12 Mayıs 2020 Salı

# GecedenKalbe

"Geceden Kalbe Podcast 6: Krizi Kazanca Cevirmek " Icerik Ozeti

Dun yeni bir podcast daha yayinlamayi basardim. Bu sefer ilk defa bir konugum oldu ve onunla sohbet seklinde gelisti. Gerci sonradan dinledigimde ben daha cok konusmusum. Sohbeti bir seferde yarim saat olarak kaydettik, bir kac yerde sadece ses kesintisi olmus internetten baglantisindaki dalgalanmalardan oturu (ne yazik ki kayit esnasinda anlasilmiyor) bir de nedense gaza gelip normal konustugumdan biraz daha yuksek sesle konusmusuz olsun. Tekrar silip cekecek zamanimiz da imkanimiz da olmadigi icin bu sekilde yayinladik. Gerci dun aksam baska podcastler kesfetmek icin biraz arastirma yaptigimda benimkilerden cok da farkli olmadigini gordum, spontane konusmalarda bu tip duzensizlikler normalmis demek ki.

Gelelim konuya, basligi krizi kazanca cevirmek olarak sectim ama tabi ki bu kazanc para degil. Yani evde otururken para kazanayim anlamini tasimasin. Universite gecmisimden oturu, universiteye gecis sureci ve universite egitimi hakkindaki tecrubelerimi, bence cok ozel bir ornek olan yegenimin universite surecini ornek alarak aktarmaya calistim.

Yegenim buyuk ablamin ikinci kizi Eda. Okullarini hep devlete bagli okullarda, normal duzeyde bir akademik basari ile surdurdu. Meslek lisesine gitti ve oradan mezun oldugu sene, yani lisenin son senesinde girdigi universite sinavini dersaneye gitmeden kazandi. Ustelik alan disi tercih yaparak, Bilgi Universitesi'nin Sivil Havacilik ve Ulastirma Isletmeciligi bolumunu (iki yillik) yuzde 75 burslu olarak kazandi. 2019 Haziran'da mezun oldugunda, is hayatina atilmak yerine ingilizcesini gelistirmek icin bir cozum bulmak istiyordu ve uzun arastirma ve dusunmelerin ardindan, bir hazirlik sinifi okumasinin iyi olacagina ailecek karar vermistik. Ilk bastaki hedef Ingilizce hazirlik sinifi olan bir bolumu okusun, istersen devam etsin istemezse etmesin seklindeydi cunku havacilik meslegini yapmak istiyordu ama devam etmek isteyeceginden de suphem yoktu. Iki yillik bir bolumden mezun oldugu icin dikey gecis sinavina girerek, bu sefer Halic Universite'sinin %75 burslu, 4 yillik ingilizce isletme bolumunu kazandi ki bence hem okul olarak hem de bolum olarak cok iyi bir kariyer imkani. Su anda hazirlik sinifini bitirme asamasinda ve devam etmeyi istiyor.

Disardan bakildiginda, universite oncesinde okumakla cok da alakasi yokmus gibi gorunen bir ogrencinin, icindeki cevheri cikarmak icin ilginc bir yol oldu bu yol. Eda ile sunlari konustuk
-dershaneye gitmedigine pisman misin, lise sonrasi bir yil dershaneye gitseydim daha iyi olurdu diyor musun?
- Universite ortamina gecince ne oldu, ne degisti? Onceden normal basarida bir ogrenciyken simdi dereceler alan bir ogrenci nasil oldun?
- Tercihleri yaparken nasil stratejiler uyguladin?

gibi bir cok detaya degindik. 

Goruluyor ki Eda'nin durumu gunumuz krizine bir acidan benziyor. Corona krizi surecinde, muhtemel ki bu yil universiteye hazirlanan ogrencilerin psikolojileri etkilendi, bu yuzden performanslari dusebilir. Ancak iki aylik kayip, tamamen buyuk bir kayba donusmek zorunda degil. Eda'nin, meslek lisesinden akademik olarak eksiyle basladigi egitim hayatini kazanca cevirmesi gibi, pandemi suresindeki kayip hala ve guzel bir sekilde kazanca donusebilir. Bunun icin verdigim bazi oneriler ise podcastin son kisminda yer aliyor.





1 yorum:

  1. Emeğinize sağlık, podcasti dinleyeceğim. Kriz ve fırsat kardeştir aslında, krizleri fırsata çevirenler başarır. Hem de bunu meslek lisesi mezunu bir elektronik mühendisi olarak söylüyorum. Krizler yolu açar, çalışan kazanır.

    YanıtlaSil