oldu ama bu söylediğim en çok kullandığım olacak bence.
    bu arada elimde birçok çeşit ve bir yenidoğan bebe var ama hiçbiri yenidoğana uygun değil maalesef :)
    biraz bebenin kilo almasını beklemek gerekiyor sanırım.

    YanıtlaSil
  2. umarım düşündüğünüz gibi gelişir herşey.. çünkü o yoğun tempoda bir de bezleri yıkamak açıkcası bana biraz zor geldi...kullandıktan sonra bizimle de fikirlerinizi paylaşırsanız belki 2. bebekte düşünülebilir..
    sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  3. banyosuyu dediğin ürüne dikkat etmemişim ama sanırım diğer çıtçıtlılarla gözüme aynı gözüktüğü için. Çok benziyor yapı olarak. Benim de yenidoğan için şüphelerim var bu bezlerin uygunluğundan ama aldıklarımın lastiklerinin en küçük bedene ayarlanmış haline tecrübeliler olur dediler bakalım görücez

    YanıtlaSil
  4. @marifetsende yıkaması belli bir rutine oturtunca zor değilmiş, birçok kişi benzer şekilde beni korkutsa da her iki kızında da özellikle eski tip bez kullanan ablam beni destekliyor, üstelik onlar elde yıkıyorlardı. Biz çamaşır makinesinde yıkayacağız. Eğer sabunlu bir su dolu bir kovaya bezleri basarsam makinede yıkadığımda pırıl pırıl olacakmış. Bir de üst katmanını atıcaz ya daha da kolay olabilir.

    YanıtlaSil
  5. Ben 6 aylık bebeğim için kullanıyorum. Şimdilik yarı zamanlı. Gece kullanmaya çekiniyorum. Ama o da olacak yakında. Unn.ado sitesinde şu anda fuzzibunzda kampanya var. Tanesi 17,5 lira. 5'li kampanyadan ucuza geliyor. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  6. @tomurcuk çok sağol yuppi müthiş bir indirim, hemen alsam iyi olacak zaten alacaktım

    YanıtlaSil
  7. Slovakya'daki bebek bezi fiyatları düşünüldüğünde seçiminiz bana da akıllıca geldi. Bebekler ilk başta daha fazla kaka yapıyorlar. Sonradan 1 ya da 2 günde bir yapmaya başlıyorlar bu nedenle zaman içerisinde kullanım açısından daha kolay olacaktır diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Gece'cim ne güzel telaşlar sarmış seni böyle :) Herşeyin en güzelini istiyorsun en iyisi olsun diyorsun yazdıklarından heyecanını görebiliyorum.Eski zamanlardan kalma o ilk sıradaki 2 bezi bizde kullandık 18 sene önce Ashley'de düşün artık :) Bence anne evdeyse ve çalışıyorsa en güzeli doğal bezlerdir.

    YanıtlaSil
  9. keske benim de bez yikayacak, kayanatacak zamanim olsa, ya da bakicimin bunu yapmaya azmi olsa. ama yok ne yazik ki. kizimin alerjik ve nazli pisikli popisini pamuklu kumaslara saramadik ama primanin hassas ciltlere uygun pamuklu bezine sardik biz.

    YanıtlaSil
  10. :) senin bu yazin bana, gecmis gunlerimi animsatti :)

    cok guzeller :) gule gule kullanin :)

    Oglanin uykusu cok hassas oldugu icin, alti az islansin hemen uyanirdi.. O yuzden ben geceleri hazir beze gecis yapmistim, gunduzleri bunlari kullaniyordum. Opsiyonlara acik ol, bebegin durumuna gore devam edersin :)

    YanıtlaSil
  11. ağzım açık kaldı :) süper bir yazı olmuş...inşallah birgün benim de böyle bilgilere ihtiyacım olur. annem bazen söyler ahh eskiden şöyleydi böyleydi diye bir an onu anımsadım :)

    Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  12. Vallahi bebek beziyle ilgili ilk kez böyle uzun bir yazi okudum cok bilgilendirici olmus ;)
    Minik prenses icin herseyin en iyisi tabii ;)
    Yalniz ben hazir bezlerden satin aldim kizima hep, yikamayi becerecegime inanmadigim icin...Sanirim o nedenle buralarda cocuk parasi veriliyor, cocuklarin bez, mama...vs masrafi karsilanabilsin diye...
    Umarim bu bezlerle cok rahat eder bebisin, sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Kampanya var şu an, FuzziBunz Onesize %40 indirim :-)

    http://www.hepsianneden.com/banyo-bakim/yikanabilir-bebek-bezleri/fuzzibunz-one-size-elite-bebek-bezi

    YanıtlaSil
  14. Bende bu konuyu uzun uzun arastiran ve normal bezden daha guzel olduguna karar verenlerdenim. Fuzzibunz siparis ettim ama aklima su soru takildi. Bebegin poposuna degen yuzey polyester microfleece denen bir tur polar kumasi. Polarda bildigim kadariyla petrolden elde edilyor. Seluloz yada coton olsa hemen 10 tane daha alacagim ama guvenemedim su an.

