27 Kasım 2008 Perşembe

# Düşünce Yazıları # günlük

En Mükemmel Dil: Türkçe

Genelde günde bir yazıdan fazla yazmıyorum ama bu sefer duramadım. Her zaman okuduğum bir kitap mutlaka vardır ve işten gelirken bu sıralar okuduğum bir kitabın bir paragrafını paylaşmak istedim.

Kitap Dr. Toygar Akman tarafından yazılan "Boyutlar" kitabı. Sibernetik konusunda çalışmalar yapmış bir bilim adamı. Kitapta da her açıdan boyutlara değinmiş. Rahmetli Prof. Ahmed Yüksel Özemre'nin de katkıda bulunduğu bu kitabı bir Fizikçi olarak kaçıramazdım. ( Bu arada ben Özemre ile şahsen tanışma fırsatına erişmiş ve hergün eskiden onun bulunduğu odalarda bulunan biriyim.)

Neyse efendim kitabın bir paragrafını aynen yazacağım. Konu yapay zekalar ve sözlü bilgiyi yazılıya dönüştüren bilgisayarlar. Bu konuda çalışmalar yapan MIT profesörlerinden Nicholas Negraponte, Dijital Dünya isimli kitabında şöyle yazmış:

"İngilizce, yapay olarak üretilmesi en zor olanlardan biridir. Çünkü, yazılışı çok tuhaf ve hiç de mantıksal görünmeyen bir tarza sahiptir. (Örneğin write, right ve rite gibi yazılışı çok farklı olan sözcükler, okunurken aynı sesi verir.) Türkçe gibi başka diller, çok daha kolaydır. Aslında Türkçe, yapay üretimi çok kolay bir dildir. Atatürk'ün girişimiyle 1929'da Arap harflerinden Latin harflerine geçilmesi, seslerle harfler arasında bire bir uygunluk sağlanmasını getirmiştir. Türkçe'de her bir harfi telaffuz edersiniz; sessiz atlanan hiç bir harf ya da kafa karıştırıcı sesler yoktur. O nedenle sözcük düzeyinde Türkçe, bir bilgisayar konuşma yaratcısı açısından, rüyâların gerçek çıkması gibibir şeydir. "

Bu satırların çevirisinde acaba bir yalnışlık ya da ilave olabilir mi ? diye düşünür ve Negraponte'nin kitabının orjinal hali olan New-York'da 1995 yılında basılmış olan "Being Digital" in 145. sayfasını açacak olursanız, aynı ifadelerin İngilizcesini görecek ve hayranlıkla okuyacaksınız. Bu satırları buraya aynen almamızın bir nedeni, Türkçe diline gerekli önemi vermeyen ve onun bir kompüter dili olamayacağını iddia edenlere, Negraponte'nin ne kadar güzel karşılık verdiğini belirtmektir........

Türk mucitlerine duyurulur.

8 yorum:

  1. türkçe mükemmel bir dildir.zannedersem ural-altay dil gruplarındandı.türkçeyi en iyi kullanan kişiler de babam derdi bülent ecevit ve bülent ersoy ve birkaç kişi oysa biz yabancı kelimelerle dilimizi çirkinleştiriyoruz..

    YanıtlaSil
  2. merhaba,bütün dillerde kelimeler asla yazıldığı gibi okunmuyor bir tek türkçe aynen okunur bu da ATATÜRK'ün bize kazandırdığı güzelliklerden biri selam ve sevgiler

    YanıtlaSil
  3. paylaşımın için teşekkürler gurur duyduk bir kez daha türkçemizle. Dilimizin kıymetini bilelim,utanmayalım ondan. Her geçen gün yeni bir yabancı kelimeyle karşılaşıyoruz maalesef

    YanıtlaSil
  4. Zehra`ya ek olarak

    Japonca-Korece ve Ispanyolca`da yazildigi gibi okunur.Ispanyol`cadan emin degilim ama Korce Japonca ve Turkce Ural-Altay dil grubundandir.
    Turkcemi seviyorum her ne kadar zor olsa da ogrenmesi.Ve bir not daha Turkler dunya uzerindeki her dili aksansiz konusabilirler.Cunku turkcemizde butun sesler var.Baska hicbir millet aksansiz konusamazmis bunu burda bir arkdasimdan duymustum ne kadar dogru bilemem ama sahit oldugum Japoncayi en guzel biz konusoruz Sifir aksan yani
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. türkçe dediğiniz gibi mükemmel bir dil ama şive olayı var...bu durumda türkçeyi olumsuz etkilesede bazen fıkralara ve komedilere konu oluyor:))))

    YanıtlaSil
  6. Bizlerle paylaştığın için teşekkürler. Türkçe gerçekten de çok güzel bir dil ve biz maalesef o dili konuşurken katledebiliyoruz.

    YanıtlaSil
  7. Türkcemiz bok güzel bir dil evet ama maalesef tam güzel kullanildiginda.
    Bizler bile yazarken bazi türkce hatalar yapiyoruz, kelimeleri kisaltiyouz istemeden belki gözümüzden kaciyor, bu konuya önem vermek sart.
    Ben almanca ögreneli türkcedeki bazi grammerleri unuttum. Yani unutmadimda direk almancasi aklima geliyor önce, yahut birsey diyecegim zaman türkcesi daha gec geliyor aklima, bende arada almanca kullaniyorum türkceye ek olarak, ikisinin karisimi konusmak yanlis bence ama böyle neden yeni ögrendigim dil baskin oluyor anlamiyorum bende.
    Ingilizcem cok az ortaokuldan, o da baska ders hocasi giriyordu derse, yani bazi kelimeleri anliyorum o kadar, ingilizceye devam etmekte istiyorum, birde Fransizcada gözüm var cok akustik buluyorum.
    Off yazdikca yazdim :)
    Bu arada benimde bir alfabem var o aklima geldi :)
    http://kelebekgibi.blogspot.com/2008/03/ceyda-sultan-alfabesi.html

    Iyi haftasonlari ve sevgiler Ge-Ce

    YanıtlaSil
  8. şu an bir diksiyon kursuna devam etmekteyim.aslında konuşmamda çok sıkıntım olmadığını düşünürdüm.kursa toplum karşısında daha etkileyici ve daha dinlenebilir bir konuşma elde etmek için başlamıştım.ama epeyce eksiğim olduğunu farkettim.telaffuzdan diyaframı düzgün kullanabilmeye,ince ve kalın e sesine kadar epeyce yeni bilgiler edindim.Türkçe mükemmel bir dil.ve düzgün kullanıldığında en ahenkli dil olduğuda kabul edilmiş.

    YanıtlaSil