16 Aralık 2011 Cuma

# GeBelik Günlüğüm # kundak

Bebeği Kundaklasakta mı Saklasak Yoksa Kundaklamasakta mı Saklasak

Öncelikle kundak yapmanın ya da yapmamanın tamamen bebeğin tepkisine göre şekillenmesi gerektiği kanısındayım. Bebeğe bir kundak deneyip mutlu ve rahat olup olmayacağına bakılmalı. Ancak bir çok kişi eski bir alışkanlık oluşu ve zararları nedeniyle tümden karşı çıkıyor, bebeğin rahat olamayacağını düşünüyor ve denemeye bile kalkışmıyor. En azından herkesin bir kere denemesi gerektiğini düşünüyorum.

Biliyorsunuz, eskiden bebek figürü eşit kundaklı bebek idi. Hatta çocukken çevremde hiç görmememe rağmen oyuncak bebeklerimi mendil yada tülbentlerle kundaklardım. Belki de yeşilçam filmlerinin etkisinde idik bilmiyorum. Ancak farkettiyseniz eski kundaklar çok sıkı olup bayağı uzun bir süre (belki 1 yaşına kadar) yapılırdı.

Böyle sımsıkı kundakların bebeğin iskelet gelişimine olumsuz etki yaptığı bugünkü doktorlar tarafından dile getiriliyor. Çünkü bebek anne karnında cenin pozisyonunda iken birden bire dümdüz olmaya zorlanıyor. Ben de kesinlikle böyle bir kundaklamanın doğru olmayacağını düşünüyorum.

Ancak şimdilerde aynı slinglerin moda olması gibi modern kundaklar da gündeme gelmeye başladı. Özellikle yabancı uzamanlar tarafından yenidoğan bebeklerin fazla sıkı olmadan kundaklanması tavsiye ediliyor. Bu amaçla modern kundak denilen hazır ürünler bile çıktı (aşağıdaki resim).

Biliyoruz ki yeni doğmuş bir bebek 3 ay kadar daha dış dünyaya adapte olamaz ve bazı vücut gelişimleri bu aylarda tamamlanır. Bu dönemde bebek genelde uyur, görme yetisi tam gelişmemiştir, bağırsak ve mide fonksiyonları işlevini tam oturtmadığı için kolik sancıları olur ...vs İşte bu dış dünya ile adaptasyon&dönüşüm sürecini bazı doktorlar 4. trimester olarak adalandırır. Anne karnında geçen 3 trimesterdan sonra doğumdan sonraki üç ay da aslında bunun devamıdır.

Bu açıdan bakıldığında bu dönemde bebeğin anne karnından dış dünyaya geçisini birdenbire değil yavaşça ve şok olmadan yapılması gerekir. Mümkün olduğunca çok anne ile temas halinde olması, onun sesini duyması gerekir. Mesela bebekler için hazırlanan kolik cdleri de aslında bu amaca hizmet ediyor. Oradaki müzikler bebeğin anne karnında duyduğu sesleri çağrıştıryor.

Kundak olayına gelecek olursak, bebek 9 ay boyunca anne rahminin koruyucu sıkılığı altında idi. Dünyaya geldiğinde birden bire farkedeceği boşluk duygusu onu sarsıyormuş. Anne karnında el, kol bacak hareketlerine izin vardı ama bir yere kadardı, karşılaştığı engel ona güven veriyordu. Bu yüzden doğduğundan itibaren çok sıkı olmayan ama yine de bir sarmalanma hissi verecek olan kundaklar bebeğe kendini iyi hissettirecektir. Nitekim birçok bebek de bunu yadırgamaz. Battaniye ile kabaca sararız ya bebekleri, işte böyle bir sarmalamadan bahsediyorum. Aşağıda internetten bulduğum birkaç görsel mevcut. Her iki resimde de bebek çok sıkı değil ve özellikle bacaklarını karnına çekmesi için yeteri kadar serbestliğe sahip.


Tabi yenidoğan bir bebek sık sık emdiği için, genelde anne kucağında olacaktır. Ancak kendi başına uyumaya bırakıldığı zamanlarda böyle sarmalamak, olmadı battaniyeyi biraz kenarlardan altına sıkıştırmak faydalı olabilir. Mesela şu an 7 aylık olan yeğenime ablam hiç kundak yapmamıştı ama son zamanlarda battaniye ile sarmalandığında daha kolay uykuya geçtiğini farkkettiğini söylüyor. Biz yetişkinler bile tehlike anında cenin pozisyonu alıyorsak (ki bunun nedeni olarak, bilinçaltımızda anne rahmindeki koruyuculuğa dönme arzusu gösterilir), bebeklerdeki bu güdüye şaşırmamak gerekir. Mesela şu resimdeki bebek sıkışık durmasına rağmen ne kadar da huzurlu görünüyor değil mi?