    YanıtlaSil
  15. Bende bu konuyu uzun uzun arastiran ve normal bezden daha guzel olduguna karar verenlerdenim. Fuzzibunz siparis ettim ama aklima su soru takildi. Bebegin poposuna degen yuzey polyester microfleece denen bir tur polar kumasi. Polarda bildigim kadariyla petrolden elde edilyor. Seluloz yada coton olsa hemen 10 tane daha alacagim ama guvenemedim su an.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bebeğin poposuna değen kısım çok yumuşak pamuklu bir kumaş, mikrofiber bezlerin değmemesi gerekiyor ki onlar da içine sokuluyor zaten. ancak ben mikrofiber bezi en üstte koyarak da kullandım çünkü zaten her durumda bir kat da liners konuluyor. linersı beze iyice sarınca popoya temas olmuyor

      Sil
  16. Merhaba Ben hepsianneden.comdan fuzzibunz
    one size elite
    siparişleri vermistm.bana kesim
    olarak küçük geldiler Bezin boyu bel kemigne zorla geliyor.sanki hayalari eziliyor o darlıkta nasl ciş yapck. tek beden
    olarak biliyordum yoksa belli bir
    bedeni mi var bunların. oğlum
    4,5aylik 8kilo tablodaki ayarlar
    sıkistriyor iz kalıyor vucudunda resmen.kendim ayar yapmaya
    çalıştım bacak bölgesindn sizmalar
    oldu..beli son lastikte ve citciti da
    en sondakini yapmama ragmen rahat gelmedi bana.şimdiden
    böyle dar gibiyken 2yaşina kadar
    kullanilamycak gibi geliyor.6taneyi 120tlye aldm boşuna mi aldım diyorum şimdi.ben nerde yanlış yaptım sizce.selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben başka sebeplerden dolayı ona pek vakit ayıramadım ve fazla kullanamadım, olduğu gibi duruyor. vakit ayırabileceğim dönem geldiğinde malesef aynı sıkıntıyı yaşadım ve kullanamadım.

      Sil
  17. Sevgili GeCe; bezlerin üzerine diktiğin havlu kumaşlar nasıl, kullanışlı oldu mu..? onlardan kaka kolayca temizlenmez diye düşündüm ben çünkü, merak içindeyim. bir de en son yoruma vakit ayıramadığım için kullanamadığım dediğin bezler fuzzibunz lar mıydı..? kaç yaşa kadar rahat kullanılabiliyor, üzerinde yazdığı gibi bezi bırakana kadar değil anladığım kadarıyla..? ve son olarak tecrübelerine dayanarak hangi bezi tavsiye edersin biz müstakbel annelere..?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yorumlarda da belirttim fazla kullanamadım ne yazık ki. Ancak kullandığım kadarıyla üst bezlerde de kendi bezlerinde de arınma açısından sorun yok. Zaten bebek kıyafetlerini yıkamayla ilgili yazdığım yazılarda sabun tozu kullandığımı yazmıştım. Bu bezleri de öyle yıkadım ve hiç sorunsuz temizleniyor. Fuzzibunzlar bize ufak geldi. Bırakana kadar kullanılan boylar en fazla bir yıl kullanılır ki bizim bebek ufak bebeklerdendi, daha erken sıkı gelmeye başlayabilir. Diğer markalar konusunda pek fikrim yok ne yazık ki

      Sil
    2. Gerçi bir yaşından sonra bezler yeniden olabilir bize şimdi mesela. Çünkü dişlerden sonra epey zayıflıyorlar dokuz aylıkken skinny olan pantalonu şimdi şalvar mesela. Sanırım bu bezler bir dönem küçük gelebilir ama sonra yeniden olabilir :))

      Sil
  18. yenidoğan bebegımız için kullanmak istıyoruz denemekte fayda var yıkama yaparken organik deterjanımız var acaba nasıl getirtiyoruz bu mıkrofıber besleri bilgisi olan varmı maıl atabilirmi ..leventgrl@gmail.com

    YanıtlaSil
  19. yenidoğan bebegımız için kullanmak istıyoruz denemekte fayda var yıkama yaparken organik deterjanımız var acaba nasıl getirtiyoruz bu mıkrofıber besleri bilgisi olan varmı maıl atabilirmi ..leventgrl@gmail.com

    YanıtlaSil
  20. yenı doğan bebek için bu yıkanır bezleri denemk ısterız nasıl getırtıyorlar yıkamk için organik sertıfalı deterjanlarımız var maılıme bılgı atabilirmisiniz leventgrl@gmail.com

    YanıtlaSil
  21. yıkanabilir bezleri araştırırken sana rastladım bi merhaba diim dedim :D

    ege geceleri o kadar çok çiş yapmaya başladı ki, badysi pijama altı pijama üstü ve uyku tulumu batıyor her sabah. kullandığımız bez de prima 5 numara. ege 11 kilo. yani öyle küçük bir bez değil. niye böyle çok çiş yapmaya başladı anlayamadım açıkçası. 1 haftadır annemde kalıyor ve iştahı müthiş derecede açılmış durumda. acaba ondan mı? çözemedim valla...
    hey gidi tarihe bak 2011... hamilesin daha... :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. arkadaşlar MEG BABY tavsiye ederim ikiz bebeklerimi bu bezlerle büyütüyorum veee çok memnunun hem türk malı hem kalıtelii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bende heveslenip aldım biraz da geç kaldık bezi bırakma aşamasıbdayız. Elimde çarlı banana ve bayb neo yeni nesil 7 tane nerdeyse hiç kullanılmamış bez var .isteyene ufak bir ücret karşılığında vermek

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  23. www.megbabystore.com internet sitemizden çok farklı modellerde ekonomik fiyatlar ile %100 Türk malı en kaliteli malzemeler kullanilarak üretilen ürünlerine ulaşıp siparis verebilirsiniz. SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  24. https://www.organikbebe.com sitesinden tamamen organik bebek bezini kullanıyorum.

    YanıtlaSil