19 Ocak 2009 Pazartesi

# Blog # Trojan Silme

Trojan Belası

Önceki yazımda bloguma müptela bir trojanın yapıştığını, sonra da bunu Google Chrome ile farkettiğimi anlatmıştım. Kaldırdığımı sanıyordum ancak hafta sonu kalkmadığından şüphelendim ve gelince baktım (evde Chrome yoktu). Kalkmamış hala duruyor ya da yeniden geldi bilemiyorum.

İnternet tarayıcıların her birinde görünümden (view ingilizcesi) kaynağı görüntüle (view source) gelince sizin sitenizde yer alan tüm girdilerin şablonun kodlarını görürsünüz. Benim sitemdeki eklenti otomatik olarak site her açıldığında oynasen diye bir siteye bağlanmaya çalışıyordu.

İşte kaynağı görüntüledikten sonra oynasen diye arattım (sayfada bul tuşundan) hala orada. Ve dikkatlice bakınca yerinin blog listemde olduğunu gördüm. Blog listesinde takip ettiğim sitelerin arasına kaynamış ama gerçekte kendini göstermiyor.

Şablon düzenleden html düzenleye gelince, kodlarıma tekrar baktım. Geçen gün yaptığımda yanılmışım çünkü kodlarda widgetlerin nasıl işlediğini gösteriyor ama kaynağı görüntüle dediğimde gördüğüm siteler linkler görünmüyor. Dolayısyla blogger'ın şablon düzenleme aracı kapalı formda ordan değiştirmemiz veya silmemiz mümkün olmuyor.

Ben de çareyi blog listemi kaldırmakta buldum. Kaldırdım ve denedim. Gerçekten trojan da gitti.

Ancak öncesinde tüm takip ettiklerimi yeniden bir blog listesi oluşturmak için adreslerini kaydettim. Bunun için her bir siteye tektek girip adresini kopyalayıp bir text dosyasında listeleyebilirsiniz daha sonra kullanmak üzere.

Fakat benim listemde çok kişi olduğundan o şekilde yapmadım. Yine kaynağı görüntüle dedikten sonra bu sefer hidden şeklinde arama yaptım. Çünkü her bir blogun kodunun başında hidden yazıyor ve sırayla ilerlerken takip listemdeki url adreslerini görüyorum. Onları kopyalayıp bir txt dosyasına kaydettim. Şimdilik duruyorlar, yeniden blog listesi oluşturacağım.

Bir de blog listemde şu değişikliği farkettim sanırım listeye 165 ten fazla yükleme yapmıyor. En son yüklediğimde 165 idi, hafta sonu ilavelerimi yaparken daha düşük bir sayıdan başladı galiba bazılarını sildi. Ben de bundan sonra birden fazla blog listesi oluşturacağım.

Blog listemi oluşturmam zaman alabilir bu yüzden arkadaşlarımın affına sığınıyorum.

Blog arkadaşlarımın bazılarında da trojan var, bu yöntemle çözebilirsiniz sanıyorum.

Başıma ne işler açtın trojan uf uffffff.

12 yorum:

  1. Allahtan sen biliyorsun bunları da kurtuluyorsun bu trojan belalarından :)Ve birde bilmeyenlerede yardım ediyorsun,, iyiki varsın ge-ce :)

    YanıtlaSil
  2. Bloguna trojanın kar efektinden bulaştığını sanıyordum,çünkü bu efekti ekledikten sonra blogunu açınca ie ve diğer tarayıcılar kilitleniyor...

    YanıtlaSil
  3. aslında kar efekti yüklenirken biraz zaman alıyor, bloga yüklediğimiz tüm java scriptler böyle, trojanın bir prog ile birlikte kendini eklediğini düşünüyorum ama kar efekti olmayabilir. Çünkü her kar efekti olanda yok. Aslında ondan da sıkıldım kaldırayım bari

    YanıtlaSil
  4. ne illet bişeymiş bende şüpheleniyorum bu durumdan.olmazsa senden yardım alabilirmiyim?

    YanıtlaSil
  5. hıh böyle sade sade çok güzel oldu...

    YanıtlaSil
  6. Senin blogun hafta sonu çok geç açılıyordu, o yüzden mi acaba

    YanıtlaSil
  7. bu konuda bilgi sahibi değilim, kar efektini eklerken ben de tereddüt ettim, ama sevdiğim için yine de ekledim.aslında senin blog listeni ben de kendi listem gibi kullanıyordum, senden, senin listenden seçip geziyordum diğer blogları :)

    kolay gelsin gececim.

    YanıtlaSil
  8. korkutma beni gece'cim, walla geçen sene bir trojan belası atlattık. tam bir baş belası durumdu :( chrome'ı indiriyorum şimdi. öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. geçmiş olsun gececim inşallah tekrar sorun olmaz...umuyorum bende de olmaz çünkü şu anlattıklarını hiç anlamadım...bu işler bana biraz uzak sanırım ...iyi ki bu işlerden anlayan bir arkadaşımız var...başımız sıkışınca sana gelicez mecburen:)) sevgiler

    YanıtlaSil
  10. öncelikle geçmiş olsun... böle sııkıntılar çıkacağını bildiğimden bildilerimi external hdd de depoluyorum tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  11. chromeyi indirdim bende bi önceki yazınızı okuyunca.sitem temiz görünüyor.
    ama bir çok arkadaşda var bu illet çok sinir oluyorum:(
    umarım herkes burayı okur ve çözümünü bulur..

    YanıtlaSil
  12. Gececim, trojanı bulmayı başardın ama ben hala arıyorum.Neden dersen, işyerimden bloguma giremiyorum.2-3 kişi daha giremiyor, bazıları girebiliyor.evde sorun yok oysa. her açılışında r6025 visual c++ hatası veriyor. şablonu güncelledim acaba virüs mü var diye ama sorun aynı hala. help desk de birşey bulamadı...

    bellir bir kelime mi aratmak lazım gececim trojan/virüs için? eğer yine olmazsa blogger asıl şablona döneceğim.

    sevgiler,

    YanıtlaSil