4 Ocak 2009 Pazar

# ben # mim

Sevdiğim Şarkılar

Yeni Evlendiğimizde Cd Raflarının Doluluk Oranı (şimdi biraz daha arttı, hatta cd çantaları var birsürü)


Primal Scream-Screamadelica (Inner Flight)

Sevgili Htc tarafından yine mimlendim sevdiğim şarkılar konusunda. Bu gerçekten üzerinde bir tez kadar durulabilecek bir konu ama kısaca yazmaya çalışacağım.

Müzik kulağımın oluşması (hatırladığım geçmişten itibaren) 5-6 yaşlarında (büyük ablamın genç kızlık döneminde çokça dinlemek zorunda kalmam sebebiyle) Cengiz Kurtoğlu, Ferdi Tayfur, İbrahim Talıses gibi sanatçılarla başlar. Aynı dönemde Türk sanat Müziği hayranı olan babam başta Zeki Müren ve Bülent Ersoy, Muazzez Abacı ile benim zihnimi beslemeye devam etmiştir. İlk okulun ilk yıllarında çoğunlukla TRT de her hafta sonu çıkan Çocuk Korosunun şarkılarıyla meşgul olurken, ilkokulun son yılları Sezen Aksu (Ada Vapuru), Seyyal Taner (Ellerin bağlı mı yar? tam ismi bu muydu hatırlamıyorum) ve Ajda Pekkan (Alladı Pulladı) ile hareketli oynak pop müziğini keşfettim. Bu şarkıları şaşırmadan söylemek bir mucizeydi o zamanlar. Sonra Tarkan ,Tayfun, Burak Kut, Sertab Erener gibi popçulara bağlandık çıkan her şarkıyı ezberleyip okulda yarışırdık ortaokul yıllarında. Lisede de benzer şekilde devam etti, ta ki üniversiteye gelene kadar. Yani 90 lı yılların tüm popüler şarkılarını bilirim.

Üniversitenin başlarında anlamasam da (o zaman ingilizcem yoktu) kendimi özellikle rock müzik dinlemeye zorladım ve çok sevdim. Bu dönemde hala severek dinlediğim favorilerim başta Bon Jovi (neredeyse tüm şarkılarını bilirim), biraz Metallica, Scorpions, daha da vardı ama hatırlamıyorum.

Üniversitenin 3. yılının başlarında Ce ile tanışıp çıkmaya başladık. Tanışmamızın başlarında bana dinlemem için verdiği Strangelove cd si ile çok komik bir anım var. O zamanlar daha cd çalarlar yeni çıkıyordu ve çok pahalıydı. Bizim evde de henüz yoktu, Ce bana cd yi verince bunu dinleyebilecek bir aygıtımın olmadığını söyleyemedim. Cd birkaç gün durdu bende henüz vaktim olmadı diye kaytarmıştım sonra hafta sonu gidip Beko'dan 3 cd yi aynı anda çalabilen (breh breh) büyük bir müzik seti aldım (neredeyse o yaz tatilinde çalışıp biriktirdiğim tüm paramı vermiştim çok pahalıydı) sonra durmadan o cd yi dinledim zaten başka cd'm de yoktu. İnanılmaz sevdim hala severim. Ce'den sonra müzik ufkum oldukça genişledi çünkü kendisi çok iyi bir koleksiyoncudur ve şaşırtıcı bir kulağı vardır. Daha internetten alışverişler bu kadar yaygın değilken yurtdışından siparişle cd ler alır ve kargo ile gelirdi. Sonraları yabancı radyolardan parça kayıtları yapmaya başladı (daha ilk saniyede parçanın iyi mi kötü mü olduğunu anlar), artık albümler indiriyor. Allahtan dvd ler çıktı da evde yer meselesinden kurtulduk. Şimdi Rocktan Caz'a, dijital parçalar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede müzik dinliyorum. Evde sürekli çalan radyo Oxi-gen ve Ce'nin seçmeleri sayesinde müzik üzerine fazla kafa yormam gerekmiyor.

Şimdi sevdiğim parçalardan aklıma gelenleri listeleyeyim.