Diğer yandan böyle bir sarmalama bebeği daha sıcak tuttuğu için de tavsiye ediliyor, biliyorsunuz bebekler bizden 3-4 derece daha sıcak hissetmeliler bir dönem boyunca. Tabi yaz bebeklerinde sıkıntı yaratabileceğini düşünebilirsiniz, o zaman da ince tülbent gibi bezler kullanılabilir. Sadece kol ve omuz çevresinden bir sarmalanmanın bile aynı hissi vereceğini düşünüyorum.

Bu konuda tecrübesi olan annelerden görüşlerini de bekliyorum :)

8 yorum:

  1. Kundak konusuna katılıyorum.ben tüm çocuklarımı sıkmadan sarmalardım ve uyuma süreci daha kısa olurdu.ne zaman kundağı açsam elinden kolundan korkuyormuş gibi titremeye başlardı.yavaş yavaş sindirerek bırakırdım onlar büyüdükçe.Eskiler yanlış olanı yapmazlarmış derdim hep o zamanlar,bir bildikleri varmış demek ki :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. benim kızım ellerini hiç sardırmazdı. hala da öyle uyur başının iki yanında yukarda. yani kesinlikle doğru bebeğin tepkisine göre hareket ediyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. biraz uzun olucak ama :)
    kayra doğduğunda bende istemedim kundaklamak, ve yaz bebeği olduğu için zaten sıcak birde kundaklamak neymiş diye düşündüm 1 hafta sürekli ağladı vs.. kayınvalidemin kundaklayalım dediğinde daha sözünü bitirmeden itiraz etmiştim :) ee kadın 3 çocuk büyütmüş, neyse dediğin gibi yine bir akşam kayra ağlarken benim oda da olmadığım bir anda dediğin gibi yaz olduğu için tülbent gibi çok ince bir bez ile sarmış onu ve Kayra deliksiz 3 saat uymuştu :)) hiç sesimi çıkarmadım ve 1 yaşına kadar çok sıkmadan uyku öncesinde battaniye vs gibi şeyler ile sardım ve mışıl mışıl uyudu.
    ozamanlarda varmış slingler ama ben nasılsa duymamışım :)) yoksa mutlaka ondan da alırdım...

    YanıtlaSil
  4. sarıp sarmala ama kundaklama:)

    YanıtlaSil
  5. Kundaklama cok tuhaf geliyorb bana. Yapmadim hic asude de, sadece uyurkene hafiften sariyordum ama bol bol, cunku elleri kollari devinmeyince daha cabuk uykuya daliyorlar.
    Cok guzel birsey paylaSMissin ablacim sagoool.

    YanıtlaSil
  6. ilk çocukta kundakla ilgili düşüncelerim kesin ve netti.Asla olmaz diyordum. Şimdi ise doğacak kızıma ilk olarak sling aldım. Uyurken de yarım kundak dediğimiz eski usül, bir battaniyeyi üçe katlayıp yapılan kundaklardan kullanacağım. Uyku konusunda oğlumda çok sıkıntı çekmiştim. Kundakla en azından moro reflekssinin azalacağını biliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Ben kullandım. Gündüz uykularında kundaklamadık, gece kundakladık. Kundakla hep daha uzun uyuyordu. 4 aylık olana kadar ellerini kontrol edemiyorlar ve kendilerini uyandırıyorlar. 3,5 aylık gibi tek kol dışarıda bıraktık. 4-4,5 aylık gibi de kundak devri kapandı. Ama 7-8 aylığa kadar kundak isteyen bebekler de var. Ben fotoğraftaki cırt cırtlı modelleri öneririm. Battaniyeyi açar çocuk. Cırt cırdı bile açıyorlar bazen.

    YanıtlaSil
  8. gelenksel kundaklamaya karsiyim, zaten genelde doktorlar da onermiyor. ama resimde gorundugu gibi sikmadan sarmalamak bebek uykuya dalarken sicak ve guvende hissettiriyor. biz kizimizi uyutmanin disinda sarmalamadik. sararark yatirsak da o bir seklide ellerini hep disari cikartti. sardigimizda da senin de belirttigin gibi tulbent kullandik. hareket ettikce gazini daha rahat cikarttigina sahit olduk.

    fotograftaki babysiling ise harika bir icat. kesinlikle tavsiye edişyorum. biz 5m. kumas alip kendimiz yaptik. baglamayi da http://www.youtube.com/watch?v=pdqPOQom7qM bu linkteki abladan ogrendik. hala alisveris merkezlerinde gezerken kizimizi babasina bagliyoruz disa donuk. mutlu mutlu geziyorlar beraber :)

    YanıtlaSil