1- Yukarıya koyduğum şarkı geçenlerde Delfina'ya önerdiğim Primal Scream'ın Inner Flight'ı süper dinlendiricidir. Anne Kaz'ın yazısı tam zamanında yetişti çünkü bu parça video olarak internette bulunmuyor. Ben evden mp3 haline getirerek koydum.
2-Strangelove, Wellington Road, bu parçayı da bir ara koyacağım. Dini anlamı olan bir parça ama harika birşey benim için.
3-Irene Kral, California
4-Cass Eliot, Make Your Own Kind of Music (bu şarkı Lost'ta çalan parçalardan biri, ilk sezonda galiba John yeraltındaki kapağı ilk bulduğunda içerde Desmond kahvaltı edip spor yapıyordu. Bu o anda fonda çalan şarkıdır. Bunu da koyarım bir ara)

Türkçe Poplardan
1-Sezen Aksu'nun eski şarkıları, Sen Ağlama, Geri Dön ...
2-Aşkın Nur Yengi'nin ilk iki albüm şarkıları
3-Candan Erçetin-Yalnızlık

Türk Sanat Müziği
1-Agora Meyhanesi
2-Bir İhtimal Daha Var
3-Yalnız Benim İçin Bak Yeşil Yeşil (Emel Sayın)
4-ooo daha çok var bu kadar yeter

Halk Müziği
1-Deryalar
2-Hasretinden Yandı Gönlüm
3-Havada Bulut Yok
4-Allı Turnam
5-Çemberimde Gül Oya
6-Neredesin Sen

Ben de Delfina'yı, Annekaz'ı, Voodoo Bird'ü, Malla'yı, İçimden Geldiği Gibi'yi mimledim.

14 yorum:

  1. YAZINI ZEVKLE OKUDUM EVİNDEKİ CD SAYILARINI YAZMAMIŞSIN BENCE BİR ARA CD KÖŞESİNİN RESMİNİ ÇEKİP KOYUVER:)))

    YanıtlaSil
  2. of şimdi koymaya çalışıyorum

    YanıtlaSil
  3. :D:D Teşekkürler öncelikle. Keyifliydi oldukça. Kanımca her türe alışkın kulağın. Bu da güzel birşey.

    YanıtlaSil
  4. müzikte çok hoşmuş..sakin ruhu dinlendiriyor bendede hareketli parça var...dans etmek istersen dinlersin:)))

    YanıtlaSil
  5. Ooops harika bir arşive sahipsiniz anlaşılan :))

    YanıtlaSil
  6. ŞARKI DEĞİŞTİ ŞİMDİ HELE BEĞENME SENİ ANNEME SÖLÜCEM:))))BU ŞARKI ÇOK GÜZEL DİNLE...

    YanıtlaSil
  7. Çok hoş bir arşiviniz ve müzik zevkiniz varmış.Sanırım yaşıtız.Ben de yazdığın dönemlerde aynı parçaları dinlerdim ve tam bir Bon Jovi hayranıydım.ALbümleri hala durur ve yeri ben de ayrıdır..müzik de çok hoş :)

    YanıtlaSil
  8. ya bir ricam olacak bu cd yi mümkünse bir kopya olarak alabilir miyim? ilk dinlediğimden beri istiyordum ya senden seneler geçti üstünden valla çok beğeniyorum Primal Scream'ı. netten daha önceleri araştırmasını yapmıştım bulamamıştım. şimdi var mıdır bilemem. neyse ya çok uzun oldu bu arada geçmişe götürdü yazdıkların ne güzeldi yaa...

    YanıtlaSil
  9. Gececim yoğunluktan ancak yazabiliyorum sana, yazdığın yorumlar için çok teşekkürler...
    Yazını keyifle okudum... Mizik anlayışımız ve kulağımız birbirine çok yakın... Bunun için de çok mutlu oldum...
    Sevgiler...
    Mizikli günler...

    YanıtlaSil
  10. Aynı dönemim gençleriydik sanırım.Müzik serüveniniz bana tüm çocukluğumu ve ilk gençlik yıllarımı hatırlattı. Aynı şekilde Scorpions,Mettallica,Bon Jovi, Madonna.TRT nin yabancı klipleri yayınladığı bir kanalı vardı.Cmtsi gecelerini iple çektiğimi hatırladım.Şimdiki gibi radyo ve tv çokluğu yoktu tabi ki.Paylaşımların için sağol..

    YanıtlaSil
  11. Şimdi iyi güzelde herşeyde aklıma düşürdünüz bende arşivimi sayfamda dinlemek istiycem ve size yine görev düşecek acaba nasıl mp3 haline getirip bilgisayarıma yükleyebilirim normal müzik cdlerini? yardımcı olur musunuz rica etsem?

    YanıtlaSil
  12. tam bir nostalji oldu benim için .beni nerelere götürdün bir bilsen.
    "dokunmak istiyorum yine eline,alışmışım bir kere senin tenine aşk değil, sevgi değil başka bir şey bu...."

    YanıtlaSil
  13. GeCecim şarkıyı bir türlü dinleyemiyorum,evde de denedim ama açılmıyor.Türkçe Pop'ta ben de aynı listeyi seviyorum...Onlar hepimizin vazgeçilmezi değil mi...Beni de mimlemişsin ama müzik kültürüm inan sıfır...Sizden ordan burdan dinliyorum sadece beni pas geç canım :)

    Sevgiler kucak dolusu...

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil